Номер или лакомство? Хелоуин е тук!

Вижте няколко начина да прекарате празника на Вси светии

по статията работи: Лазар Тодоров | 31.10.2014 | 08:23

От къде идва Хелоуин

Хелоуин е празник изтъкан от ирландските традиции. Името на празника произлиза от католическата църква. All-hallow-even - първи ноември – Денят на всички светии – е католически празник в чест на светците. Но през V век преди Христа в келтска Ирландия лятото е свършвало официално на 31 октомври и на този ден се е чествал празникът "Самхайн", келтската Нова година. Според техните вярвания на този ден духовете на починалите идват на Земята и търсят в кого да се вселят. По тази причина келтите са гасили огъня пред домовете си, за да изглежда тъмно и мрачно и се обличали като духове и вещици, за да няма в кого да се вселят мъртвите.

Фразата: "Trick or treat!"

Празникът "Вси светии" е пренесен в Съединените щати през 1840 г. от ирландски емигранти, търсещи убежище от глада в страната си. Изразът "Номер или лакомство" не идва от ирландските келти, а от европейския празник за душата, който се е отбелязвал през ХIХ в. На 2 ноември – Деня на всяка душа – древните християни обикаляли от село в село, за да молят за "парче за душата" – хляб със стафиди. По традиция най-много се давало на просяците, които обещавали да споменат в молитвите си с добра дума покойните роднини на дарителите. Хората вярвали, че мъртвите остават в преддверието на ада след смъртта и че молитвите им помагат да намерят пътя към рая.

Тиквеният фенер

Отново е вплетен е ирландските легенди, но под формата на ряпа. Идва от легендата за пияницата Джак. Той измамил Сатаната като го качил на едно дърво, но преди това нарисувал кръст на него, така Дяволът бил хванат в капан. Човекът сключил сделка с демона, че ако никога повече не го предизвиква, ще го пусне от дървото. Според народните поверия след като Джак умрял не бил допуснат нито в рая, защото бил много лош, нито в ада, защото сключил сделка с дявола. Но Сатаната дал на Джак въглен, с който да осветява пътя си през тъмнината. Въгленът бил поставен в издълбана ряпа, за да свети по-дълго. Доста време ирландците дълбаели репи, но емигрантите им в Америка стигнали до извода, че тиквите са по-големи и по-удобни. Затова в Съединените щати и досега се използват тикви, в които се поставя свещ.

Ето няколко предложения как да прекарате днешния Хелоуин:

1.Гледайте страшен филм

Ако изберете в деня на Вси светии да гледате страшен филм, определено няма да сбъркате. Денят е предразполагащ точно за такива филми. Дори и да не сте фен на ужасите, на Хелоуин определено ще ви настръхнат косите от тези филми:

"Психо" (1960), "То" (1900 г.), "Пръстенът" (2002 г), "Проклятието на Блеър" (1999 г.), "Екзорсистът" (1974 г.), "Дяволът в Емили Роуз" (2005 г.), "Сиянието" (1980 г.).

2. Посетете някое прокълнато място

 Няма да сгрешите ако решите на посетите някое страшно и зловещо място на Хелоуин. Не е сигурно дали ще видите зомбита или вещици, но със сигурност ще усетите тръпката от едно ново и страховито място.

Ето нашите предложения за най-прокълнатите места в страната ни:

Прокълнатата къща в село Мусачево

 

 

1424491



Намира се на около 20 км от София, в село Мусачево. Твърди се, че къщата е обитавана от духове. Легендата разказва, че прокълнатата къща е построена върху турски гробища и е обитавана от зли сили. В една от историите се споменава. Че в нея има заровено съкровище, което носи смърт на собствениците. Къщата е построена през 70-е години на миналия век. Семейството, което я е построило, е умряло мистериозно, въпреки че никой от членовете му не е страдал от сериозни здравословни проблеми.

По аналогичен начин са починали и следващите собственици на имота. Местните разказват за млада жена, която не можела да забременее, докато е живяла в къщата. Скоро, след като я напуснала, заченала. Към днешна дата имотът в Мусачево се продава за 1 лв., но никой не се осмелява да го купи.


Зловещите сенки на село Шишенци

 

1424493

Шишенци е малко село до град Видин. Към днешна дата населението на селото е около 100 души. Местните разказват, че всяка вечер в селото се чуват странни гласове на мъже, жени и малки деца. Според една легенда преди много години сватбари, които минавали през селото, били избити от татарите и на мястото на смъртта им останали да бродят техните гласове.

В местността около гробищата на селото се намира т.нар. Бончова чешма. Местните разказват, че около нея се играе самодивско хоро. Повечето от жителите на Шишенци са виждали, че тревата около чешмата е утъпкана в кръг, а по земята има странна жълта субстанция.

Прокълнатата къща в село Цонево

 

 

1424494

Село Цонево се намира на около 40 км от град Варна. Историята разказва, че при основаването на селото жителите му така и не успявали да построят църква върху имота, който им предоставили. През 1967 г. този имот е преотстъпен на младо семейство. Една сутрин на прелеза при село Султанци семейството било премазано от преминаващ влак.

Следващото семейство, което станало собственик на имота, също починало по мистериозен начин. Докато жънели, се извила лятна буря, след която никой не ги видял живи. Третият собственик на имота бил учител, който смятал, че може да победи черната прокоба, тегнеща над имота. Той заклал черна кокошка и с кръвта ѝ поръсил цялата земя.

Няколко години по-късно учителят починал. Местните вярват, че духовете на починалите все още бродят из селото.


3. Излезте с приятели и се забавлявайте

Може би най-добрият начин да прекарате Хелоуин е да излезете с приятели и да се забавлявате. Облечете най-страшните си костюми, сложете си заешки уши, бъдете дявол или зомби. Посетете любимото ви заведение или съберете приятели и вас, вдигнете шумно парти и изживейте магията на празника. При този вариант ви гарантираме, че ще видите много вещици и зомбита.

1424495

 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Вечерното шоу
  • 22:00 Любов в окови 3 тв филм /24,...
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Да надживееш Ескобар тв филм /47...
  • 00:15 С БНТ завинаги /п/
  • Сега bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.9
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.