Ливърпул триумфира с Карлинг къп след драма и дузпи

"Червените" с първи трофей от шест години насам

по статията работи: Даниел Любомиров | 26.02.2012 | 21:08

Ливърпул прекрати шестгодишната си суша без трофеи, след като в драматичен финал, преминал през продължения и дузпи, надигра втородивизионния Кардиф след 2:2 и 3:2 (при единадесетметровите наказателни удари).

Отборът от Чемпиъншип поведе в резултата в 19-ата минута чрез хубав гол на Джон Мейсън, но в 60-ата Мартин Шкъртел се възползва от разбъркване в противниковото наказателно поле и изравни с удар отблизо.

Редовните 90 минути завършиха при равен резултат, а в продълженията си пролича, че Кардиф започваше да губи физическите си сили.

Така се стигна до 112-ата минута, когато влезлият като резерва Дирк Каут направи самостоятелен пробив през центъра и пробва прострелно центриране към Суарес. Бранител на уелсците изчисти топката, но тя се върна на пътя на Каут, който падна, но въпреки това успя да стреля и да я оплете в мрежата за 2:1.

Независимо от предимството в играта на "червените" от "Анфилд", Кардиф стигна драматично до изравнителен гол в 118-ата минута, когато след центриране от корнер и недостатъчно добра намеса на Каут, Търнър успя да промуши топката между краката на Рейна – 2:2.

Още първата дузпа за Ливърпул беше изпусната от Стивън Джерард, а след него и Чарли Адам не успя да се разпише от бялата точка. Играчите на Кардиф имаха нещастието да уцелят два пъти гредите, а Дирк Каут, Стюарт Даунинг и Глен Джонсън реализираха, за да бъде резултатът 3:2 преди решителната дузпа, която бе пропусната от Антъни Джерард и по този начин Кардиф изпусна трофея.

Така "червените" от "Анфилд" прекратиха шестгодишната си суша без трофей, като отличието бе първо в кариерата на Крейг Белъми. Кени Далглиш пък също прибави единствената купа, която липсваше в колекцията му от трофеи на Острова.

Ливърпул лочгично взе инициативата още от началото на срещата и във втората минута Глен Джонсън нацели гредата след удар извън наказателното поле. В 10-тата минута тимът от Чемпиъншип също получи добра възможност, но Кени Милър не бе точен.

И докато атаките пред Том Хийтън се рядаха една след друга, уелският тим изненада всички и излезе напред в резултата. 19 минути след началото на двубоя след добра комбинация пред наказателното поле на мърсисайдци Кени Милър пусна топката за Джо Мейсън, който наказа Хосе Рейна. "Червените" се опитаха да реагират мигновенно, но Агер, Суарес и Керъл последователно пропуснаха да върнат попадението. През цялата първа част Ливърпул владееше топката и се опитваше да натика футболистите на Кардиф в тяхната половина, но защитата на "сините птици" се справи безпогрешно.

Мърсисайдци пък разичтаха прекалено много на дъги подавания в предни позиции и имаха няколко добри атаки от ляво, но не бяха ефективни в завършващат фаза.

В 38-та минута Суарес върна топката отлично към Анди Керъл, но снажният нападател прати кълбото точно в ръцете на Хийтън. До края на полувремето тимът от Висшата лига на Англия имаше още няколко положения, но така и не успя да оползотвори някое от тях. Второто полувреме започна с опасен пряк свободен удар за Ливърпул, изпълнен от Даунинг, но защитата на Кардиф успя да се справи

В 50-тата минута грешка на Хъдсън позволи на Луис Суарес да стреля, но Том Хийтън спаси. След 55-тата минута и футболистите на Малки Маккай опитаха да преминат в предни позиции. Техните атаки не застрашиха особено вратата на Хосе Рейна, но бяха достатъчни, за да изнервят феновете на Ливърпул.

И точно когато изглеждаше, че Ливърпул изпуска контрола над срещата, половин час преди нейния край "червените" успяха да изравнят.

След центриране от ъглов удар първо Анди Керъл игра с топката, после Суарес я насочи в десния страничен стълб на вратата на Хийтън, след което тя попадна в Мартин Шкъртел и словакът с удар от центъра на наказателното поле опъна мрежата на противника. И след попадението Ливърпул остана по-активния отбор на терена, макар че футболистите в синьо се опитаха да се изнесат в полето на своя противник.

В 74-тата минута кълбото отново се оказа в Шкъртел, който изпревари защитниците на "сините птици", но изстрелът му попадна точно в ръцете на стража на съперника. Натискът на елитния отбор не секна и в 78-та минута силен удар на Даунинг от разстояние с мъка бе спасен от Том Хийтън.

В края на редовното време Кардиф изглеждаше по-свежият от двата тима и създаде най-чистите си голови положения. Седем минути преди края на редовното време Дон Коуи отправи отлично подаване, което намери Бен Търнър, но ударът с глава на играча на символичните домакини мина на сантиметри от десния страничен стълб на вратата на Ливърпул.

В 88-та минута Кени Милър свърши отлична работа като овладя много добре една топка, освободи се и излезе на иделана позиция, но силният му изстрел прелетя над вратата на Хосе Рейна.

През първото продължение си пролича натрупаната умора в играчите от Уелс, които позволиха на "червените" да поемат инициативата. На два пъти възпитаниците на Кени Далглиш можеха да се поздравят с попадение, но сериозни пропуски направиха Крейг Белами и най-вече Андрю Керъл.

Бившият нападател на Нюкясъл стреля с глава след центриране от корнер, но кълбото мина на сантиметри от гредата.

В 112-ата минута Ливърпул материализира териториалното си превъзходство с малко случаен гол на резервата Дирк Каут. Той направи пробив през центъра и пробва прострелно центриране по земя към Суарес.

Бранител на Кардиф изби топката, но тя се върна на пътя на Каут и той падайки успя да я прати неспасяемо в долния ляв ъгъл на вратата – 2:1.

Независимо от предимството в играта на "червените" от "Анфилд", Кардиф стигна драматично до изравнителен гол в 118-ата минута, когато след центриране от корнер и недостатъчно добра намеса на Каут, Търнър успя да промуши топката между краката на Рейна – 2:2.

Още първата дузпа за Ливърпул беше изпусната от Стивън Джерард, а след него и Чарли Адам не успя да се разпише от бялата точка. Играчите на Кардиф имаха нещастието да уцелят два пъти гредите, а Дирк Каут, Стюарт Даунинг и Глен Джонсън реализираха, за да бъде резултатът 3:2 преди решителната дузпа, която бе пропусната от Антъни Джерард и по този начин Кардиф изпусна трофея.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


5 мрачен интелектуалец 27.02.2012 | 13:52
това никога не може да се случи в слабото испанско първенство
4 конска саздърма 27.02.2012 | 13:51
няма такава драма! само англичаните могат да направят нещо такова
3 Бате Рамбо 27.02.2012 | 09:51
Независимо, че не харесвам Ливърпул като отбор, не може да им се отрече, че играят едни от най-вълнуващите финали изобщо. Този срещу Милан в Шампионската лига беше просто върхът и тогава хвърчаха линейки, заради хора изпаднали в тежко състояние от емоции...
2 Миро Т 27.02.2012 | 09:49
Честно казано отбора на Кардиф заслужаваше да триумфира с трофея, но се издъни при дузпите.
1 Alexander Porsche 27.02.2012 | 09:49
Голям мач беше! Истинско английско зрелище. Отдавна не бях гледал толкова интересен мач, с толкова много емоции.

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Деца на времето детски тв филм
  • 14:45 Господин Тау тв филм /29 епизод/
  • 15:15 Духът на Япония документален филм
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • Сега "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.8...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.61
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • Сега "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.