Любослав Пенев е новият селекционер на националния отбор

Днес той беше официално представен от президента на БФС Борислав Михайлов

по статията работи: iNews.bg | 02.11.2011 | 13:40

Любослав Пенев е новият селекционер на българския национален отбор по футбол. Назначението на младия специалист бе потвърдено официално от президента на БФС Борислав Михайлов, който представи наставника на пресконференция пред медиите. Бившият национал заменя на поста германеца Лотар Матеус, чийто контракт не бе подновен.

Договорът на Любослав Пенев с Българския футболен съюз е за срок от 2+2 години, а в щаба на специалиста влизат Ради Здравков, Давид Родригес и треньорът на вратарите Йордан Йорданов.

"Мисля, че новата генерация настъпва и започва да се утвърждава. Както в отбора на младежите, така и в "А" отбора. Задължително в националния тим ще има присъствие на млади и перспективни футболисти", обеща Пенев. "Това, че говорим за обиграване на футболисти, не означава, че аз няма да изисквам и резултати", каза още бившият треньор на ЦСКА и Литекс.

Любослав Пенев не пожела да отговори конкретно относно евентуално завръщане на Димитър Бербатов в представителния тим. "Вратите на националния отбор са отворени за всички", посочи Пенев. 

Попитан относно влиянието на мениджъри в националния отбор, новият селекционер заяви: "Аз следвам единствено своя собствен нюх и виждания. Предполагам ме познавате добре и знаете, че аз не обслужвам такъв вид интереси. Аз съм и аз. Следвам своята методика, независимо дали говорим за клубен или национален отбор. Няма да се лиша от нито един футболист, който играе добре и силно в своя клубен тим. Това е сигурно. Ще се опитам да създам една голяма конкуренция в националния отбор, както преди това съм правил и в клубните".

"Групата ни за Световното първенство е много силна, но ще търсим точки. Максимален брой точки за нашите възможности. Нещо трябва да се промени, като това зависи от всички нас - от треньорите, от футболистите. Никой да не си мисли, че когато идва в националния отбор, идва на почивка. Не. Тук има един трикольор, една емблема. Всеки трябва да играе за тях. Няма да карам никой да играе на сила. Това винаги е била моята философия. Ако някой каже - "тренер, аз не искам да играя", окей - казвам му "благодаря", стискаме си ръцете и търсиме друг футболист".

Запитан какво не е харесвал в играта на България в последните няколко години, Любо Пенев твърдо заяви, че не желае да коментира работата на своите колеги. Пенев все пак отговори, че задължително ще търси повече агресия в играта на "лъвовете", както в атака, така и в защита.

"Според качествата на играчите ще определяме и тактическата постройка. Дали ще играем през крилата, през центъра.. Но това са подробности, които сега няма да обсъждаме. Ще държа и всички млади футболисти от юношеските гарнитури да работят по методика, близка до тази на националния отбор", поясни Пенев. "Може да има и лоши резултати, но важното е когато паднеш, да можеш да се изправиш. Виждам, че идва талантливо поколение от млади футболисти. Мисля, че имаме потенциал", продължи той.

Любослав Пенев довери и мнението си относно наболелия въпрос за дисциплината в националния отбор на България.

"Всеки един футболист има свободно време, но то е ограничено. Има си условия и правилник в националния отбор, които се спазват. Аз не съм нито пъдарин, нито пазач. Аз няма да ограничавам играчите, но те трябва да знаят, че са публични личности. И че ако злоупотребяват, то това няма да им се отрази добре в работата. А аз със сигурност ще забележа".

"Нека първо да направим една сериозна, добра организация. Да бъдем наясно с кои футболисти разполагаме. Няма да викам безброй футболисти, защото нямаме време. Искам да има и максимален брой приятелски срещи. Нека започнем скромно - с много труд и работа. В Испания също се работи така. Започва се от първата стъпка и се продължава напред", продължи новият селекционер.

Президентът на БФС Борислав Михайлов призна, че класиране на Мондиал 2014 ще бъде тежка задача, като задачата на Любо Пенев е да работи в перспектива.

"Договорът е 2+2 години, за да можем да видим как се справя Любо Пенев. Всички знаем каква е групата ни за Световното първенство - много тежка. Нека не си правим илюзии. Градим отбор с по-дългосрочен план. Естествено, никой не тръгва да играе с мисълта да загуби. Ще търсим и резултати", каза Михайлов.

"По-реалистична цел е класиране за Европейското първенство през 2016, когато броят на участниците ще бъде увеличен на 24 отбора", призна Боби Михайлов.

Треньорската кариера на Любослав Пенев стартира през 2008, когато "Ел Голеадор" стана помощник на Пламен Марков в националния отбор. През месец март 2009 Пенев застана начело на любимия си ЦСКА, с който елиминира руския колос Динамо Москва в турнира Лига Европа и се класира за груповата фаза на надпреварата. Напуска след влошаване на отношенията си със собствениците Димитър Борисов и Иво Иванов. През септември 2010 Любослав Пенев застана начело на Литекс, с който в последствие стана и шампион на България.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


8 Илиян Илиев 02.11.2011 | 15:02
Не, Любо Пенев има големи задължения към банки и затова е приел предложението от БФС! Там със сигурност ще му дават по-голяма заплата от тази в Литекс, а пък ако го видят от Испания и го вземат-добре дошло
7 Алекс Г. 02.11.2011 | 14:59
За последните 10 години е силно казано, защото все пак участвахме на европейското през 2004 година и тогава си спомням, че станахме първия отбор, който се класира на това първенство!
6 Петър Стоянов 02.11.2011 | 14:53
Оле, ама ние сме имали "А" отбор? Аз не съм го виждал да се появява да играе може би от 10 години, а вие? Възниква въпроса - защо Любо Пенев така се жертва за националите като се има предвид, че в Литекс му беше много добре. Аз лично мисля, че той ще използва националния отбор за своеобразен трамплин към някой испански отбор от средата на таблицата.
5 Георги Петров 02.11.2011 | 14:22
Когато останалите школи на отборите започнат да работят като тази в Етрополе, тогава може да говорим за някаква надежда. За мен тя е най-добрата в цяла България и там се работи по европейски стандарт. Голяма заслуга за това има един противоречив човек - Христо Стоичков. Школите на Левски и ЦСКА отдавна не са това, което бяха и сега виждаме какви са резултатите.
4 Иван Цветков 02.11.2011 | 14:16
Георги, то на Европейското през 2016 трябва да сме наистина много зле, за да не се класираме, нали тогава увеличават броя на участниците? Нещо като баскетбола тази година! Но не може така лесно да се предаваме. Фактически преди да са почнали мачовете ние излизаме със събути гащи. Даже и Черна гора не играе така, дето са държава от вчера!
3 Георги Петров 02.11.2011 | 14:08
Иван Цветков, ти виждаш ли футболисти сега, които да ни класират на Мондиал 2014? Аз не виждам новия Бербатов, Стилиян, Мартин и т.н. Хубавото тук на Пенев е, че си дава не прекалено оптимистична задача, а точно реална такава.
2 Иван Цветков 02.11.2011 | 14:04
Не е ли малко прибързано да отписва мондиала в Бразилия? Ако прецакаме и следващите квалификации, за следващия жребий вероятно ще сме вече в последната урна и шанса ни за класиране тогава наистина ще е нулев!
1 Алекс Г. 02.11.2011 | 13:50
Айде и той ще се пробва. Много ще му е трудно с тези играчи да постигне нещо повече. Неговата насока на работа според мен трябва да бъде към подмладяване на отбора с играчи, които са сериозни и имат по-голямо желание да играят на терена, отколкото да играят кючеци по нощните заведения.

ТВ програма

Кино

  • Сега Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 БНТ представя Проф. Асен Златаров:...
  • 22:00 Любов в окови 3 тв филм /23 епизод/
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Да надживееш Ескобар тв филм /46...
  • Сега "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.8
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.8
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • Сега "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Кошмари в кухнята"- риалити
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.