Как България събра най-доброто от Изтока и от Запада

Експертът по щастие Константин Драгов не вярва, че не сме най-нещастните в света

по статията работи: Надежда Стоянова | 20.03.2014 | 10:18  2 Виж всички снимки

Изследваният показват, че българите са сред най-нещастните хора в света. Всъщност сред европейците сме последни по щастие, а в световен мащаб сме 13-и, само че отзад напред. Звучи доста стряскащо, нали?!

И понеже днес, 20 март, е Международният ден на щастието, обявен от ООН, iNews ще обърне малко по-специално внимание на темата. Наистина ли сме толкова мрачни и недоволни, при условие, че страната ни има най-много официални празници в Европейския съюз?!

Каквото и да говорим, колкото и да обичаме да се самосъжаляваме и оплакваме от тежката икономическа ситуация, дойде ли време да празнуваме, проблемите някак си остават на заден план. В такива дни правим всичко възможно трапезата ни да е пълна и да сме заобиколени  от любимите хора.

Какво повече му трябва на човек?!

Именно това попитахме специалиста по щастие Константин Драгов, председател на фондацията "Изкуството да живееш” за България. Запознава се с Изкуството да живееш, когато бил студент в Щатите преди около 15 години. Първоначално искал да подобри паметта и концентрацията си, но после открил, че дихателните техники и медитацията, които започнал да практикува, някак си е станал много по-усмихнат и позитивен.

Така запалил по идеята и своите приятели, а впоследствие и още хиляди хора из цяла България.

1225469- Здравей, Косьо! Казват, че си експерт по щастие. Какво означава това?

- Това, което ние преподаване във фондация "Изкуството да живееш", е наречено "Програма за щастие". В днешно време животът е станал толкова напрегнат, че за да се почувства човечеството щастливо, трябва да направи нещо за себе си. Животът е факт, но да живееш е изкуство.

- Да, но се учим цял живот...

- Точно. Когато сме били малки деца, от само себе си сме били щастливи, весели, жизнерадостни, енергични. Обаче с годините трупаме напрежение и ако не го освобождаваме, се чувстваме изморени. Затова не се чувстваме доволни от себе си, нямаме добри взаимоотношения с другите и не сме толкова продуктивни. Така че ключът е да знаем как да се освободим от стреса.

- И как да се освободим?

- Има най-различни начини. Една от техниките е свързана с дишането. Доказано е, че 85% от токсините в тялото човек изхвърля чрез своето дишане. Само че човек използва едва 30% от капацитета на белите си дробове. Всъщност стресът и напрежението се натрупват в тялото под някакви химически съединения.

Всяка негативна емоция се отразява на тялото ни и после само му даваме някакво име – диабет, високо кръвно налягане, язва, депресия... Учените твърдят, че над 90% от болестите са на психосоматична основа.

- Добре, българите наистина ли са сред най-нещастните хора в света?

- Не мисля така. Според мен българите са много естествени хора и това, което чувстваме вътрешно, го показваме навън. Живял съм в Америка шест години, там завърших своето висше образование. Не мисля, че американците са по-щастливи. Може да изглеждат така, но усмивката им е изкуствена. Имаме много гости от чужбина на нашите курсове и те казват, че

българите са нещо специално. Такива хора няма по света. Казват, че тук се е събрало най-доброто от Изтока и най-доброто от Запада.

- Тази седмица отбелязваме Международния ден на щастието. Ще ни разкажеш ли за него?

- Мисля, че се отбелязва от 2012 г. 20 март е обявен от ООН за Международен ден на щастието. Може би са сметнали, че е крайно време да се обърне повече внимание на това човек да бъде щастлив. Не знам дали знаете, но казват, че 30% от населението на Европа страда от депресия и до 20 години процентът ще нарасне на 50. Необходимо е човек да обърне внимание на ума си, на навиците си на хранене и здравословния начин на живот.

- Какви инициативи организирате за Деня на щастието?

- Фондацията "Изкуството да живееш" е приела този ден като своя кампания. В цялата страна организираме т.нар. програми за щастие. В София пред НДК в 16:00 нашите доброволци ще раздават цветя, домашно приготвени сладки, прегръдки на случайни минувачи. Правили сме го и преди и наистина носи нещо различно на хората. Когато човек е зареден с енергия, той неминуемо е усмихнат. Причината да сме намръщени е, че постоянно мислим за нещо. При повечето хора умът през цялото време мисли нещо, което се е случило или предстои да се случи. Затова ние се стараем да доведем ума в настоящия момент. Тогава сме по-ефективни и сме по-концентрирани.

1225467- Ще решим ли проблема, ако просто спрем да мислим?

- Не казвам да спрем да мисли, а да мислим в настоящия момент, за това, което правим в момента. Тук се появява медитацията. Тя е почивката на ума.

- Кога те привлече идеята за щастието?

- Бях студент в Америка преди 15 години. Учех строително инженерство. И в първата си година изкарах курсове на "Изкуството да живее" като начин да си подобря концентрацията и паметта. Впоследствие разбрах, че има и много други ползи. Наистина концентрацията ми стана много по-добра, но осъзнах, че съм много по-позитивен към живота, чувството ми за хумор се върна от детските ми години. Почувствах се много по-освободен и това ме накара да продължа да се занимавам. Всеки ден практикувах медитация по 20 мин.

Когато се върнах в България през лятото, приятелите ми казаха, че съм друг човек – много по-спокоен и много по-позитивен. И понеже всички имаха интерес, започнахме да организираме курсовете тук. Стартирахме преди 10 години и вече имаме над 30 инструктори, които преподават в различни градове.

Иначе "Изкуството да живееш" е международна организация, която съществува в над 155 държави и е изцяло доброволческа. Всички приходи от курсовете ги използваме за най-различни социални дейности – преподаваме във всички български затвори курсове за освобождаване на стреса, в училищата пък водим курс "Детство без агресия"…


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


6 Анжелина ЖУЛИ 20.03.2014 | 16:00
"Доказано е, че 85% от токсините в тялото човек изхвърля чрез своето дишане. Само че човек използва едва 30% от капацитета на белите си дробове. Всъщност стресът и напрежението се натрупват в тялото под някакви химически съединения." - Това е факт!В йогата има специални упражнения за дишане, които адски много помагат както на хора със подобни проблеми, така и на обикновения човек, след които се чувстваш по-лек, освободен и щастлив. Наистина сякаш се изкарват цялото напрежение така
5 Katerina Dieva 20.03.2014 | 15:34
Може би подобно нещо трябва да се превърне в част от държавната ни политика да едно по-добро психическо здраве и то като цяло на нацията.
4 г-жа Тенджеркова 20.03.2014 | 12:51
За първи път чувам, че у нас има такова движение, но с този депресиран и със самоубийствени мисли народ, има нужда от такова нещо.
3 Jana Kirova 20.03.2014 | 11:57
За съжаление щастието на нас българите не ни е присъщо дори в хубавите моменти съзираме тъга, или изниква някой спомен, който да ни разстрои и да помрачи щастието ни, прекалено песимистични хора сме.
2 Хубавата Елена 20.03.2014 | 10:50
Аз не смятам също , че ние сме най - нещастния народ
1 Mighty Quinn 20.03.2014 | 10:45
"Константин Драгов не вярва, че не сме най-нещастните в света" - ох най-сетен малко оптимизъм да чуя и не от случаен човек. И аз не вярвам да сме ние най-нещастните, трябва ни повече самочувствие.

ТВ програма

Кино

  • Сега България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:20 Още от деня коментарно предаване
  • 18:45 Спорт ТОТО
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Вечерното шоу
  • Сега "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.2, еп.4
  • 00:40 "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:10 "Пожари" - сериал, еп.5
  • Сега "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.