Рекордна по мащаби операция на ЕС в помощ на Швеция срещу пожарите

Как се борим с горските пожари в Европа?

по статията работи: iNews.bg | 06.08.2018 | 17:30
Рекордна по мащаби операция на ЕС в помощ на Швеция срещу пожарите
МВР

Над 360 огнеборци, 7 самолета, 6 хеликоптера и 67 сухопътни машини са мобилизирани през последните три седмици чрез Европейския механизъм за гражданска защита за борба с безпрецедентните горски пожари в Швеция.

Това е най-мащабната операция за борба с пожарите на Европейския механизъм за последното десетилетие. До момента са регистрирани 815 летателни часа и 8 822 изливания на вода от въздуха.

Европейският съюз координира колективната помощ за Швеция, предоставена от Италия, Франция, Германия, Литва, Дания, Португалия и Полша. Австрия, Чехия и Турция също предложиха подкрепления. 37 спътникови карти на засегнатите от пожарите райони бяха изработени от програмата "Коперник" на ЕС.

Всяка година в Европа избухват опустошителни горски пожари, които унищожават хиляди хектари гори. И макар южноевропейските държави да са изложени на по-голям риск, нито една европейска държава не е застрахована срещу тях. (актуализирано на 10.8.2017 г.)

Когато горски пожар достигне такива мащаби, че държавата, в която е избухнал, не е в състояние да го потуши със собствени сили, може да бъде задействан Механизмът за гражданска защита на Европейския съюз, с помощта на който да бъдe осигурена координирана реакция.

Съвместна и координирана реакция

Когато възможностите на дадена държава да се справи с разразили се горски пожари не са достатъчни, другите държави от ЕС често проявяват солидарност, като изпращат помощ под формата на самолети, изливащи вода, хеликоптери, противопожарно оборудване и огнеборци. На европейско равнище съществува структуриран начин за оказване на тази подкрепа. Координационният център за реагиране при извънредни ситуации (ERCC) е основното звено за спешно реагиране на Европейската комисия. Той координира общоевропейската помощ чрез Механизма за гражданска защита на Европейския съюз и гарантира, че всички участващи държави в механизма биват информирани бързо за нуждите на засегнатата държава по време на кризисна ситуация. Решението да бъде задействан Механизмът за гражданска защита не се взема от Комисията, а трябва да бъде взето от националните органи на засегнатата държава.

Механизмът за гражданска защита на ЕС също така улеснява и съфинансира транспортирането на помощта до засегнатия район.

Готовност за сезона на горските пожари

Координационният център за реагиране при извънредни ситуации следи активно рисковете от горски пожари в цяла Европа и тяхната поява и осигурява връзка между органите за гражданска защита в Европа.

Той прави това чрез:

-услуги и инструменти за наблюдение на национално равнище като Европейската информационна система за горски пожари, която предоставя обзор на данните, събирани от държавите членки посредством националните програми за горските пожари;

- организиране на редовни срещи с всички държави, участващи в Механизма за гражданска защита на ЕС, преди сезона на горските пожари с цел обмен на информация за степента на готовност;

- през лятото ERCC организира седмични видеоконференции с държавите, които са изложени на голям риск от горски пожари: Хърватия, Франция, Гърция, Италия, Португалия и Испания;

- освен това всяко лято експерти от държавите, участващи в Механизма за гражданска защита на ЕС, биват командировани в ERCC. Те не само допринасят за работата на ERCC като цяло, но също така поддържат редовни контакти с националните органи по гражданска защита, което е важно в случай на задействане на Механизма за гражданска защита на ЕС.

Борба с горските пожари

Европейският механизъм за гражданска защита бива задействан често (като предварително предупреждение или вследствие на подадено искане за помощ) в резултат на горски пожари в Европа и извън нейните граници. През сезона на горските пожари през 2012 г. бяха подадени 9 искания за помощ и едно предварително предупреждение: България, Черна гора, Албания, Словения, Босна и Херцеговина, Гърция и Португалия поискаха въздушна подкрепа, а Испания отправи предварително предупреждение. През 2013 г. механизмът бе задействан в отговор на искания за помощ за горски пожари в Босна и Херцеговина и Португалия. През 2014 г. механизмът за гражданска защита на ЕС беше задействан в резултат на искания за помощ от Швеция и Гърция и отправено предварително предупреждение от Норвегия. През 2015 г. и 2016 г. Гърция, Кипър, Франция и Португалия задействаха механизма в контекста на горските пожари. Летният сезон на 2017 г. беше белязан с изключително висока активност по отношение на горските пожари. От 8 август 2017 г. насам механизмът бе задействан от Португалия, Черна гора, Франция, Албания и два пъти от Италия.

Сателитното картографиране в рамките на услугата за управление на извънредни ситуации по програма "Коперник" на ЕС също беше задействано няколко пъти в отговор на извънредни ситуации, свързани с горски пожари.

За Механизма за гражданска защита на ЕС

Механизмът за гражданска защита на ЕС улеснява сътрудничеството за реакция при бедствия между 34 европейски държави (28-те държави — членки на ЕС, бивша югославска република Македония, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия). Участващите държави обединяват ресурсите, които могат да бъдат предоставени на засегнатите от бедствия държави по целия свят. Комисията не изпраща самолети или самото оборудване, а координира ответните мерки, предприети от участващите държави в механизма.

От създаването си през 2001 г. Механизмът за гражданска защита на ЕС е проследил над 400 бедствия и е получил почти 300 искания за помощ. Той беше задействан при някои от най- опустошителните бедствия, пред които светът е бил изправен, сред които наводненията в Сърбия и Босна и Херцеговина (2014 г.), епидемията от ебола в Западна Африка (2014 г.), конфликта в Украйна (2014 г.), земетресението в Непал (2015 г.), конфликта в Ирак (2016 г.) и урагана Матю в Хаити (2016 г.).

Законодателството относно Механизма за гражданска защита на ЕС беше преразгледано през 2013 г., за да бъдат включени значителни нововъведения. Едно такова нововъведение е създаването на капацитета на ЕС за спешно реагиране (EERC), който се състои в доброволното обединяване на средства за реагиране, предварително заделени от участващите държави. Доброволното обединяване на средства, което започна през октомври 2014 г., увеличава предсказуемостта и надеждността на ответните мерки на Механизма за гражданска защита на ЕС при бедствия и улеснява по-доброто планиране и координиране на операциите за реагиране.

Предотвратяване на горски пожари

Основната отговорност за предотвратяване и реакция се носи от държавата, в която настъпва бедствието. Основната роля на Комисията е да координира бързи и ефикасни ответни мерки чрез Механизма за гражданска защита на ЕС, когато той бъде задействан. Освен това Комисията работи с националните органи за гражданска защита, за да поддържа, допълва и координира усилията им за предотвратяване на горските пожари и готовността за тях, както и за планиране на управлението на риска.

Това се постига по следните начини:

- чрез подкрепа за участващите държави чрез финансиране на проекти за предотвратяване и готовност;

- при поискване могат да бъдат изпратени експерти, които да оценят рисковете, да предоставят съвети и да подпомогнат местните или националните органи;

- Комисията организира годишни срещи с държавите членки, за да обсъди предизвикателствата, свързани със сезона на горските пожари в Европа и да прецени как най-добре може да помогне на участващите държави в техните усилия за предотвратяване и реагиране;

- Комисията извлича поуки и определя добри практики от своите дейности за предотвратяване и готовност.

Примери за проекти

През януари 2017 г. стартира две-годишен проект за готовност в областта на горските пожари: "Стандартизиране на обучението за борба с горските пожари в региона на Средиземно море" . Този проект е финансиран от Европейската комисия с 325 732 евро. Escola Nacional de Bombeiros в Португалия е един от партньорите. В миналото Португалия взе участие в други подобни проекти, например в испано-португалската метеорологична информационна система за трансгранични операции при горски пожари (SPITFIRE), стартирана през 2014 г. Подкрепен от ЕС с почти 500 000 евро, този проект имаше за цел да подобри обмена на информация относно метеорологията и риска от пожари в граничния район между Португалия и Испания.

С Решение 1313/2013/ЕС за първи път бяха въведени задължения за държавите членки в областта на предотвратяването на бедствия. На държавите членки беше възложено да разработят оценки на риска и да обменят обобщени резултати, както и да изготвят и споделят оценката на тяхната способност за управление на риска.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

 • Сега Сутрешен блок информационна...
 • 08:30 По света и у нас Информационна...
 • 08:45 Култура.БГ културен слот с водещи...
 • 09:45 100% будни предаване за...
 • 10:45 Спортисимо спортно-развлекателно...
 • 11:15 Дързост и красота тв филм /4071...
 • 11:40 Телепазарен прозорец
 • 12:00 По света и у нас Информационна...
 • Сега "Малкото Пони: Приятелството е...
 • 06:30 "Тази сутрин" - информационно...
 • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
 • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
 • 12:30 "Шоуто на Слави" - вечерно ток шоу
 • 13:30 Премиера: "Любов от втори опит" -...
 • 15:00 Премиера: "Шест сестри" - сериал,...
 • 16:00 Премиера: "Алиса в страната на...
 • Сега "Нощна смяна" - сериен филм, 3...
 • 06:20 "Здравей, България" - сутрешен блок
 • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
 • 12:00 Новините на NOVA
 • 12:30 "Моят живот" - сериен филм, 2 сезон
 • 13:30 "Остани с мен" (премиера) - сериен...
 • 15:00 "Прости ми" (премиера) - сериен филм
 • 16:00 Новините на NOVA
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Кой безумец вкара в учебник, че мъжът трябва да бие жената? МОН крие имената на оценителите, одобрили или проспали дискриминиращия цитат от Корана

Анкета

Error 503 Service Temporarily Unavailable

Временно Недостъпен 503

Бяхме информирани за възникналия проблем.


Ще отстраним наличния проблем във възможно най-кратко време.Можете да отидете на Начална страница