„Публична администрация" в ТУ-София дава шанс за развитие в много сфери

На трудовия пазар у нас все още се изпитва сериозен глад за такива специалисти

по статията работи: iNews.bg | 08.01.2017 | 16:24
„Публична администрация" в ТУ-София дава шанс за развитие в много сфери

"Публична администрация" от десетилетия е една от най-предпочитаните специалности за кандидат-студентите. Всяка година хиляди абитуриенти се насочват именно към нея, за да получат подготовка за професионалната си кариера, без значение дали ще се насочат към частния или държавния сектор, както и за сферата, към която ще се ориентират. В Стопанския факултет на Техническия университет-София тази специалност е една от най-сериозно застъпените, а ежегодно ВУЗ-ът предоставя на трудовия пазар качествени и адекватни на съвременните му изисквания кадри.

Целта на специалност "Публична администрация" е да подготвя специалисти с висше образование в областта на администрацията и управлението, имащи задълбочена подготовка в използването на съвременните информационни технологии. Тя е създадена да отговори на нарастващите потребности от такива специалисти, предвид реформата в публичния сектор и постепенното въвеждане на концепциите за електронно правителство и електронна община.

Още със създаването си специалност "Публична администрация" се утвърди като желана от студентите. Тя носи духа на модерното образование. За това свидетелстват многобройните признания и рейтинга, в които специалността попада на челни места. Тя гарантира добра професионална реализация на завършилите, защото е насочена към задоволяване на потребностите на един специфичен, все още незает и нарастващ сегмент на пазара на труда у нас, но и осигурява широкопрофилна подготовка, гарантираща реализация и в други сектори.

БАКАЛАВЪРСКА СТЕПЕН

Студентите, които завършват четиригодишния курс, се дипломират като специалисти с висше образование по образователно-квалификационна степен бакалавър по "Публична администрация".

Специалистите, завършили тази специалност, притежават компетенции, които им позволяват широкоспектърна професионална реализация. Те са търсени за работа в държавната или общинската администрация, както и в бизнеса. Отзивите за нашите възпитаници са, че те са компетентни, отговорни, владеещи съвременни IT технологии, способни да търсят решения и прилагат иновации в административната дейност и бизнеса.

Какво изучават студентите в бакалавърската степен?

Обучението по специалността "Публична администрация" се извършва по учебен план, който е разработен със съдействието на водещи европейски университети в Холандия, Великобритания и Германия. В учебния план са включени курсове, които формират висока университетска култура; знания за обществото, икономиката, администрацията и доброто изпълнение на публичните политики; умения да използват съвременните информационни технологии и системи; способности да разработват програми и проекти; мислене, което стимулира иновации и промени в професионалните дейности; владеене на чужди езици.

Какви възможности се откриват пред студентите по време на тяхното следване?

Ние се стремим да създадем академичен дух и атмосфера по време на следването. Студентите се намират в социална мрежа, която им носи много професионални и човешки контакти. Обучението в Стопанския факултет оставя незабравими спомени за една среда, която е взискателна, но и същевременно загрижена за професионалната реализация на нашите студенти. Те имат възможност да работят съвместно по своите проекти с преподаватели, които са ангажирани с реформите в публичната администрация на страната, да посетят лекции на гостуващи висши представители на администрацията, да проведат практика в държавни и общински институции, където разработват курсови проекти и бакалавърски тези и където демонстрират високите стандарти на познание, носещи печата на обучението в Стопанския факултет на Техническия университет. Всяка година над голям брой студенти провеждат учебен семестър по програма Еразмус във Великобритания, Холандия, Дания, Испания, Португалия и Италия и др.

Състезателният бал на кандидат-студентите за специалност "Публична администрация" се образува, като към оценките по математика и география от дипломата за средно образование се прибави една от следните оценки:

- oт успешно издържан зрелостен изпит (матура) по български език и литература, умножена по 2,9;

- или по математика, умножена по 3;

- или по география, умножена по 3;

- или по история, умножена по 3;

- или по чужд език, умножена по 3

- от тест по математика (предварителен или редовен), умножен по 3.

Подробна и актуална информация за кандидатстване може да намерите на: http://priem.tu-sofia.bg/

Къде професионално се реализират нашите студенти?

Бакалаврите, които завършват специалността "Публична администрация", могат да работят като: ръководители и специалисти в държавната и общинската администрация; специалисти по административно обслужване на гражданите и бизнес организациите; експерти, които са отговорни за воденето на публичните политики при разработване и изпълнение на европейски проекти; специалисти по разработване и внедряване на информационно-управленски системи, системи за електронно административно обслужване, системи за информационно осигуряване на административните дейности.

Най-общо това, което отличава нашите студенти е, че те са готови да създават и работят в Е-правителство и Е-община!

Нашите студенти не са забравени и след завършване на специалността. За тях ние организираме алумни годишни срещи, в които не само се връщаме към незабравимите спомени от студентските години, но и в които се откриват нови професионални възможности за тях.

МАГИСТЪРСКА СТЕПЕН

Кандидатстването за магистърска степен се извършва въз основа на придобита диплома за висше образование с класиране по документи. Обучението е с продължителност една година. В Стопанския факултет на Техническия университет - София се записват и много студенти от други университети, които виждат възможност да надградят своето професионално познание и кариера. Освен редовното обучение нашите студенти могат да се възползват от гъвкаво задочно обучение, провеждащо се в двуседмични семестри. Студентите, които не са завършили специалност от област на висшето образование 3. Социални, стопански и правни науки, постъпват в изравнителен семестър.

В магистърското обучение се цели формирането на задълбочени и по-конкретни професионални знания и умения относно използване на съвременните информационни технологии, прилагането на иновации в административната дейност и управлението на хора, дейности и ресурси. Студентите се профилират в три специализации, в зависимост от предпочитанията им: данъчна и митническа администрация, информационни технологии в публичната администрация и административно обслужване на бизнеса.

Какво научават и какво могат да работят завършилите магистърската степен на обучение?

Завършилите магистърска степен по специалност "Публична администрация" придобиват следните компетенции:

- Задълбочена специализирана подготовка в областта на държавната служба;

- Знания и умения за проектиране и поддържане на информационно-управленски системи в публичната администрация, в т.ч. за електронно управление;

- Знания и умения за работа в данъчната и митническата администрация;

- Знания и умения, които им позволяват бързо адаптиране за работа в специализирани администрации, както и в бизнес организации.

Усилията дават своите плодове!

Къде се намират нашите студенти няколко години след завършване на обучението? Ние сме горди от успехите на нашите възпитаници. Мнозинството от тях са достигнали до средни и високи управленски

позиции в много министерства, държавни агенции, общини и други институции. Някои от тях, след успешни стажове в чужбина по програма Еразмус, са постъпили на работа в европейските администрации. Наши студенти вече работят и в Европейската комисия. Всички те високо оценяват знанията и уменията, които са формирали като студенти по време на следването си в Стопанския факултет. Те са резултат и от нашите стремежи и отговорност да предложим съвременно и високо професионално обучение.

Подробна и актуална информация за кандидатстване може да намерите на:

Канцеларии на Стопански факултет: блок 3, каб. 3233 и 3235, тел. 965-37-04, 965-27-04; mag-sf@tu-sofia.bg

https://www.facebook.com/StopanskiFakultetTU/?fref=ts


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.