New Europe: Разграбването на България

Изданието пита има ли заговор между Плевнелиев и Прокопиев за плячкосване на държавната хазна

по статията работи: iNews.bg | 16.12.2013 | 12:52

Изданието New Europe публикува обширна статия, свързана с връзките между президента Росен Плевнелиев и бизнесмена Иво Прокопиев.

Статията е по повод на сигнал от в. "Телеграф", изпратен до главния прокурор Сотир Цацаров, в който се настоява за разследване на връзките между президента на страната, Росен Асенов Плевнелиев и Иво Георгиев Прокопиев, медиен и бизнес олигарх, както и с други добре познати български бизнесмени.

Плевнелиев и Прокопиев са обвинени в заговор за плячкосването на държавната хазна чрез сенчести сделки, позволили им да придобият държавна собственост на цени, под равнището на справедливите пазарни такива. Това е сценарий, подходящ за холивудски филм със заглавие "Създаването на един олигарх в страна от ЕС”.

В крайна сметка, нека не забравяме, че България е пълноправен член на Европейския съюз. Двамата обвиняеми, Плевнелиев и Прокопиев, споделят общ път от началото на 1990-те години. Това "дуо” се появява по време на периода на демократизация на страната, когато обществения живот е доста мътен и прави възможно осъществяването на всякакъв вид сенчести дела. Тогава двамата изплуват на повърхността. Прокопиев е печелещият пари мозък, а Плевнелиев амбициозния му помощник, пише New Europe.

Изданието коментира, че Прокопиев и Плевнелиев първо следват пътя на бизнеса. Вторият основава строителна фирма, само година след като завършва университета. Неговата компания става толкова успешна, че той строи едни от най-впечатляващите сгради в София, в Бизнес парка на града, най-големия офис комплекс в югоизточната част на Европа и първия по рода си в България.

Прокопиев, от друга страна, има по-глобален поглед върху случващото се. Бързо оценил силата на медиите, той стартира своя собствен финансов седмичник Капитал, през 1993 година. Сега е собственик на издателска къща Икономедия, медийна империя с повече от 25 издания. Прокопиев разбира, че системата има ценни вратички, които би могъл да използва в своя полза и, които предоставят много възможности за лесно забогатяване. Той се насочва и към най-доходоносните приватизационни предложения, пише изданието.

Медията припомня, че Прокопиев създава Алфа Финанс Холдинг, водеща българска индустриална и финансова група с дейност в следните основни направления: индустриални минерали, финансови услуги, недвижими имоти и чиста енергия. Прокопиев инвестира и в логистиката, строителството и телекомуникациите. Участвал е в проекти в България, Украйна и в Балканите, управлявайки активи, надвишаващи според сведенията € 1,5 млрд.

Но при по- близо вглеждане в изкачването на Прокопиев като успешен бизнесмен се разкрива една доста по-различна картина, тази на един алчен олигарх, пише New Europa.

Изданието коментира как се "създава един олигарх".

В София, тези, които познават Прокопиев, добре са убедени, че силата му не се крие в неговите бизнес умения, а в способността му да променя политическите си цветове и да се сприятелява с "правилните” хора. След падането на правителството на Жан Василев Виденов през 1997 г. и идването на власт на коалиция, оглавявана от СДС, Прокопиев променя политическата си принадлежност.

Правителството на Иван Костов е подкрепено от група поддръжници на Прокопиев и от Капитал, седмичника му. Това без съмнение помага на Прокопиев да си гарантира правото да бъде сред онези, одобрени за участие в приватизационни сделки в страната. Покойният Александър Божков, който заемаше поста заместник министър-председател и министър на икономиката, беше отговорен за приватизацията в страната по това време. Благодарение на усилията му, стотици държавни дружества бяха приватизирани, припомня New Europe.

Първата голяма сделка е приватизацията на най-големия винопроизводител в Югозападна България, "Дамяница”.

Според съобщения в пресата предлаганата цена на сътрудниците на Прокопиев е намалена наполовина, от 3 млн. долара на 1,5 млн. и на практика "Дамяница” е подарена. Реалната продажна цена дори не покрива 2,4-те милиона бутилки вино в наличност, всяка на стойност до 2 долара.

Изданието пише още, че Филип Харманджиев, близък сътрудник на Прокопиев, плаща само една пета от това, уреждайки останалата част с облигации по ЗУНК, придобити за малка част от номиналната им стойност. Приватизационният договор забранява всяко прехвърляне на акции в продължение на три години. Но компанията попада в частни ръце. През февруари 1998 г., без свикване на общо събрание, компанията приветства своя нов акционер, "Англо-български винари”.

Директор на последното дружество е Петко Шишков, тогава редактор на влиятелния вестник Капитал. Собственик е Капитал Консулт с партньори Константин Ненов, Петко Шишков и Иво Прокопиев! Нещо повече, цялата афера е осъществена благодарение на защитата, предоставена от Никола Николов, член на Националния изпълнителен съвет на СДС, председател на Икономическата комисия при народното събрание и член на парламентарната комисия "Антимафия", отбелязва New Europe.

Следваща стъпка за Прокопиев и неговите приближени е т.нар. афера "Каолин". Дружеството Каолин бива създадено, за да разработва най-големите находища на ценната бяла глина в Европа. Компанията попада под контрола на политическия и икономически кръг Капитал през 1999 година. Оферта от 20 млн. долара за дял от 65% , заедно с държавата, направена от белгийския световен лидер Сибелко бива отхвърлена, пише още в статията.

Припомня се, че на 28 септември 1999 г. е регистрирана Каолин 98 РМД. Няколко седмици по-късно, Агенцията за приватизация открива процедура за приватизация.

Три четвърти от капитала на Каолин се оценяват на 5,5 млн. лева. Авансовото плащане е трябвало да бъде половината от тази сума. Останалото са компенсационни бонове, въз основа на обичайния начин на действие Прокопиев, използван по-късно при Българската телекомуникационна компания. Компанията е особено ценена от Булброкърс на Иво Прокопиев, се казва в материала на New Europe.

Междувременно списъкът със служители Каолин внезапно се променя, за да бъдат включени брата на Иво Прокопиев - Александър и съпругата на Петко Шишков - Даниела. На 26 май 2000 г., борда увеличава капитала си от 567 205 лв. на 3,4 млн. лева чрез издаване на акции на инвеститори. Финансирането идва от Алфа Финанс, дружество, създадено в края на октомври 1999 г., и притежавано и до днес от Иво Прокопиев, Константин Ненов и Иван Ненков. В началото на август, Агенцията за приватизация де факто одобрява покупката на Каолин от Алфа Финанс.

Сделката Каолин също така привлича вниманието на тогавашния прокурор, но за кратко и без последици. Единствената последица е, че политическия и бизнес кръг Капитал на Прокопиев придобива сериозна база за разширяване и стабилизиране на влиянието си, пише в статията.

Изданието коментира как за пореден път следва смяна на политическата принадлежност.

След изборите през 2001 г. на власт идва партията НДСВ, водена от Симеон Сакскобургготски. Прокопиев и неговите сътрудници скоро се радват на подкрепа на високо равнище в правителството на НДСВ. При това правителството Прокопиев процъфтява. Това са златните му години. Той е назначен за заместник-председател на Съюза на работодателите. Когато Съюзът е признат за национално представителна организация, той веднага е повишен до негов ръководител. С властта, която му дава тази позиция, той се превръща в медиен магнат и засилва влиянието си над правителството, отбелязва New Europe.

По това време, един нов човек влиза в неговия кръг от бизнес интереси. Лидия Шулева става вицепремиер и министър на икономиката, отговарящ за приватизацията. Тя дава на Прокопиев причина да се усмихва отново! Под нейния сюзеренитет, инвестиционния посредник Булброкърс на Прокопиев печели заедно с банката ОББ, консултантската дейност на така наречения пул "Мечта”. Това е търг за консултантски и инвестиционен посредник за продажбата на миноритарни дялове в Държавния застрахователен институт (20 %), компанията Параходство български морски флот (30 %), Проучване и Добив на нефт и газ (49 %) , Булгартабак Холдинг (12.8 %) и БТК (20 %).

New Europe пише как се прави "частно” правителство.

Отношението на Прокопиев към държавната собственост е сякаш има работа с частно правителство. По времето на Симеон, неговия бизнес се разраства, а по време на правителството на Бойко Борисов той консолидира своята власт и богатство като "истински” олигарх! Дясната му ръка, Росен Асенов Плевнелиев, винаги е до него. През 2009 г. Плевнелиев открива влечението към политиката и е назначен за министър на регионалното развитие и благоустройството. След това, приятелите му, в лицето на пълния колапс на правителството на Борисов, успяват да го изберат за Президент на републиката.

Бил ли е правилният човек на правилното място в точното време? Вероятно да. Но може би не, като се имат предвид неотдавнашните масови демонстрации, целящи свалянето на новоизбраното правителство, пише в материала.

Допълва се още, че разследващ доклад от в. "Телеграф", публикуван през ноември 2012 г., установява извън всякакво съмнение, че Росен Плевнелиев и Иво Прокопиев са участвали в съвместни бизнес проекти, въпреки техните публични отричания на каквато и да е връзка, която може да почива на търговски интерес.

Въз основа на твърденията, настоящият президент Плевнелиев, е участвал в няколко неясни приватизационни сделки от 2006 г. насам. Тази по-скоро мрачна картина е нарисувана с офшорни компании, чуждестранни партньори и заеми от дъщерни компании. Необходимо е също така да се отбележи, че когато Прокопиев поема председателството на Българската бизнес и индустриална конфедерация през 2006 г., Росен Плевнелиев също влиза в борда и. След разкритията на Телеграф, Васил Захариев, издателят му, е призован да предостави обосновка за своите твърдения пред Главния прокурор на Република България. Той обвинява Росен Плевнелиев и Прокопиев в плячкосване на държавна собственост.

По конкретно, Захариев настоява за разследване на случая Дани Консулт ЕООД във връзка с обстоятелствата, свързани с продажбата на Бизнес парк София и сделката за закупуване на "Каолин" АД, отбелязва New Europe.

През 2006 г. , Плевнелиев и Прокопиев заедно с Георги Христов Ранчев и други са включени в покупката на компанията Дани Консулт ЕООД, която има бизнес-интереси в областите Черноморец и Созопол. По това време, Росен Плевнелиев е директор на Линднер имобилиен мениджмънт ЕООД. Чрез завързани сделки, включващи заеми от офшорни компании, базирани на Каймановите острови и фирми в Малта, компанията сменя собственика си и Юлиана Юриева Плевнелиева, съпруга на Плевнелиев, става собственик на голям дял! След това, този дял е препродаден на Плевнелиеви ООД, компания, която Юлиана притежава със съпруга си, пише в статията.

През 2006 г. с помощта на пари, получени от малтийската компания Гремърси Имърджинг Маркетс Малта Лимитед (Gramercy Emerging Markets Malta Limited), Дани Консулт ООД започва да купува имоти в района на Черноморец Аклади. Наред с покупки от физически лица, Дани Консулт ООД участва в няколко сделки, при стойности, които се оказват неправноподобни, особено като се има предвид, че те представляват почти половината от цялата инвестиция. Много сериозни въпроси относно тези сделки остават без отговор, коментира New Europe.

Обосновката за твърдението на Захариев изисква отговори на въпроса дали има някакви фактически или юридически връзки между Дани Консулт ООД и фирмите и лицата, свързани с нея, тъй като от 2006 г. насам и най-вече Юлиана Плевнелиева, Росен Плевнелиев, Иво Прокопиев и Плевнелиеви ООД.

Какво или кой е истинският източник на средствата, инвестирани от малтийската компания Гремърси Имърджинг Маркетс Малта Лимитед с Иво Прокопиев като адвокат в Дани Консулт ООД и впоследствие инвеститор в собственост на последното дружество? Било ли е законно това? Какви са правните основания на малтийската компания ( и на дружеството от Кайманови острови ) да предостави на Иво Прокопиев пълномощие? Бил ли е Прокопиев компенсиран в качеството си на адвокат, с оглед на огромния материален интерес в описаните сделки?, питат от New Europe.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


121 Ron Stoff 17.12.2013 | 11:53
Завършва университета Плевнялиев, специалност изчислителна техника, след което регистрира... строителна фирма! Да кажем добре, а пари от къде за тази фирма? От къде връзки със строителния бизнес и останалата логистика на този сектор? Ако така се развиваше успешно бизнес до сега България да беше сред най-развитите технологично- индустриални страни. Същото се отнася и за Прокопиев. И двамата са от подставените лица на бкп/бсп. Перачи на криминално придобити пари от бкп/бсп. Сега ще ми ги представят за успели бизнесмени и прочие фалшиви етикети. Плевнялиев още от пръв поглед прави впечатление на смотан злобен послушко, бивш комсомолски секретар. От такива хора освен грабеж какво може да се очаква? Да ни продадат няколко пъти.
120 Алекса Тенева 16.12.2013 | 19:59
Честно да ви кажа , питм се няма ли кой да ги спре тези двамата ... край няма тяхното плечкосване !!!!
119 Пеньо Ангелинов 16.12.2013 | 17:22
Не ми е ясно още какво чакаме !!!
118 трендафил въжарски 16.12.2013 | 17:12
Плевнелиев, как ще погледнеш Европа в очите
117 Krum Palov 16.12.2013 | 16:40
за всички е ясно,че прокопиев няма особени бизнес умения,защото всичко до което се е докопал е фалирало,но че е хамелеон и се сприятелява с всички е ясно...
116 Rosi Marinova 16.12.2013 | 16:39
Време е да ги видим в затвора,случващото се в момента в страната ни е повече от идиотско,просто не може да продължи дълго.
115 трендафил въжарски 16.12.2013 | 16:37
Плевнелиев ще бъде съден май скоро
114 ваня иванова 16.12.2013 | 16:28
А само като се сетя, източи парите за пенсии на хората и направо побеснявам.
113 ваня иванова 16.12.2013 | 16:24
И благодарение на това е такова положението в страната.
112 viktor viktorov 16.12.2013 | 16:10
Май взе да му се вижда края и на ерата Прокопиев, защото го виждам в затвора много скоро.
111 viktor viktorov 16.12.2013 | 16:08
Това доказва, че Плевнелиев е слуга и защитава интересите на олигархични фигури, всъщност той си е тяхна рожба на тези кръгове!
110 трендафил въжарски 16.12.2013 | 16:04
Това не може да е истински президент
109 Koko Taysana 16.12.2013 | 15:52
прокопиев знае как да се намърда във всяка власт за съжаление..
108 ваня иванова 16.12.2013 | 15:51
Той винаги така е правил, но аз не мисля, че хората вече ще повярват на поредните лъжи, които ще каже.
107 ваня иванова 16.12.2013 | 15:49
Много жалко, че хора като тях разграбиха страната ни. Хора, които гледат само собствените си облаги.
106 Andrei Stoichev 16.12.2013 | 15:42
ха дано ама надали това ще се случи :)
105 трендафил въжарски 16.12.2013 | 15:33
няма правителство, при което Прокопиев да не е крал
104 трендафил въжарски 16.12.2013 | 15:16
Плевнелиев да чете и да се засрами, ама надали
103 трендафил въжарски 16.12.2013 | 15:06
дано повече хора я прочетат и да разберат за какво става въпрос
102 Viktor Qnchev 16.12.2013 | 15:00
Цял свят ги знае прокопиев И плевнелиев какви са, само прокуратурата в България не може да си отвори очите.
101 трендафил въжарски 16.12.2013 | 14:50
Ей тия на снимката расипаха България
100 dancho danchev 16.12.2013 | 14:49
Тази статия ни представя цялата истина за задкулисните игри, които се въртят от президента и приближените му олигархични фигури.
99 трендафил въжарски 16.12.2013 | 14:41
обширна статия, свързана с връзките между президента Росен Плевнелиев и бизнесмена Иво Прокопиев - много хубава статия
98 dancho danchev 16.12.2013 | 14:41
Аз пък вече започвам да си мисля, че и прокуратурата е под влияние на тези мошеници, ако не вземе под внимание всички сигнали за злоупотреби, дано не съм прав.
97 трендафил въжарски 16.12.2013 | 14:35
разбира се, че ще го покриват
96 трендафил въжарски 16.12.2013 | 14:33
Вече и кучетата ни разбраха за мошениците, които стават политици
95 Nora Martinova 16.12.2013 | 14:32
С такъв зависим от политическата мафия президент може да забравим за всякакво развитие в близко бъдеще. За държавен глава трябва да избират хора с морал и чисто минало, а не като този палячо.
94 Vanesa Apostolova 16.12.2013 | 14:25
бива го в далаверите Прокопиев, а Плевнелиев а готов винаги да се погрижи за нуждите на своя приятел, който измисля далаверите, добре си живеят те...
93 zhoro nov 16.12.2013 | 14:18
Хората никога няма да му простят за болните в Меричлери.
92 Petur Marinov 16.12.2013 | 14:17
Само глупости. Поредните далавери на г-н Прокопиев, омръзнало ми е да гледам как крадат и живеят на гърба на хората,които едва изкарват месеца..
91 dancho danchev 16.12.2013 | 14:15
Росен се обявява срещу олигархията, а всъщност излиза че обслужва интересите им, защото е един от тях.
90 dancho danchev 16.12.2013 | 14:13
Мисля, че всеки е наясно какво се крие зад образа на Плевнелиев, дори с право може да го наречем и национален предател, който обслужва интересите на олигарси като Прокопиев.
89 zhoro nov 16.12.2013 | 14:09
Прокопиевите медии дали са написали нещо по темата или покриват началничето си!
88 Георги Георгиев 16.12.2013 | 14:01
и да излезе новина, Прокопчо учтиво ще се измъкне с една статия в неговите измислени медии..
87 Rosi Nikolova 16.12.2013 | 13:58
Като им чета далаверите и ми става лошо, толкова кражби и далавери и всичко това на фона на целия глад в България, не ми е ясно до кога трябва да се търпи това, прокуратура няма ли, прокопиев ли е най-важния човек в България, недосегаем ли е?!
86 marieta georgievich 16.12.2013 | 13:57
Дори няма да се учудя, ако излезе скандална новина, че са се замесили и с трафик на наркотици, там също има много пари, а и с властта, положението и връзките съвсем спокойно могат да си осигуря канали чрез, които да разпространяват без да ги бутнат.
85 Hrisi Yovcheva 16.12.2013 | 13:55
Прокопиев досега е вършил само злини за българския народ и държава - умори хората в Меричлери, ощетявал е системно държавата с укрити данъци, крупни далавери и кражби на държавни фирми. Плевнелиев се застъпва за него защото и той е замесен, което го прави зависим.
84 Вяра Петрова 16.12.2013 | 13:52
Толкова цифри,далавери,фирми и прочие и кой знае колко още стоят наракрити и незвързани още с името на Прокопиев и Плевнелиев, безспорно знаят как да въртят далавери и да ощетяват държавата, изпечени крадци са
83 Liubo Lilov 16.12.2013 | 13:52
Крайно време е Плевнелиев и Прокопиев да бъдат разследвани от прокуратурата и наказани за злоупотребите си с пари и власт.
82 Nora Martinova 16.12.2013 | 13:51
Росен Плевнелиев и Прокопиев отдавна са кандидати за прокурорската скамейка от дълго време. Хайде Цацаров малко да се активизира. Оставка за Плевнелиев!
81 Батко Реджеп 16.12.2013 | 13:49
Кой ги знае Плевнелиев и Прокопиев колко са ограбвали хазната ни до тук . От къде мислите, са им тези скъпи имоти ? Къщата на Плевнелиев в Гърция, струваше 700 000 евро....
80 Marusq Laleva 16.12.2013 | 13:48
Плевнелиев и Прокопиев действат съвместно по разграбването на държавната хазна и парите на данъкоплатците, като средствата трупат в офшорки, редна е и двамата да бъдат подведени подд съдебна отговорност за злоупотребите си.
79 Hrisi Yovcheva 16.12.2013 | 13:48
Достатъчно доказателства вече излязоха за престъпните дела на Прокопиев. Защо прокуратурата а не си върши работата? Защо не му се предявяват обвинения, той за разлика от Плевнелиев няма имунитет.
78 Ralica Hristova 16.12.2013 | 13:47
Отдавна в цяла Европа знаят какво е положението тук и кои са най-големите престъпници и крадци ,а се оказва,че в България не можем да го разберем това нещо и тук не виждаме крадци, президента ни е една от главните действащи фигури на кражбите и далаверите, обслужващ олигарха си приятел..
77 Камелия Стефанова 16.12.2013 | 13:46
Прокопиев е олигарх от времето когато ГЕРБ управляваха и дори по-рано от БСП и Тройната коалиция. Плевнелиев също тогава стана милионер. Червените богаташи доста добре се сработиха с Бойко и компания, но нищо не е вечно. рано или късно всичко лъсва.
76 beli macor 16.12.2013 | 13:44
Плевнелиев бе избран за президент, понеже е послушен и изпълнителен. Всички видяхме какъв театър бе съставеното от него служебно правителство, което има за цел да организира изборите, така че отново ГЕРБ да са на власт и може би щяха да успеят, ако схемата Костинброд бе успяла.
75 Практична домакиня 16.12.2013 | 13:43
Плевнелиев си позволява да настройва студентите срещу правителството, независимо както е то, което е недопустимо! Да не забравя функцията си!
74 Изабела Белла 16.12.2013 | 13:43
Еми нали знаеш, който дава парите поръчва музиката:) Така е в живота. Ще се сближава с когот му е угодно, тук няма място за принципност.
73 Анжелина ЖУЛИ 16.12.2013 | 13:42
Така е. Има редица сделки, една от които последно жеше продаждбата на ЕРП-тата от кои се облажи изключително много и отрече обаче всичко лошо по свой адрес.
72 ivan georgiev 16.12.2013 | 13:42
Ситуацията у нас е толкова прозрачна, че не е истина - олигарсите, за които непрекъснато говори Плевнелиев, всъщност се обслужват от него и от експартията му! Колко пропуснати ползи има само за държавата от концесиите на Каолин, които Трайчо подари?!
71 Krum Tonev 16.12.2013 | 13:42
Е,само ние можем да се похвалим като хората с частно правителство , един ни дърпа конците, живеем ,за да му е добре на Прокопчо, храним го, поим го... това е то, България е дружество,явно.
70 Практична домакиня 16.12.2013 | 13:41
Е колко пъти ще четем ние за неговите схеми!? Не искам да се обременявам с толкова мног информация. Това трябва да го направи прокуратурата, а не ние - ние не можем нито да го вкараме в затвора, нито да го съдим
69 p kehaiova 16.12.2013 | 13:41
Тяхната наглост е безгранична. А пък с отровените хора просто нямам думи, как е могъл. Такъв грях има към тези хора.
68 Изабела Белла 16.12.2013 | 13:41
"Медията припомня, че Прокопиев създава Алфа Финанс Холдинг, водеща българска индустриална и финансова група с дейност в следните основни направления: индустриални минерали, финансови услуги, недвижими имоти и чиста енергия. Прокопиев инвестира и в логистиката, строителството и телекомуникациите. Участвал е в проекти в България, Украйна и в Балканите, управлявайки активи, надвишаващи според сведенията € 1,5 млрд." - Но иначе от неговата медия ежедневно се бълват нарочни материли срещу други успешни бизнесмени, и виждаш ли колко черни били те. Крадеца вика дръжте крадеца!
67 Анжелина ЖУЛИ 16.12.2013 | 13:40
"Плевнелиев и Прокопиев са обвинени в заговор за плячкосването на държавната хазна чрез сенчести сделки, позволили им да придобият държавна собственост на цени, под равнището на справедливите пазарни такива. Това е сценарий, подходящ за холивудски филм със заглавие "Създаването на един олигарх в страна от ЕС”.' - Ахаха да, ама верно защо не направят филм за това?
66 Ruslana Hristova 16.12.2013 | 13:39
Но при по- близо вглеждане в изкачването на Прокопиев като успешен бизнесмен се разкрива една доста по-различна картина, тази на един алчен олигарх, пише New Europa. - то това и отдалеч се вижда честно да ви кажа...
65 Milko Mustakov 16.12.2013 | 13:37
Прокопиев отдавна трябваше да е сменил костюма си с раиран! Не може хора като него да продължават да разграбват националното богатство и властта да им помага. Плевнелиев вместо да бъде обединител на нацията е изпълнител на поръчки.
64 Hrisi Yovcheva 16.12.2013 | 13:37
Плевнелиев трябва да бъде свален по-скоро и на ГЕРБ да орежат квитанциите. Само един такъв мощен удар може да събори или отслаби значително позициите на олигархията.
63 Margaritka Ilieva 16.12.2013 | 13:36
Прокопиев винаги е бил близък с всички политици,които са били на власт, явно обаче само със сегашното правителство не могат да се спогодят за да извършат някоя далавера, явно златните години на Прокопиев са били по времето на ГЕРБ и с подкрепата на Плевнелиев..
62 Nora Martinova 16.12.2013 | 13:35
Прокопиев и Плевнелиев както Борисов и Цветанов - това са фигурите които стоят в основата на всички злини в България!
61 Ibrahim Pulev 16.12.2013 | 13:35
Точно така - Дянков бе човекът, който помогна на Прокопиев да върне огромна част от заемите си и то в най-лютата криза, как става това?! Виждаме сега, когато няма свои представители Прокопиев в изпълнителна власт какво става - затъва и дори спасителните финансови инжекции от американсикте му приятели не могат да го спасят.
60 властен олигарх 16.12.2013 | 13:33
И аз не знам как ги е подминала. Много са нахални и двамата и не мога да повярвам, че няма нищо срещу тях. Определено трябва да започне разследване по случая най-сетне.
59 Mitko Lalev 16.12.2013 | 13:33
Прокопиев винаги е бил много гъст с определени партийни функционери, които му осигуряваха изгодни сделки, приватизации, консултации, концесии... Правителството на Борисов обаче си бе абсолютен проект на кръга Капитал, а ролята на Плевнелиев там не бе случайна - семейния приятел на Прокопиеви, с който и до днес продължават да въртят бизнес, имат семейни вили в Халкидики и какво ли още не.
58 David Hayemaker 16.12.2013 | 13:33
Определено е голям срам и не виждам смисъл да ни казват за него постоянно. Ние много добре си го знаем какъв всъщност е той, така че изненада няма в случая.
57 Anna Vasileva 16.12.2013 | 13:32
Хората, които вършат подобни неща в България са прекалено много! Дянков, трайков, Овчаров, Прокопиев, Плевнелиев...ако се позамисли човек и още имена ще излязат... само да искаш кражби и далавери от нашите...
56 известна личност 16.12.2013 | 13:32
Дори австрийския "Der standard" го разкритикува за връзките му с Иво Прокопиев и Цветелина Бориславова. Плевнелиев спокойно може да се прости с поста си, ако започне разследване срещу него.
55 Radko Radev 16.12.2013 | 13:31
Не просто подпира протестите, но и най-изявените хора от Ранобудните вече са част от неговата администрация. Работата доста взе да намирисва. Интересно защо миналата зима Роско не подкрепяше протестите, когато хората се надигжнаха срещу несправедливо високите цени на тока заради зелената енергия?!
54 Albert Nobbs 16.12.2013 | 13:29
Плевнелиев, Дянков, Трайков, Караджова - все министри, които бяха насадени на тези постове от Прокопиев, в правителстото на кръга Типинг Пойнт, останалите се поеха от хора на Бориславова. Президентът остана единствения лобист във властта на техните интереси, за това сега яко подпира протестите и може да се похвали с поръчково налага на вето, снема на довери и прочие.
53 работната пчела 16.12.2013 | 13:28
Безкрайните далавери на Прокопиев и Плевнелиев вече са известни и в чужбина, само по-лошо става са нашата страна, след като "елитът" ни е от крадци,какво да си мислят хората за обикновените граждани..
52 Пламена Христова 16.12.2013 | 13:28
И не само с послушанието си, а и с вярността си към Прокопиев, той е една добра марионетка, но нищо повече. Колко дълбока връзка имат тези двамата, пожелавам им и една килия да делят в най-скоро време.
51 Фичо Добрев 16.12.2013 | 13:26
После Плевнелиев нека разправя как не бил във властта, за да забогатява. Ако върнем назад лентата и времето, когато бе министър в МРРБ, то може да се види как фирми, свързани с този кръг се облажваха от обществените поръчки. Ами случката с изтеклите 2 млн към турска фирма, въпреки решението на две съдебни инстанции?!
50 Stoio Jelev 16.12.2013 | 13:26
Заради такива като Прокопиев и Плевнелиев, сега плащаме такива високи цени на тока . Прокопиев е много силен в тази област, а успешно манипулира и мнението на хората, чрез медиите си, чрез медиите си, които действат от много години у нас .
49 киселото грозде 16.12.2013 | 13:25
да, тези двамата са виновни за слабата ни държава. не мисля, че има друг, който да е по-виновен от тях и това повече не може да продължава по този начин.
48 свен вет 16.12.2013 | 13:24
да, трябва да се направи едно разследване срещу тях от страна на прокуратурата и да стане ясно колко пари са откраднали. това повече не може да продължава по този начин.
47 icko selski 16.12.2013 | 13:24
Ако се върнем малко по-назад, то Прокопиев е човека, който вкара Плевнелиев в КРИБ, а после висчко го знаем. Г-н Президента заслужи този си пост с своето послушание.
46 Георги Гошев 16.12.2013 | 13:24
Всичките дружества на Иво Прокопиев са повече от скандални.. Той е един от най - големите длъжници на кредиторите, а президентът умело му покрива мизериите и го спасява в дадени ситуации .
45 Наталия Радева 16.12.2013 | 13:24
Всички са вперили погледи към нас и с недоумение питат как е възможно това, толкова дълго време държавата ни да се разграбва, а никой нищо да не прави и престъпниците да са на свобода. И аз питам до кога, пари не останаха за крадене!
44 p kehaiova 16.12.2013 | 13:24
"Въз основа на твърденията, настоящият президент Плевнелиев, е участвал в няколко неясни приватизационни сделки от 2006 г. насам. Тази по-скоро мрачна картина е нарисувана с офшорни компании, чуждестранни партньори и заеми от дъщерни компании" - за които офшорки до последно отрича.
43 ленено семе 16.12.2013 | 13:23
да, за толкова години двамата откраднаха много пари и това се видя много ясно. не може това да продължава по този начин и смятам, че трябва да бъдат разследвани.
42 kristian balev 16.12.2013 | 13:23
Офшорките на Плевнелиев все още участгват в схемите на Прокопиев - прехвърлянето на акции преди продажбата на Каолин, за която немците дори не бяха се усетили. Казусът с Доверие и парите за нашите пенсии, с които Прокопиев си финансира ВЕИ инвестициите... Все примери в тази насока.
41 Silvi Milenova 16.12.2013 | 13:22
Олигархът ни е станал много известен, а Президентът винаги ръка за ръка с него във всичките им далавери, появи се информация,че скоро ще готвят по-силен преврат спрямо властта, искат и искат все по-голяма власт, отново искат да си трупат паричките на наш гръб..
40 Mitko Chokov 16.12.2013 | 13:22
За жалост Плевнелиев и Прокопиев вече ги знят и в чужбина и това не е никак хубаво за рейтингът на нашата страна, толкова пари са направили на гърбът на държавата, че по - добре да идат на някой остров и там да си останат .
39 педя чиляк 16.12.2013 | 13:22
никой нищо не е платил. смятам, че това е самата истина и е крайно време да се направи едно разследване срещу президента.
38 malkata qnichka 16.12.2013 | 13:21
Така е трудно е да се спори, нищо чудно да кажат, че това е дело на някой друг и е целенасочено. Факт е, че всичко написано в статията е самата истина, само може да се срамуваме и да се замисли прокуратурата още ли тези двамата ще са на свобода.
37 Гошо Хубавеца 16.12.2013 | 13:21
Естествено, че има! Видно какви чадъри над олигарха опъва Прокопиев - последната позодобна бе изпращането на таксата върху печалбата от ВЕИ сектора, което си е чисто източване на НЕК и на нашите джобове.
36 Djoni Penkov 16.12.2013 | 13:20
Връзките между президентът ни и Иво Прокопиев са повече от ясно . Точно неговият кръг "Капитал", тикна Плевнелиев в парламента като министър, а както стана ясно , двамата имат и имоти на свое име. Колкото по - скоро ги разследват, толкова по - добре за нас !
35 visoko naprejenie 16.12.2013 | 13:19
вече двамата ни крадци се прочуха в цял свят, сигурно и за New Europe ще кажат,че им е платил някой да напише такава статия,......с истината обаче е трудно да се спори.
34 Никол Георгиева 16.12.2013 | 13:19
Цацаров явно прекалено много се страхува от Прокопиев или и на него са му обещали някой друг лев и някой имот. Всички гледат на нас с недоумение, толкова много въпроси, скандал след скандал и нито един наказан. Време е да се събуди прокуратурата и Цацаров, до кога ще продължава всичко това?
33 Марта Иванова 16.12.2013 | 13:18
Никой от тях не иска, а и не може да преосмисли поведението си. Олигархът Прокопиев само ламти за сделки и пари, за далавери. Плевнелиев не е по-различен.
32 властен олигарх 16.12.2013 | 13:18
Червенобузестия не се спря да разграбва държавата. Стана неговата дружка Росен Плевнелиев президент и дай сега да крадем държавните пари. Лошото е, че никой не ги закача тях двамата и за момента са неприкосновени.
31 Todor Varbanov 16.12.2013 | 13:17
"New Europe: Разграбването на България" - Това разграбване се случи точно от хора като тези двамата , с офшорните им фирми, измамата на Прокопиев с РЕП - етата . За президентът постоянно излизат компромати, така, че за него няма какво да говорим...
30 David Hayemaker 16.12.2013 | 13:17
"Изданието пита има ли заговор между Плевнелиев и Прокопиев за плячкосване на държавната хазна" - През годините са откраднали толкова много пари, че не е истина просто. Много са нагли и ще си платят за заслуженото. Не мога да повярвам, че човешката наглост може да придобие такива големи граници...
29 известна личност 16.12.2013 | 13:16
Няма да е зле да преосмислят малко поведението си наистина. Колкото по-скоро го направят, толкова по-добре за страната ни. Хора с влияние са, но не могат да крадат държавни пари. Цацаров защо още не се е самосезирал, какво чака повече?
28 Marti Aleksieva 16.12.2013 | 13:16
Браво, страхотно сега всички са вперили очи в нас и се чудят как нищо не се прави срещу тези хора, много лесно, след като толкова добре са се уредили и нагодили към всичко, какво може да се очаква, няма да има дела и обвинения. Срам и позор!
27 david copperfield 16.12.2013 | 13:15
Естествено че има. Тези двамата не се спират да разграбват държавата по всевъзможни начини, така мен това изобщо не ме учудва в тях. От край време ги правят тези далавери.
26 Desislava Stoyanova 16.12.2013 | 13:14
Te че имат план е сигурно,лошото е,че никой не взема под внимание далаверите им и не се предприемат действия срещу тях,съсипаха държавата и още искат да изкрадат, нагли до безобразие!
25 p kehaiova 16.12.2013 | 13:14
"Двамата обвиняеми, Плевнелиев и Прокопиев, споделят общ път от началото на 1990-те години" - как прокуратурата ги е оставила толкова години.
24 mitko velev 16.12.2013 | 13:13
Само че този път няма кой да им се върже на мафиотските номера, защото хората разбраха за задкулисната игра на президента и чии интереси обслужва.
23 Пламена Христова 16.12.2013 | 13:11
Срамно е, че нищо не се прави срещу тях, как гледат другите на нас и на това, което се случва тук, и след това защо никой не иска и всеки затяга мерките си, заради хора като тези, те слагат всички под общ знаменател-крадци и престъпници.
22 нова надежда 16.12.2013 | 13:11
Той даже вече президентът не се и крие - призна си, че е приятел с Прокопиев. Което си е позор.
21 p kehaiova 16.12.2013 | 13:11
Съсипаха държавата ни, а Плевнелиев е срам за президентската институция.
20 mitko velev 16.12.2013 | 13:10
Такива мошеници като тях са заплаха за обществото, хората трябва да са наясно с това и да не се превръщат в техни роби.
19 Баба Пъша 16.12.2013 | 13:10
Не се съмнявам, че Плевнелиев и Прокопиев са ограбвали държавата ни с техните задкулисни сделки . И двамата трябва да ги разследват и то много подробно .
18 нова надежда 16.12.2013 | 13:10
Поредната статия в европейска медия, в която България се резили заради президента ни и порочните му приятелски връзки с олигарсите!
17 трендафил въжарски 16.12.2013 | 13:09
да, готвели метеж на 15 февруари, чувам аз
16 Пламена Христова 16.12.2013 | 13:08
Колкото и да отричат, че нямат никаква връзка помежду си, всичко излезе на яве, всичките им измами, ощетяването и разграбването на държавата, починалите хора от рак, заради замърсената вода. А и самият Плевнелиев си призна за връзката си с Прокопиев. След като прокуратурата в България спи и се страхува толкова много от тях, явно някой друг ще заведе дело срещу тях и може би най-накрая тези двамата и всички, които са навързани с тях ще бъдат осъдени и вкарани в затвора. Ние станахме за смях, чуждите издания пишат за нас, всички питат и се чудят, защото ние се повдигат обвинения, защо няма разследвания и как е възможно всичко това?
15 трендафил въжарски 16.12.2013 | 13:08
Заради тия на снимката станахме за смях пред Европа
14 mitko velev 16.12.2013 | 13:07
Е то това е ясно на всеки, ама преди това трябва прокуратурата да се накани да вземе отношение и да разследва всичките им злоупотреби.
13 mitko velev 16.12.2013 | 13:05
Точно тези двамата красавци се готвят да правят смяна на правителството, защото всички сделки от които са се облагодетелствани трябва да бъдат прикрити.
12 Теодора Динева 16.12.2013 | 13:02
Заслужават затвор тези престъпници и то незабавно!
11 p kehaiova 16.12.2013 | 13:02
Прокопиев не спря да разграбва при всяко едно правителство.
10 p kehaiova 16.12.2013 | 13:01
"Изданието пита има ли заговор между Плевнелиев и Прокопиев за плячкосване на държавната хазна" - има и още как. Дано ги видим в затвора.
9 трендафил въжарски 16.12.2013 | 13:01
Разграбиха и съсипаха държавата
8 киселото грозде 16.12.2013 | 13:00
нека да си подаде оставката, защото ясно се вижда, че не е никакъв президент. няма уменията да бъде такъв и най-добре да се махне, за да даде мястото на някой, който да ни бъде истински президент.
7 свен вет 16.12.2013 | 12:59
трябва да има президентски избори заедно с тези за европарламент, защото това е един много слаб президент, който не може да си изпълнява задълженията по правилния начин.
6 ленено семе 16.12.2013 | 12:59
смятам, че това е най-слабия президент, който сме имали и това повече не може да продължава по този начин. да си подаде оставката и да изберем друг, който да е по-подготвен от него.
5 трендафил въжарски 16.12.2013 | 12:58
Каолин съсипа хората , в Меричлери се разболяха
4 педя чиляк 16.12.2013 | 12:58
трябва да се направи едно разследване и всички тези връзки да станат ясни, защото това повече не може да продължава по този начин.
3 Лолита Набокова 16.12.2013 | 12:57
Прокопиев и Плевнелиев са за затвора !!!! Тези престъпници нямат място в политиката !!!
2 трендафил въжарски 16.12.2013 | 12:56
я ги вижте как са се подредили, убавците
1 трендафил въжарски 16.12.2013 | 12:56
разбира се, че има заговор, как да няма

ТВ програма

Кино

  • Сега Референдум с Добрина Чешмеджиева
  • 22:00 Любов в окови 3 тв филм /18 епизод/
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Да надживееш Ескобар тв филм /42...
  • 00:15 Отблизо /п/
  • 01:10 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:45 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:40 Господин Тау тв филм /27 епизод/п/
  • Сега "Dancing Stars" - танцувално шоу с...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.2
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.2
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • Сега "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Кошмари в кухнята"- риалити
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 1
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.