Държавата ще прави обучителна кампания „Няма да ме хакнат“

Ще търсим балансиран подход между свободата и сигурността в интернет, каза Росен Желязков

по статията работи: iNews.bg | 15.12.2017 | 17:19
Държавата ще прави обучителна кампания „Няма да ме хакнат“
pixabay.com

За баланс между правата на гражданите и интересите на обществото в кибер сигурността и фокус на усилията за постигане на консенсус с участието на всички заинтересовани страни, се обявиха участниците в кръгла маса на тема "Сътрудничество в областта на кибер сигурността и политиките за интернет – диалог България–ICANN, в светлината на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018".

Кибер заплахите и политиките за интернет, моделът на Интернет корпорацията за присвоени имена и адреси (ICANN) за участие на всички заинтересовани страни в управлението на интернет, както и диалогът между българските институции и организацията ICANN в контекста на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. бяха акцентите на дискусиите на форума, със специалното участие на президента на ICANN Йоран Марби.

Качеството ни на живот и кибер сигурността са взаимосвързани, а цифровите технологии влияят пряко върху 75% от европейската икономика. В среда, в която "интернет на нещата" се превръща в наша реалност, кибер заплахите  придобиват водеща роля, подчерта председателят на Държавната агенция "Електронно управление" (ДАЕУ) Росен Желязков, който даде начало на дискусията.

През 2016 г. в Европа дневно са регистрирани над 4 000 атаки със злонамерен софтуер. 80% от европейските компании са били атакувани поне веднъж за последната година, а европейската икономика търпи близо 300 млрд. евро годишни загуби от кибер престъпления, посочи Росен Желязков пред участниците в кръглата маса. Затова вече подложеният на обсъждане от Европейската комисия законодателен пакет Акт за кибер сигурност значително ще повлияе Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година, а държавната агенция "Електронно управление", съвместно с Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, ще положат усилия за постигане на консенсус по законодателните досиета в областта, заяви председателят на ДАЕУ.

"Кибер сигурността не е в противоречие с Петата свобода – свободното движение на данните. Те трябва да съществуват в хармония. Затова взаимодействието с всички заинтересовани страни е ключов модел във всички формати, които ще търсят отговори на предизвикателствата в областта", коментира Росен Желязков.

Председателят на ДАЕУ напомни, че по време на Българско председателство на Съвета на ЕС предстоят преговори по редица цифрови досиета – Регламента за защита на личните данни (GDPR), Директива за мрежова и информационна сигурност, ePrivacy, Европейския кодекс за електронни съобщения (Communications Code), Акт за кибер сигурност.

На 25 май 2018 г. Регламентът за защита на личните данни (GDPR) ще бъде приложим в ЕС. При разследвания на кибер престъпления в много случаи се иска информация за регистрираното под конкретен домейн лице, а тази информация се предоставя от ICANN. За да бъде в съответствие с разпоредбите на Регламента обаче, може да е необходимо ICANN да преразгледа т.нар. политика "Кой е" (WHOIS policy), а това на свой ред би могло да доведе до затруднения в разследването на кибер престъплението, отбеляза Росен Желязков по време на дискусията.

"Тези законодателни актове и досиета обвързват всички "играчи" в сектора и чрез диалог като този се гради реална и приложима платформа за чуваемост на проблемите. Трябва да се намери онзи балансиран подход между свободата и сигурността, между правата, регламентирани в Европейската харта за правата на човека, и интереса на обществото за защита от кибер атаки и кибер престъпления", подчерта още председателят на Агенцията за е-управление.

В началото на 2018 г. и под патронажа на европейския комисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел Държавната агенция "Електронно управление" ще стартира национална 6-месечна информационно-образователна кампания за кибер хигиена под надслов "Няма да ме хакнат", обяви Росен Желязков.

"Ще се обърнем към всички ползватели на интернет от всички възрастови групи, за да ги информираме и да ги научим на базисни навици при използването на интернет. 80 на сто от кибер атаките могат да бъдат предотвратени с елементарна кибер хигиена. Над 40 милиона пароли са със слаба защита, а най-популярната парола е "123456". Този подход на информираност и за изграждането на "кибер хигиенни" навици ще допринесе за една по-чиста интернет среда", коментира Росен Желязков.

На Българското председателство на Съвета на ЕС са паднаха едни от най-тежките преговорни досиета и България трябва да намери пресечна точка на много интереси. Сред ключовите въпроси са темите за електронната неприкосновеност (ePrivacy) и авторските права, заяви министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Лиляна Павлова, която очерта основните приоритети на Българското председателство по цифровия европейски дневен ред. Вече започна и процесът на първите онлайн регистрации за събития от календара на Българското председателство, като усилията ни са насочени към защитата и сигурността на данните, подчерта министър Павлова.

Дискусията се проведе по съвместна инициатива на Държавната агенция "Електронно управление", на министъра на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Лиляна Павлова и на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Специално видеообръщение към участниците в дискусията отправи европейският комисар Мария Габриел.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

 • Сега По света и у нас информационна...
 • 23:25 Зелена светлина
 • 23:30 Концерт на "Хот фоур" и "Сайд...
 • 00:30 Телепазарен прозорец
 • 00:45 Денят започва с Култура /п/
 • 02:00 Капри тв филм /32 епизод/п/
 • 02:55 Отблизо с Мира /п/
 • 03:55 Зелената линейка /п/
 • Сега "Шоуто на Слави" - вечерно ток шоу
 • 23:30 bTV Новините - късна емисия
 • 00:00 "Под наблюдение"- сериал, с.3, еп....
 • 01:00 "Шест сестри" /п./- сериал
 • 02:00 bTV Новините
 • 02:30 "Преди обед" /п./ - токшоу
 • 04:30 "Времето лети"- сериал, с.3, еп. 54
 • 05:30 "Комиците и приятели" /п./ -...
 • Сега "Господари на ефира" - забавно...
 • 23:30 Новините на NOVA
 • 00:00 "Часът на Милен Цветков" -...
 • 01:00 "Черният списък" - сериен филм, 3...
 • 02:00 "Непростимо" - сериен филм
 • 04:00 "Ритъмът на мечтите" - сериен филм
 • 06:00 "Войната на розите" - сериен филм...
 • 07:00 "Нощна смяна" - сериен филм, сезон 2
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Кой безумец вкара в учебник, че мъжът трябва да бие жената? МОН крие имената на оценителите, одобрили или проспали дискриминиращия цитат от Корана

Анкета

Error 503 Service Temporarily Unavailable

Временно Недостъпен 503

Бяхме информирани за възникналия проблем.


Ще отстраним наличния проблем във възможно най-кратко време.Можете да отидете на Начална страница