Димитър Митовски: Време е за общ българо-турски кинопроект

Продуцентът разкри пред iNews плановете си за филмова копродукция с Турция

по статията работи: Олга Андреева | 22.06.2012 | 17:05

Днес Димитър Митовски е един от най-успешните родни режисьори и продуценти. Той постави началото на бума на родните сериали, които залепят българите пред екраните, със "Стъклен дом", а с "Под прикритие" успя да пробие и на международния пазар.

Днес го видяхме на срещата в Министерството на културата с гостуващия в България продуцентски екип на многосериен телевизонен филм, който ще се снима у нас следващите две години ("Ездачи").

Тя имаше за цел да обяви и инициативата на министерството за развиване и задълбочаване на сътрудничеството между българските и турските кинодейци.

Последва и лична среща на Митовски с турските кинематографисти в кабинета на министър Вежди Рашидов, която ни убеди, че може би скоро можем да очакваме от него нов проект с турско участие. Ето какво разкри самият той пред iNews:

 

Вашето присъствие на пресконференцията с турските продуценти днес и след това личната ви среща с тях и министър Рашидов означава ли, че в бъдеще можем да очакваме от вас филм или сериал в сътрудничество с турски колеги?

Със сигурност може да се очаква такова нещо. Аз винаги съм казвал, че българите и турците, тъй като ние имаме обща история, е време да направим някакви филми, които в крайна сметка да бъдат част от тази история. Това е най-естественото нещо, което може да се случи.

Знаете, че все пак има доста негативно отношение към турските сериали, които се излъчват у нас. Те събират безспорно зрителски интерес, но не са малко и хората, които ги възприемат като част от културната пропаганда на Турция.

Да, то е част от културната пропаганда и аз смятам, че такава културна пропаганда трябва всяка една страна – европейска, а и в света, да се опитва да налага. Защото в крайна сметка аз не виждам нищо лошо в това. Разбира се, в България турските сериали бяха малко повече в един момент, но след като има пазар за това, то няма как да не съществува. Всъщност пазарът го наложи.

А ние твърди слаби ли сме, за да упражняваме българска пропаганда навън?

Не бих казал, че сме слаби, напротив. "Под прикритие" в момента го продадохме в целия свят – в Латинска Америка, в Северна Америка, в Китай, в цяла Европа. "Стъклен дом" също е продаден в много европейски страни, така че тепърва български сериали ще започват да се гледат по света. Но за да се гледат, те трябваше първо да бъдат направени. Ето, те сега вече са факт и оттук нататък чисто търговски вече трябва да има добър подход от наша, българска страна, за да можем да ги продадем и да ги разпространим по целия свят.

Значи не се страхувате от гневна реакция на публиката, която хареса филмите ви до голяма степен защото отразяват родната действителност?

Ама това, което ще направим с евентуален турски копродуцент, не означава, че няма да отразява пак родната действителност по един абсолютно обективен начин. Така че аз не виждам някакъв проблем в това. Плюс това филмът, който ние ще направим, той няма да изглежда като турските сериали, защото ще има и българска страна – тоест нашата естетика по някакъв начин ще присъства там и смятам, че всичко ще е ок.

Турските ви колеги казаха, че се надяват да разказват хубави приказки заедно с българските си колеги. Какъв сюжет си представяте да има една такава приказка?

Ооо, нямам идея (смее се). Това с приказките малко ми звучи сапунено и сладникаво.

Значи няма такъв да бъде акцентът във вашия проект?

В никакъв случай. Ето аз сега мога да дам пример - да си представим един български уестърн от турското робство, един хайдушки филм. Какъв е проблемът той да бъде с турски копродуценти? Той може да изглежда много добре, в смисъл – модерно направен филм.

Този пример можем ли да очакваме да бъде реализиран на практика?

Зорница София, доколкото знам, има подобен проект, така че има в България хора, които мислят в тази посока.

А за вас – можем ли да кажем със сигурност, че такъв филм или сериал с турски копродуцент ще има?

Филм по-скоро. Сериал също. Не, аз нямам конкретен проект в момента, говоря съвсем хипотетично и смятам, че е много естествено да има общ българо-турски проект, тъй като ние сме адски свързани, чисто исторически. В България живеят много турци и така нататък. Смятам, че това е много естествено да се случи.

А какво отвори възможността за подобно сътрудничество сега, а не, да кажем, преди няколко години?

Според мен дойдоха нови хора в българското кино, които са много различни, отворени към света, отворени изобщо към киното. Също и процесите, които се случват – и в Европа, и в целия свят - според мен това е причината. Хора, които наистина гледат на киното по един друг начин, различен от това, което беше досега в България.

Тази среща сега е част от един процес, който върви и ще продължава, според мен, но това, което министър Рашидов каза на масата в залата – че той инициира да се подпише едно споразумение – аз смятам, че това е много добра идея и е много важно да бъде подписано. Защото едно такова споразумение ще урежда чисто формалностите между двете държави, а без тях няма как да се случат нещата.

Разбирам, че споразумението няма да съдържа някаква конкретика откъм бъдещи съвместни филмови проекти, а ще урежда принципни положения?

Точно така. В това е смисълът. След като го има това споразумение, всеки един продуцент да може сам да задвижи собствените си проекти, да търси контакти в Турция и да ги осъществява.

Извън този евентуален ваш българо-турски проект, нов чисто български сериал можем ли да очакваме?

Да, да. Вече правим два нови проекта за bTV – единият ще бъде тийнейджърски сериал, другият ще бъде сериозна драма с елементи на мистерия - "Фамилията" и "Групата" са работните им заглавия. Общо взето това правим сега. Ще започнем снимки, надяваме се, най-късно до месец и наесен ще можем да ги гледаме.

"Стъклен дом" обаче да не го чакаме да възкръсне, въпреки обявения финал?

Не, "Стъклен дом" приключи. Официално. Има си финал. И, Слава Богу, че приключи тъкмо навреме – когато все още публиката не беше изгубила интерес. Аз смятам, че така трябва да приключва всеки един сериал – в момент, в който интересът към него все още не е започнал да спада и зрителите искат още, и още, и още.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


6 Valar Morghulis 21.01.2014 | 15:09
като гледам в каква посока пое "Под прикритие" в 4-тия сезон, май българо-турския сериал е вече факт.
5 Радиана Колева 28.06.2012 | 10:54
"Под прикритие" е един от най-добрите български сериали в момента и ненапразно е номиниран за "ЕМИ"... Сериалът се излъчва в Щатите и на много други места по света и изобщо не е "сапун", има къде- къде по-лоши, постни и предвидими сериали, които са снимани с 20 пъти по-голям бюджет от "Под прикритие". Подкрепяйте българското кино!!!
4 П Маринова 22.06.2012 | 18:36
Защо? Има право за пари да направи каквото си иска. На теб ако ти предлагат пари, за да работиш нещо ще откажеш ли? Особено след като това нещо е свързано с възможност да популяризираш работата си извън страната, което дава възможност за още инвестиции в теб?
3 Рижавата Златка 22.06.2012 | 17:14
Бива ли да се излага с такива изказвания. колкото до "Стъклен дом" ,няма как да има продължение
2 deja vu 22.06.2012 | 17:12
Ее вече ми падна в очите този човек, Ако направи такъв филм с българо-турско участие аз няма го гледам
1 слово блудецът 22.06.2012 | 17:11
като разказва в кои държави са продадени "Под прикритие" и "Стъклен дом" се сетих какви сапуни съм засичал по местните кабеларки, които никоя уважаваща себе си телевизия не би купила. ако и нашите "ГОЛЕМИ" сапуни са продадени на такива телевизии по-добре Митовски въобще да не го споменава, пък камо ли да се хвали, че направо си е за смях работата

ТВ програма

Кино

  • Сега Пътешествия: В света на прекрасната...
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:20 Още от деня коментарно предаване
  • 18:45 Спорт ТОТО
  • Сега "Бараж" - сериал, еп.46
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.2
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • Сега "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.