Една седмица до старта на зимните олимпийски игри

Любопитни факти за нашите състезатели

по статията работи: iNews.bg | 02.02.2018 | 10:32
Една седмица до старта на зимните олимпийски игри
БТА/AP

Една седмица до старта на зимните олимпийски игри в ПьонгЧанг. Страната ни ще бъде представена от 21 състезатели в шест спорта, а ето и няколко интересни факта относно българското участие.

София достави 1/4 от българския състав за ПьонгЧанг 2018, 24-годишен роден през зимата е средният български олимпиец

Най-натоварените дни за българите са първите два

Най-натоварени дни за българите в ПьонгЧанг се очертава да бъдат първите два от програмата на игрите. В събота и в неделя са насрочени стартове, в които е възможно според представянето и решението на треньорските щабове да участват по 6-7 наши състезатели на ден. За сметка на това "най-постни" за българите ще са 19 февруари, понеделник, когато нямаме нито едно участие и последният ден на игрите, 25 февруари, неделя, когато само Антония Григорова може да стартира в "недолюбваната" от нея "класика" на 30-километровия ски маратон.Пръв ще поведе крак Владимир Зографски, който ще започне участието си още преди официалното откриване – квалификациите на малката ски шанца са насрочени за 8 февруари, ден преди старта на зимните олимпийски игри.

Дафовска на седма поредна зимна олимпиада

Българската мегазвезда в биатлона Екатерина Дафовска чупи своеобразен рекорд в зимните спортове като присъства на седма поредна олимпиада. Дебютът й е преди 24 години в Лилехамер, когато едва 18-годишна се класира 13-а в щафетата и 29-а в спринта. Катя спечели златото в Нагано през 1998 г., четири години по-късно се нареди пета на 15 км и четвърта на щафета в Солт Лейк Сити, а през 2006 г. в Торино има две осми места – на щафета и в нововъведената тогава дисциплина масов старт. На последните три олимпиади Дафовска отново е в официалните ни делегации, но вече като олимпийско аташе.

Осми нашенец на олимпийската шанца

Владимир Зографски е осмият български ски скачач, състезавал се на олимпиада. Ангел Стоянов, Владимир Брейчев, Валентин Божиков, бащата Емил Зографски, Захари Сотиров, Георги Жарков и Петър Фъртунов имат участия от 1984 до 2006 г., като най-доброто класиране е на Брейчев – 19-и на малката шанца в Сараево 1984. И още нещо за статистиката: Владо Зографски не е най-младият ни участник, въпреки че в Сочи през 2014 г. бе само на 20 години. В Торино Петър Фъртунов скочи и от двете шанци едва 16-годишен.

София, Чепеларе, Троян и Самоков с най-голям принос за ПьонгЧанг

За втори поредни олимпийски игри абсолютен рекордьор по отношение население/елитен спорт в състава на делегацията ни е град Чепеларе. Със своите 5400 жители, той е осигурил сега за ПьонгЧанг трима олимпийци – сноубордистът Радослав Янков и биатлонистите Димитър Герджиков и Антон Синапов. С най-много олимпийци обаче този път лидер е София – петима (при 1.3 млн жители), пред Троян – четирима, но при население 22 хиляди. С трима в делегацията е и Самоков с 27 000 жители. Банско с население 9000 има двама представители.ука има – тука нема

Всичките 21 български квоти за ПьонгЧанг са в 6 спорта: алпийски ски, биатлон, ски бягане, ски скок, сноуборд и шейни - точно както и преди 4 години в Сочи. Още петима спортисти чакаха до последно като резерви в шорттрека, ски бягането, фристайла, ски кроса и… скелетона. За втора поредна олимпиада сме без представител в спорта, донесъл ни най-много медали на зимни игри – шорттрек. Няма ни и във фигурното пързаляне, където наша двойка спечели две световни титли и пето място на олимпийски игри. За сметка на това на втора поредна олимпиада сме със състезател в ски скока, което изглежда утопично при факта, че в България вече четвърт век няма нито една ски шанца. За първи път след Албервил’92 сме с пълни отбори в биатлона и при мъжете, и при жените.

Ски бягането държи многолюден рекорд

Спортът с най-много български олимпийци в историята на зимни игри и сега си остава ски бягането. С тримата в ПьонгЧанг общата им бройка нарасна на 51. С 10-те си представители в Република Корея биатлонът излезе на второ място с 45 и измести алпийците които вече са общо с 41. На обратния полюс е северната комбинация, където само един нашенец е виждал на живо олимпийските игри – Никола Делев се класира 38-и в Сен Мориц през далечната 1948 г.

Най-много – най-малко

Най-много спортисти сме пращали в Албервил през 1992 г. – 30, което куриозно е с един повече дори от единствените олимпийски игри, на които класирахме хокеен отбор – тези в Инсбрук през 1976 г. Най-малко българи са участвали през 1948 г. в Сен Мориц и през 1972 г. в Сапоро – по четирима. До игрите в ПьонгЧанг общо 180 наши сънародници са стартирали на зимни олимпийски игри. След февруари те вече ще са 191, защото дебютантите в Южна Корея са 11. Делегацията ни в ПьонгЧанг е втората най-многолюдна за последния четвърт век след Солт Лейк Сити (22 участници).21 българи в ПьонгЧанг – много или малко?

Българските спортисти в ПьонгЧанг са 21 в шест спорта. Преди 4 години в Сочи нашите олимпийци бяха с три по-малко в абсолютно същите спортове. Във Ванкувър през 2010 г. бяхме 19 също в 6 вида спорт. Общо взето сходен е броят на участниците ни на зимни олимпийски игри в последния четвърт век:

2018 Пьонгчанг              21

2014 Сочи                      18

2010  Ванкувър              19   

2006  Торино                  21

2002  Солт Лейк Сити     22

1998  Нагано                  18

1994  Лилехамер            17

Най-млад - най-възрастен от нашите в ПьонгЧанг

От спечелилите квоти за ПьонгЧанг най-млада е биатлонистката Милена Тодорова, която навърши 20 години на 18 януари. В състава ни има още двама 20-годишни: Алберт Попов и Камен Златков. Интересно е, че двамата алпийци са родени в два последователни дни в София. Сред най-младите е и Йордан Чучуганов - на 21 години. На другия полюс са биатлонистът Михаил Клечоров (35 г.) и сноубордистката Теодора Пенчева. Най-много в състава са 24-годишните – четирима са родени през 1993–1994 г., а трима са по на 30 г.

Роден през зимата… за зимата

Очевидно има връзка между рождената дата и увлечението към зимните спортове, след като близо половината български олимпийци за ПьонгЧанг са родени през зимните месеци. Почти една четвърт са рождениците през януари – четирима, през февруари, март и декември са по двама, но през ноември – нито един.

Най-спортен зимен град е София

Най-спортен град в белите дисциплини се оказва столицата София, който изпраща 5 състезатели в ПьонгЧанг – целият ни алпийски ски тим и двете сноубордистки. С четирима олимпийци е Троян – всички от биатлона, три жени и един мъж. С по трима са Чепеларе и Самоков. Банско е с двама олимпийци, а Берковица, Крумовград, Дупница и Варна с по един.

Шорттрекът е най-ефективния ни зимен спорт

Шорттрекът се оказва най-ефективният зимен спорт за България. При едва 7 участвали родни състезатели на бели олимпиади до ПьонгЧанг, този спорт е донесъл на страната чрез Евгения Раданова три медала, които са половината от всичките ни досегашни отличия. В класацията следват биатлонът с два медала при 35 участвали и ски бягането с един от 48.

Северът настига Юга

Северна България направи мощен пробив и почти изравни на Южна в съотношението по подготвени олимпийци. От състава за ПьонгЧанг на Север от Стара планина са родени шестима, на Юг от Балкана – 10 и петима са от "централна" София. В Сочи преди четири години съотношението бе 14:4 за южняците. Благодарение на Троян и Чепеларе много сериозно се промени картината по оста Изток – Запад. От състава 12 са родени в Западна България, 7 в Централна и само двама в Източна.

Дамите възвръщат позиции

Съществено се е променило съотношението мъже – жени в олимпийските ни делегации спрямо предишната олимпиада. В Сочи дамите бяха 5 от 18, а сега са 9 от 21, което доближава половината. За сравнение е пропорцията от последните летни олимпийски игри през 2016 г. в Рио, където България бе представена от 22 жени и 29 мъже.

Само два спорта с по една поява

Само в два спорта България е записвала по едно-единствено участие на олимпийски игри. За мнозина днес може би ще прозвучи куриозно присъствието ни на олимпийски турнир по хокей на лед през 1976 г. в Инсбрук, където се класираме 12-и. Другият спорт с единствено участие е северната комбинация – през 1948 г. в швейцарския Сен Мориц Никола Делев се нареди 38-и.

11 с дебют, две на четвърта поредна олимпиада

Единайсет състезатели – повече от половината ни спортисти – ще направят своя олимпийски дебют в ПьонгЧанг. В Сочи бяха девет, но при 18 участници. С най-много стаж отново са Александра Жекова и Мария Киркова, за които това ще е четвърта олимпиада. Жекова носеше българското знаме на откриването във Ванкувър, а Киркова в Сочи. Трето олимпийско участие записват биатлонистите Красимир Анев, Владимир Илиев, Михаил Клечоров и ски бегачката Антония Григорова. За втори път на игрите ще се появят биатлонистката Десислава Стоянова, ски бегачът Веселин Цинзов, ски скачачът Владимир Зографски и сноубордистът Радослав Янков. За останалите 11 това ще е дебютно участие.

Ски федерацията е абсолютен рекордьор

Ски федерацията е абсолютен рекордьор по брой участници на зимни олимпийски игри. Тя е и единствената с присъствие на всички игри от първата ни поява през 1936 г. в Гармиш-Партенкирхен. С четиримата си дебютанти в ПьонгЧанг (Алберт Попов, Камен Златков, Йордан Чучуганов и Теодора Пенчева) БФ Ски записва общо 99 олимпийци в историята, като далеч след нея са биатлонът с 34 и хокеят с 18. 

За първи път биатлонът се изравни със ските по численост в БГ делегация

За първи път в историята биатлонът достигна и се изравни със ските по брой представители в българска делегация на зимни олимпийски игри. Досега първенството неотменно се държеше от федерацията по ски, с едно разбираемо изключение при участието на хокейния ни отбор в Инсбрук'76. Сега за първи път биатлонът подели лидерството с 10 представители, толкова са осигурени и от БФ ски (но в 4 отделни направления - по трима в ски бягането, алпийските ски и в сноуборда, плюс един ски скачач). Извън тези две федерации, само шейничките изпращат един олимпиец в ПьонгЧанг.

"Аякс" Троян и "Александър Логистик" София са лидери сред клубовете

"Аякс" Троян и "Александър Логистик" София са лидери сред спортните клубове в цялата страна по отношение на брой класирани за олимпиадата състезатели. И двата клуба има по трима представители в делегацията ни за ПьонгЧанг. За "Аякс" се състезават Стефани Попова, Милена Тодорова и Владимир Илиев, а за "Александър Логистик" София - тримата от ски бягането: Антония Григорова, Веселин Цинзов и Йордан Чучуганов. СК "Банско", "Амер Спортс" и "Мотен" имат по двама представители, останалите 9 са от различни клубове. Логично мнозинството от българските олимпийци са завършили или учат в НСА – общо 13. Трима следват в Благоевград, четирима - в други висши учебни заведения из страната.

Шейничките застигнаха по участници шорттрека

С присъствието на Павел Ангелов на улея в ПьонгЧанг шейните ще се изравнят по брой участници с шортрека в историята на олимпийските игри. И двата спорта вече имат по 13 олимпийски участници, като шейните пласират представител на четвърта поредна олимпиада, което напоследък е по силите само на ските и биатлона.

Само две алпийки досега на олимпийски игри

Мария Киркова е едва втората ни алпийка, стартирала на олимпийски игри. За нея това е четвърто поредно участие, а другата българка спускала се по олимпийска писта е Надежда Василева, участвала на слалом през 1998 г. и през 2002 г. и на гигантски през 2002 г.

Най-млад - най-стар в историята

Виктория Димитрова е най-младата българка, състезавала се на зимни олимпийски игри. През 1992 в Албервил тя бе на 15 г. и 253 дни, когато се нареди 17-а във фигурното пързаляне. На обратния полюс е Иван Марковски, който бе на 40 години и 170 дни, когато игра последния си мач за хокейния ни тим на Игрите в Инсбрук през 1976 г. (Япония – България 7:5).


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

 • Сега Сийбърт анимационен филм/п/
 • 07:45 Телепазарен прозорец
 • 08:00 Пътеки седмично предаване с водеща...
 • 08:30 По света и у нас Информационна...
 • 09:00 Денят започва с Георги Любенов...
 • 11:00 Туризъм.бг /п/
 • 12:00 По света и у нас Информационна...
 • 12:30 Бразди предаване за земеделие
 • Сега "Двама мъже и половина" - сериал,...
 • 08:00 "Тази събота и неделя" - предаване...
 • 11:00 "Cool…T" - лайфстайл предаване с...
 • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
 • 12:30 "Хотел Елеон" - сериал, с. 2
 • 13:00 "Хорът на момчетата" - драма (САЩ,...
 • 15:00 "Бригада Нов дом" - социален проект...
 • 16:00 "Мармалад" - токшоу с водещи Радост...
 • Сега "Черна любов" - сериен филм
 • 08:00 "Събуди се" - предаване
 • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
 • 12:00 Новините на NOVA
 • 12:30 Темата на NOVA
 • 13:00 "Бетовен 4" - с уч. на Джъдж...
 • 14:50 "Кънки с остър връх" - с уч. на...
 • 17:00 "Съдби на кръстопът" - предаване на...
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Кой безумец вкара в учебник, че мъжът трябва да бие жената? МОН крие имената на оценителите, одобрили или проспали дискриминиращия цитат от Корана

Анкета

Error 503 Service Temporarily Unavailable

Временно Недостъпен 503

Бяхме информирани за възникналия проблем.


Ще отстраним наличния проблем във възможно най-кратко време.Можете да отидете на Начална страница