Толерантността и приятелството ни си имат граници, отсече Борисов

ГКПП Маказа да бъде открит през март 2013 г., стана ясно на второто изнесено заседание на България и Гърция

по статията работи: Кремена Бедерева | 17.12.2012 | 16:15  9 Виж всички снимки

Ясни и категорични сме - точката за добросъседство е много важна, каза премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция с премиера на Гърция Андонис Самарас в отговор на въпрос на гръцки журналист - за позицията на България и Гърция за разширяването на Западните Балкани, предаде агенция "Фокус”.

Борисов припомни, че България е една от държавите, които най-много през времето са подкрепяли почти всички държави в региона за евроинтеграция.

"В нашата външна политика ние сме били категорични; моята лична позиция също е такава – че колкото по-бързо държавите от Балканите влязат в НАТО и Европейския съюз, толкова по-добре за мира и просперитета на целите Балкани. Между България и Хърватия и Словения – сега стои Сърбия, която не е в ЕС; не е естествено да е така. Косово – стои като черна дупка на Балканите – не е естествено да е така."

"В края на краищата – само преди 10 – 15 години имаше войни на Балканите – не е толкова далеч. Косово е еднакво отдалечено както от Солун, така и от София. Така че – точката добросъседство трябва да бъде много внимателно следена. Повтарям – за, абсолютно за, имат подкрепата ни, но при спазването на необходимите правила за Европейския съюз", каза Бойко Борисов.

"Затова, когато трябваше да се решава – за безвизовото пътуване на хората от Западните Балкани, България и Гърция мисля, че бяха от тези, които най-много ги подкрепихме – и Черна гора, и всички", каза Борисов. "Но – толерантността, която излъчваме ние, добросъседството, приятелството – има своите граници", смята Борисов.

"България е страната, която е спасила най-много евреи по време на Втората световна война, 50 000 души, и ги е спасил българският народ, като не е разрешил тогава на Хитлер – да ги избие. Ако сме могли, да сме спасили всички евреи в света, но сме могли и сме спасили тези 50 000.

Другите държави и това не са направили – далече, далече по-малко – една, две държави, са спасили по 300 – 400 души. И България – да заслужи да се правят филми срещу България? Заради приятелството си, заради обичта си, заради своята откритост... Това е все едно сега да обвиниш някой, че в Африка има бедстващи от жажда или от глад хора.

Защо не ги спасят? Има толкова богати държави. За България, за българския народ, премиерът на Израел Бенямин Нетаняху излезе и го каза пред всички, и цитира писмо на тогавашния немски посланик до администрацията му в Германия, който казва, че българският народ, понеже не може да осъзнае колко е важно да се изселват евреите, не позволява това да се направи. Ясни и категорични сме и затова точката добросъседство е толкова важна", каза премиерът Борисов.

От своя страна премиерът на Гърция Андонис Самарас изрази удовлетворение от пълното единодушие в позициите на България и Гърция по отношение на разширяването на Западните Балкани. "Обща забележка, както правилно отбеляза българският премиер, е, че във времена на криза, на трудности за всички, изкуственото изостряне на нещата не води до никъде; противопоставянията и иредентизма – не водят до никъде", каза Самарас.

По време на срещата на двама премиера стана ясно, че премиерът на Гърция Андонис Самарас ще посети България през февруари 2013 година. "Сложихме акцент върху трансграничното сътрудничество, справянето с престъпността, нелегалната емиграция, управлението на водите. Повторихме неотклонната гръцка позиция за включване на България в Шенген", каза Самарас.

"Потвърдихме нашата подкрепа за Западните Балкани и тяхната европейска перспектива, но с тяхното задължение да спазват принципите му. Стратегическите отношения между Гърция и България може да доведат до оптимизиране на благоденствието в двете страни и сигурността в целия регион", каза Андонис Самарас.

"Полезно е – за всяка една страна, която действително иска да се присъедини към ЕС, да стане ясно, че тези предпоставки не могат да бъдат прескочени. Във всеки случай – аз съм много удовлетворен от факта, че както България, така и Гърция, имаме съгласие по тези принципни европейски критерии, които важат в момента на нашия континент. Това са принципите, върху които трябва да почива една съвременна демократична система, каквито са България и Гърция", заяви премиерът на Гърция Андонис Самарас.

По време на второто заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище България – Гърция стана ясно още, че ГКПП Маказа да бъде открит през март 2013 година.

"Обектът ще бъде приключен през март догодина, т.е. 3 месеца по-късно. Ще бъде дадена възможността за откриване на нов, модерен пропускателен пункт, което ще улесни комуникацията между двете страни, както и туризма. Уверявам ви, че до края на март този въпрос ще е абсолютно приключил”, каза Андонис Самарас.

Освен това двамата България и Гърция ще си сътрудничат в контрола и безопасността на земеделски продукти и храни, след като бе подписания Меморандум за съвместно сътрудничество между Министерството на земеделието и храните на България и Министерството на земеделското развитие и храните на Гърция. Меморандумът предвижда – сътрудничество по развитието на качеството и безопасността при производството и дистрибуцията на земеделски продукти и храни.

В Атина днес беше подписан и Протокол за сътрудничество в областта на спорта между Министерството на физическото възпитание и спорта на Република България и Министерство на образованието, религиозните въпроси, културата и спорта на Република Гърция.

Правителствата на България и Гърция подписаха и Програма за сътрудничеството в областта на образованието, науката и културата за периода 2012 - 2014 г. Постигнат е известен напредък в разрешаването на основните проблеми – възстановяване на сградите и увеличаване на монашеското присъствие в манастира "Св. Вмчк. Георги Зограф” в Света гора.

Министрите на външните работи на България и Гърция Николай Младенов и Димитрис Аврамопулос пък подписаха Меморандум за разбирателство между Министерството на външните работи на Република България и Министерството на външните работи на Република Гърция, който засяга ръководните принципи за обмен на служители между дипломатическите служби.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


9 Атанас Василев 17.12.2012 | 19:44
Борисов припомни, че България е една от държавите, които най-много през времето са подкрепяли почти всички държави в региона за евроинтеграция. Естествено, това е много нахално от страна на македонците!!!!
8 Павел Николов 17.12.2012 | 19:00
Прав е за това!
7 Летящият Честмир 17.12.2012 | 17:33
разбира се, че ще се съгласим, още повече, че и ние да пуснем макетата, Гърция никога няма да го направи, така че все тая
6 Летящият Честмир 17.12.2012 | 17:33
Борисов откак е от страната на даващите мнопго отсича:)))не че гърчето не трябва пък да си мълчи де, защото е от страната на взимащите
5 lou reed 17.12.2012 | 16:49
Тук не можем да не се съгласим с Бойко! Не може да си присвоятват нашата история и ние да се съгласяваме с това!
4 Емилия ОтЛьонеберя 17.12.2012 | 16:40
ГКПП Маказа да бъде открит през март 2013 г. - това става ясно ей така на прима виста:)))иначе словоизлиянията на премиерите са по дефолт:))))
3 ханибал суарес 17.12.2012 | 16:28
ТИ СИ ЧЕЛ? НЕ МОГА ДА ПОВЯРВАМ! Значи все пак има някакъв шанс, продължавай с опитите, напълно те подкрепям!
2 Ема Маринова 17.12.2012 | 16:19
Бойко е взел балтията и е решил да раздава правосъдие в Европата.Не можело всички да искат пари от Германия,гръка ние приятел,ама до едно време... :)
1 мистерия финикова 17.12.2012 | 16:19
какви дълги изказв3ания. Кому смятате, че са интересни?отне ми 5 минути да го изчета, за да разбера, че това е протоколна среща, от която нищо не излиза

ТВ програма

Кино

  • Сега България в 60 минути с Мариана...
  • 17:30 Избори 2024: Встъпителни клипове
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:30 Избори 2024: Предизборни репортажи
  • 21:00 Панорама с Бойко Василев
  • Сега bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Бягство към победата 2:...
  • 22:00 "Колко ми даваш?" - забавно куиз...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 Премиера: "Шанс за изкупление" -...
  • Сега "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Игри на волята:...
  • 22:00 Новините на NOVA
  • 22:30 "Полицаите от края на града" -...
  • 23:30 "Хъдсън и Рекс" - сериал, сезон 4
  • 00:30 "Кметът на Кингстаун" - сериал,...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.