Глътка въздух за изтерзания Алепо! Москва и Дамаск прекратиха огъня за 48 часа

Путин и Асад спряха въздушните атаки за осигуряване на хуманитарни доставки за града след обвинението на ЕС срещу Русия за извършване на геноцид

по статията работи: Ростислава Иванова | 18.10.2016 | 11:59

Москва и Дамаск изненадващо обявиха, че спират временно въздушните атаки над Алепо. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви на брифинг, че руската и сирийската авиации прекратяват още от днес въздушните удари по сирийския град Алепо от 10.00 часа местно време (9.00 часа московско време – бел. ред). Това действие е предназначено за осигуряването на 8-часово примирие на 20 октомври, обяви Шойгу, цитиран от AФП и Фокус.

"Ударите по Алепо от руската и сирийската авиации приключват днес от 10.00 часа сутринта местно време. Това ще позволи на цивилното население да се евакуира от града по време на краткото примирие, което ще бъде обявено този четвъртък.

По-рано днес обаче от руското министерство на отбраната съобщиха, че въоръжените сили на Русия и Сирия ще прекратят атаките срещу сирийския град Алепо за 8 часа, но в четвъртък, за да се позволи на цивилни и бунтовници да напуснат града. След няколко часа обаче Шойгу съобщи, че временното прекратяване на въздушните атаки влиза в сила още от днес, за да може да се изтегли населението от районите, в които руските и сирийски сили обстрелват екстремистите от "Ислямска държава".

Причината за предварителното спиране на огъня стана ха критиките от страна на ООН, че 8-часовото примирие в Алепо, обявено от Москва за четвъртък, няма да е достатъчно за доставка на необходимите хуманитарни помощи. "Необходима е по-дълга пауза, за да преминат камионите (с хуманитарна помощ – б.пр.)", е съобщил говорителят на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун - Стефан Дюжарик, цитиран от Интерфакс.

По-рано организацията призова за прекратяване на огъня за не по-малко от 48 часа, за да може хуманитарната помощ да стигне до местното население.

"Москва обаче категорично изключва възможността за продължително спиране на огъня, защото това само би дало възможност на ислямистите в града да се прегрупират. Временното спиране на огъня има за цел първо и преди всичко цивилните да могат свободно да се придвижат, за евакуация на болните и ранените, и също така за изтегляне на бунтовниците", каза генерал-лейтенант Сергей Рудской, цитиран от Ройтерс.

Новината за краткото примирие в Алепо дойде, след като вчера външните министри на ЕС осъдиха остро Русия за причиняването на "нечувано страдание" на сирийския народ чрез своите бомбардировки в Алепо. Първите дипломати на ЕС излязоха с декларация, че въздушните удари на Москва и Дамаск може би се равняват на военни престъпления.

"От началото на офанзивата на режима и неговите съюзници, особено Русия, интензитетът и размера на въздушните бомбардировки в източната част на Алепо са явно непропорционални", заявиха външните министри на ЕС в изявление след срещата си в Люксембург.

"Преднамереното обстрелване на болници, училища и важна инфраструктура, както и използването на варелни бомби, касетъчни бомби и химически оръжия, представлява катастрофално ескалиране на конфликта и може да се равнява на военни престъпления", заявиха външните министри на ЕС.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че работата на военните експерти по отделянето на терористите от умерената опозиция в сирийския град Алепо ще започне тази сряда в Женева, а руската група вече е пристигнала в Швейцария, предаде РИА Новости.

"Предполагаме, че руската инициатива трябва да способства успеха на работата на военните експерти на редица държави, която ще започне утре в Женева. Тази работа ще бъде насочена най-вече по отделянето на терористите от умерената опозиция", заяви Шойгу по време на съвещание в руското министерство на отбраната.

По време на хуманитарната пауза в Алепо армията на Башар Асад ще се оттегли на разстояние, позволяващо на силите на сирийската опозиция да напуснат източните части на Алепо по два специални коридора, каза още руският военен министър, цитиран от РИА Новости.

"Едновременно с началото на хуманитарното примирие сирийската армия ще се оттегли на разстояние, позволяващо на бойците безпрепятствено да напуснати източните части на Алепо с оръжие по два специално създадени коридори. Единият е по пътя "Кастело", а вторият в района на пазара "Сук ел Хай", заяви Шойгу.

Той отправи апел към страните, имащи влияния върху бойците в източната част на Алепо, да убедят лидерите на въоръжените групировки да напуснат града. "Обръщаме се към ръководствата на страните, имащи влияние върху въоръжените групировки в източната част на Алепо, с предложение да убедят лидерите им да прекратят бойните действия и да напуснат града", призова Шойгу. По думите му всички, които са заинтересовани от стабилизацията на обстановката в Алепо, "трябва да пристъпят към реални политически действия, а да не продължават да се занимават с политическа бумащина".

В понеделник Европейският съюз призовава да бъдат прекратени всички полети на военни самолети над Алепо, както и за незабавно прекратяване на огъня, контролирано от прозрачен механизъм. "ЕС спешно призовава за прекратяване на всякакви военни полети над Алеко, за незабавно прекратяване на военните действия под мониторинга на сериозен и прозрачен механизъм, за вдигане на обсадата и за пълен, безпрепятствен достъп на хуманитарна помощ в цялата страна", настояват министрите в изявлението.

"Предупреждението на ЕС, че ще разглежда въздушните удари на Руската федерация и Сирия по сирийския град Алепо като военни престъпления, са само с цел сплашване", смята руският изтоковед Саид Гафуров, цитиран от в. "Комсомольская правда".

"Аз не бих приел всички тези разговори за военни престъпления на Русия в Сирия насериозно. Те ни сплашват. Ако си говорим честно, военни престъпления извършиха САЩ и техните съюзници, когато създадоха кървавата война в Либия. Всичко останало е обикновен, евтин пропаганден трик", добавя той.

Решението на Русия за 8-часово спиране на бомбардировките в Алепо е прекалено кратко и закъсняло, смята Държавният департамент на САЩ, цитиран от Ройтерс. "8-часова пауза на непрестанното страдание на хората в Алепо би било хубаво нещо, но честно казано е прекалено малко и твърде закъсняло", заяви говорителят на институцията Марк Тонър.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 "Петолиние на паметта
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.