Любимият цар на народа: Борис III

Под управлението му България е, в крайна сметка, една благоденстваща и жизнена страна

по статията работи: iNews.bg | 30.01.2012 | 11:22
Любимият цар на народа: Борис III
www.lostbulgaria.com

Борис е цар на България от 3 октомври 1918 г. до 28 август 1943 г. Той е син на цар Фердинанд I, който след поражението на България в Първата световна война подписва абдикацията си на 3 октомври 1918 г. и напуска завинаги България.

Роден е на 30 януари 1894 г. в Двореца в София. Пълното му име е Борис Клемент Роберт Мария Пий Станислав Сакскобургготски. Негов католически кръстник е папа Лъв XIII, а православен кръстник е руският император Николай II. През Балканските (1912-1913 г.) и Първата световна война участва като офицер за свръзки по фронтовете в действащата армия; подполковник (1916), генерал-майор (1918).

Цар Борис III поема короната на 24 години в едно изключително трудно за страната време. Началото на неговото царуване наподобява това на баща му, т.е. той царува, без да управлява. Иначе приликите на Борис с "високомерния" Фердинанд не са много. Крехък, скромен, любезен, дори плах, младият цар дава вид, че се задоволява с положението си.

При управлението на БЗНС царят се чувства политически неуютно. Александър Стамболийски почти не се съобразява с него, а буржоазната опозиция упражнява върху царя натиск, за да го включи в политическата си игра. Тя настоява Борис да упражни прерогативите си и да предизвика оставката на кабинета на БЗНС. На такава стъпка владетелят не се решава.

На 9 юни 1923 г. сутринта царят е поставен в двусмислено положение. Пред него стои избора или да легализира дошлото чрез военен преврат правителство на проф. Александър Цанков, или да абдикира. Макар и без удоволствие, Борис III приема първата алтернатива. Така, българският цар фактически започва монархическата си кариера със санкционирането на един противоконституционен акт.

Съжителстването на царя с разноцветните авторитарни режими на земеделци и цанковисти създава у него психологическа почва, която го снабдява с личностни основания за овладяване на властта в непозволени от конституцията размери. Дотогава обаче ще минат години. Чак до средата на 1930-те години царят не ще има особена тежест в българската политика.

При възстановения конституционен порядък между 1926 и 1934 г. правителствата здраво държат в ръцете си управлението на страната, но постепенно расте царският авторитет вътре и особено вън от страната. Борис III се включва в усилията на българската дипломация. От 1926 г. нататък той започва да прави ежегодни обиколки из столиците на Европа.

Качествата му се оказват подходящи за трудната политика, която България е принудена да провежда в стеснения периметър на външната си дейност. За разлика от баща си, Борис се държи без пози и снобизъм, естествено, скромно и умерено. Тактично той се опитва да разсее представата за България като войнствена, реваншистка държава и понякога успява поне в личен план.

След преврата от 19 май 1934 г. цар Борис отново е поставен в политическия "ъгъл". За втори път след 9 юни 1923 г. му се налага да узаконява с подписа си едно дошло по нелегитимен начин правителство. Алтернативата отново е абдикация.

Деветнадесетомайци не питаят положителни чувства към монархията. Макар новите властници да не смятат да заменят формата на управление с републиканска, в правителствената прокламация царската институция дори не се споменава.

През 1934 г. Борис III притежава много повече престиж и опит, отколкото през 1923 г. Първоначално повече инстинктивно, отколкото съзнателно, той пасивно оставя на превратаджиите да му разчистят почвата за бъдещ, негов си авторитаризъм. Той се отказва от възможната роля да застане начело на противниците на деветнадесетомайци.

И това е естествено, защото за царя Конституцията е притеснителна. Борис неангажиращо стимулира партийните ръководства да градят надежди, че той ще е фактор за възстановяване на конституционния порядък. Заедно с това прави каквото може, за да възпре откритата съпротива срещу Деветнадесетомайския режим.

У Борис постепенно се оформя убеждението, че е необходимо да се отстранят Военният съюз и "Звено" от властта, но заедно с това, че е дошло време самият той да я поеме в цялата й пълнота. Царят се справя с ролята си сръчно и в един отличен задкулисен стил. За по-малко от година при правителството на Андрей Тошев (април 1935 г.) "коридорите" на властта са изметени от звенари и лигари. През октомври 1936 г. (третото правителство на Георги Кьосеиванов) управлението на страната вече е в ръцете на царя.

През целия преходен период между 1934 и 1936 г. Борис действа многопосочно, като прилага умело техниките на двойна и тройна политическа игра. Този владетелски стил българският монарх прилага до края на живота си. Той разиграва много политически сили, като дърпа нишките в желаната от него насока. Една от причините за сполуките му е, че успява да не обезверява партньорите в благоразположението си към тях.

Когато те са разочаровани от едно или друго развитие на събитията, царят дава вид, че станалото не е било по негово желание, а че е бил принуден да го приеме, вследствие действието на независещи от него обстоятелства и сили. По този начин той отстранява (или смекчава) недоволството към себе си и го насочва върху нечии други глави.

В трудните години непосредствено преди и по време на Втората световна война Борис е главният фактор, който направлява и българската външна политика. В горещите дни преди сключването на Мюнхенското споразумение (септември 1938 г.) лично той с готовност приема и сръчно изпълнява посредническа роля между Англия и Германия. Естествено тази роля е скромна, но приносът му и според двете страни е неоспорим.

Откакто царят поема (макар и до голяма степен задкулисно) пълнотата на властта, за всичко и хубаво, и лошо, което става с България, отговорността лежи лично върху него.

След началото на Втората световна война Борис III насочва България към сътрудничество с Оста (Рим-Берлин-Токио), с цел ревизия на Ньойския мирен договор. С помощта на Германия и Съветския съюз, България успява да си върне от Румъния Южна Добруджа чрез Крайовската спогодба от 1940 г. През 1940 г. царят подписва Закона за защита на нацията, който лишава евреите от повечето граждански права и по същество представлява копие на Нюрнбергските закони на нацистка Германия. Царят е причастен към въвеждането на антиеврейско законодателство, но той има заслуги и за спасяването на българските евреи.

През 1940 г. българското правителство отхвърля предложенията на А. Соболев (главен секретар на съветското външно министерство). През 1941 г. то сключва Тристранния пакт и обявява война на САЩ при видимото раздразнение на царя. Никой от тези актове обаче не би бил извършен, без неговата лична санкция.

През март-април 1941 г. германските войски атакуват Югославия и Гърция от българска територия, с което де факто и България става съвоюваща страна. След края на бойните действия България получава възможността да администрира до края на войната населените предимно с етнически българи Западни покрайнини, Вардарска Македония и Беломорска Тракия. Цар Борис III е наричан Цар Обединител.

С негово знание започва извършването и на тайни контакти със съюзниците. Голяма е неговата роля при отстояване на германския натиск за изпращане на български войски на фронта със Съветския съюз.

Цар Борис III умира неочаквано след кратко боледуване в 18 часа привечер на 28 август 1943 г., скоро след като се връща от визита при Хитлер. Слухове за смъртта му твърдят, че е отровен по нареждане на Хитлер, но доказателства за това така и не са намерени.

Смъртта на държавния глава дълбоко и искрено опечалява българския народ. Той е погребан (по негово желание още приживе) в Рилския манастир, където се съхраняват мощите на светеца покровител на България - Иван Рилски. Тялото на последния действащ български цар е изложено в продължение на няколко дни за поклонение в катедралния храм "Св. Александър Невски", където многоброен народ се стича спонтанно и неорганизирано за всенародно поклонение пред тленните му останки.

На 5 септември траурното шествие достига до Рилския манастир, където е погребан в манастирската църква. През 1946 г. тленните му останки са ексхумирани и осквернени по нареждане на комунистическите управници и тялото му е препогребано в малък параклис в парка на двореца "Врана". На следната година този параклис е взривен и заравнен по заповед на Георги Димитров и Васил Коларов. Днес е запазено само сърцето на монарха, което се намира на мястото на възстановения гроб в Рилския манастир.  


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


47 Villy Kazasyan 04.08.2012 | 09:29
За тези които Го наричат "Симеончо" - "Симеончо" може би се е казвало прасенцето ви на село,което сте клали онзи ден... Цар Симеон е от висока класа,която може би просто не трябваше да слиза на това по-ниско стъпало-Премиер.Това Му попречи,както и това,че всъщност бе сам поел похода в калта без нечия помощ.Ние в България си мислиме,че един човек сам може да оправи България и да промени нейния път.С каквато и достойна фигура да разполагаме,то сам без помощта на верни съюзници,съмишленици и политически съпартийци гонещи с идеализъм целите на Държавата,няма как да успее.Онези на които Царят подаде ръка са не по-различни от дотогавашните управляващи ,просто защото в България нямаше други чисти фигури,като Негово Величество ,а скоро няма и да има.Толкова се плюе сега срещу Него отново без да се знаят ясни исторически факти и истини около това в което го обвиняват ,а някои само си направиха Пи Ар чрез Него,защото знаеха какво зависливите примитивни хора(гласоподаватели) искат да чуят относно -ЛИЧНИТЕ МУ ЧАСТНИ ИМОТИ,как държавата ще ги открадне повторно от Царят(КУПУВАНИ С ЛИЧНИ ЧАСТНИ СРЕДСТВА НА ЦАРСКИЯ СИ РОД).Това дори самите комунисти още със самият закон за КОНФИСКАЦИЯ след 9ти сами в документите посочват ,че КОНФИСКУВАТ ЛИЧНОТО ЧАСТНО ИМУЩЕСТВЕНО СЪСТОЯНИЕ И ВЛАДЕНИЯ НА ЦАРСКОТО СЕМЕЙСТВО (А както и на много други от Българския народ -частници и собственици). Така,че те сами в решенията си посочват какво разграбват,както разграбиха разбира се и на целия народ личното частно имущество. Да не говорим,че изгонват царското семейство с по 200 долара в ръка,като тези 200 долара дори не са държавни,а "подарени" от личната банкова сметка на Царица Йоанна,която комунистите присвояват. Но кой да знае всичко това...Толкова неграмотни всезнайковци има,които обаче смело плуят и обвиняват.Толкова заблудени има ,като стадо овце залъгано и примамено от тази партийна политическа игра от която се иска хората да бъдат агитирани и слепи за истината, за да може нечия власт да просъществува и редица далавери да се редят и вместо тези нечисти игри и далавери да стават видни за обществото или по-скоро да не са толкова на първа страница,колкото да се държи цяла вечност ПРОПАГАНДАТА за това колко крив,крадлив и лъжлив е Цар Симеон ,дори когато Той стои тихо и кротко и не се бори за правотата си,след хилядите лажливи нападки и обиди срещу Него,които са унизителни,когато са против всякакви истини! Цял свят Го уважава,само ние го плюем неправомерно,защото сме слепи,но един Ден,когато ще е късно,ще разберем,каква линост губим. Вместо да се гордеем с Тази историческа Българска Личност,която е Истинска История за Нас ,при това единствената ни така чиста и неопетнена пред света. Последния Ни Цар,който утре ще изпратим и в цял свят ше се обяви по всички медии като новина,така както не би се обявило и представлявало сериозна новина,ако България бе погребана ,като държава ако бе станала 16-та Република на СССР ... Каквито и противоречиви отговори да последват,то не би било изненада или нещо ново,защото злобата,завистта и невежеството в България вървят ръка за ръка ..Жалко,че сме слепи. С обич към истината и справедливостта- един истински Българин с арменска фамилия-(само фамилия),но с много повече Българска кръв,дух и чувство на Национална Гордост!
46 Villy Kazasyan 04.08.2012 | 07:59
45 Villy Kazasyan 04.08.2012 | 07:56
даже е казано малко.. Фердинанд е бил истински Император от много други дори Европейски Царе..държал се е не ,като Цар на една дребна Държава,а е бил по-надменен от останалите.Отнасял се е ,като равен с всички големи Европейски Крале,та даже и като нещо повече от тях,което всява чувтсво на гордост у мен. Цар Борисе ми е любим обаче ,като човек и висока класа в дипломацията си..Тези,които оспорват всичко това или са малки деца с неясна история или са скапани комунисти с дълбоко селски убеждения в душата си и неграмотност ,като всики червени,които разграбиха властта след 9ти ,та управляваха 50 години и внедриха пълната си безвкусица и примитивен манталитет у Народа,който до преди това лъхаше от истинска Аристокрация и висока класа!
44 Kalina Boqnova 30.01.2012 | 16:09
това е моят любим владетел.
43 Kalina Boqnova 30.01.2012 | 16:09
не е така. аз имам. Симеон. ама другия.
42 Kalina Boqnova 30.01.2012 | 16:07
да наистина много си го тачат хората. за разлика от Симеончо...
41 Nora Martinova 30.01.2012 | 15:50
намесих Симеон Велики защото мисля че той беше признат за най-уважавам и авторитетен български владетел
40 Коста Николов 30.01.2012 | 15:50
От 3-4 царе - лесно е да се избере. И нито един истински българин сред тях!
39 master plan 30.01.2012 | 15:47
направили са анкетно прочуване :)
38 master plan 30.01.2012 | 15:46
Той още от онези години е предрекъл възхода на ПР услугата и си е направил вечен абонамент
37 Коста Николов 30.01.2012 | 15:46
Статията да, само заглавието много не ми допадна.
36 северно сияние 30.01.2012 | 15:44
май не разбираш от майтап
35 Коста Николов 30.01.2012 | 15:43
То в третото българско царство сме нямали много голям избори от царе, които да величаем.
34 Емилия ОтЛьонеберя 30.01.2012 | 14:12
това е глупаво и невярно
33 Емилия ОтЛьонеберя 30.01.2012 | 14:11
не съм убеден, че Борис е любимец
32 Силвия Ганчева 30.01.2012 | 13:11
31 Силвия Ганчева 30.01.2012 | 13:10
нали знаеш, че всеки има мозък и има право да мисли и възприема всичко по-различен начин? :) ако чувстваш, че ти натрапват, значи нямаш собствено мнение
30 луда гъба 30.01.2012 | 13:08
не съм съгласна
29 луда гъба 30.01.2012 | 13:06
Мисля,че след 800 дни на Симеон, българите нямат любими царе
28 Нюрбургринг Нордшлайфе 30.01.2012 | 12:59
Ами не го чети тогава!
27 Niki Lauda 30.01.2012 | 12:58
Радвам се, че вече си запозната :).
26 опасен метод 30.01.2012 | 12:57
Но пък си е вярно :).
25 Нюрбургринг Нордшлайфе 30.01.2012 | 12:57
Жалко, че по такъв начин е отровен.
24 Niki Lauda 30.01.2012 | 12:55
Безспорно той е един от най-обичаните българи.
23 опасен метод 30.01.2012 | 12:55
Невероятна статия!
22 malka Galka 30.01.2012 | 12:53
Кой точно народ са попитали дали им е любим царя?!?!
21 Силвия Ганчева 30.01.2012 | 12:52
Цар Борис 3 е бил голям и при него именно България е в една от най-добрите си години. Със сигурност тогава народа е бил доста по-интелигентен и вярващ, за разлика от сега когато всички плюем дори в коментарите за него....тъжна история!!
20 Силвия Ганчева 30.01.2012 | 12:51
Така е, няма едното общо с другото. Това са две исторически епохи с големи разстояния помежду си
19 Силвия Ганчева 30.01.2012 | 12:50
като например?
18 Силвия Ганчева 30.01.2012 | 12:49
Да сигурно самия той им плаща? :) От отвъдното
17 Силвия Ганчева 30.01.2012 | 12:46
и защо? Какво му е?
16 sladko pate 30.01.2012 | 12:40
И на мен не ми допада заглавието
15 маймунка мръсна 30.01.2012 | 12:39
след малко може и да излезе другата гледна точка
14 манна небесна 30.01.2012 | 12:38
за кога да му правят ПР на човека?
13 master plan 30.01.2012 | 12:23
платен ПР май ще дойде статията за Борис III :)
12 вурстче топло 30.01.2012 | 12:13
Ех, колеги историциииии...;) Добре сте разказали, вярно, макар и едностранно. Но, моля, не ни натрапвайте, собствената си интерпретация на историята, и то с такива пошли заглавия.
11 lou reed 30.01.2012 | 12:05
Едностранно представяне на фактите. Тъпа работа.
10 Vassil Peev 30.01.2012 | 11:53
Inews засрамете се,защо не споменете за хилядите убити български граждани антифашисти,за хилядите убити мирни граждани от бомбардировките над София,заради съюзничеството с Хитлер,за разписаната лично от "обичания" цар смъртна присъда на Никола Вапцаров. Само да ви спомена,че закона по онова време е бил такъв,че лично царя е разписвал смъртните присъди. Колко семейства е почернил. Смешна история, смешна и жалка!!!
9 kotenceto hapii 30.01.2012 | 11:48
И на мен не ми дапада статията и мисля , че има доста грешни неща в нея
8 Vassil Peev 30.01.2012 | 11:46
Е по смешна и невярна статия не бях чел!!!
7 София Павлова 30.01.2012 | 11:44
Чак пък толкова превъзнасяне, айде моля ви се!
6 Yordanka Peeva 30.01.2012 | 11:38
Както да стане с него? Било е почти 1000 години преди управлението на Борис 3. Различна епоха, различни времена, различни граници на Б-Я, различен финал.
5 Nora Martinova 30.01.2012 | 11:31
А какво стана със "златния век" по време на царуването на Симеон Велики
4 Yordanka Peeva 30.01.2012 | 11:31
Много ми допадна тази статия. Не бях запозната с някои факти от живота и упралвнието на Борис 3. Благодаря за информацията.
3 свинска конференция 30.01.2012 | 11:29
това с реферата ми хареса :)
2 Svetlana Koleva 30.01.2012 | 11:25
Това ми прилича повече на урок по история или на реферат,отколкото на новина. Иначе Чест и Почитания към таткото на Царя.
1 zlobna kobra 30.01.2012 | 11:25
Какъв левент е на снимката

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Вечерното шоу
  • 22:00 Любов в окови 3 тв филм /24,...
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Да надживееш Ескобар тв филм /47...
  • 00:15 С БНТ завинаги /п/
  • 01:10 100% будни сутрешно токшоу с...
  • Сега "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.9
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • Сега "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.