Уикенд идея: Смолян и по-точно това около него

Родопите крият прелестни феномени. А около Смолян сякаш са скупчени едни от най-внушителните и красиви места у нас

по статията работи: Диана Цветкова | 07.12.2012 | 11:05  41 Виж всички снимки
Уикенд идея: Смолян и по-точно това около него
iNews/Диана Пеева

Смолян няма да ви накара да затаите дъх. Скрит в сърцето на Родопите, тих и спретнат град. Хубава пешеходна улица, величественият храм "Свети Висарион Смолянски" (следващият по големина след "Свети Александър Невски"), Планетариумът, Регионалният исторически музей и... в общи линии е това.

Чистата и приветлива централна част няма да ви предложи изобилие от заведения, нито вихрен нощен живот, така че, ако сте от парти туристите, това определено не е вашето място.

Това, което наистина може да спре дъха ви обаче е всичко останало, което се намира около Смолян. А природата тук е била толкова щедра, че човек просто се чуди как в обсег от някакви си 30-тина километра може да има толкова много.

Смолян е идеален да се ползва за отправна точка. Място, на което може да отседнете, да разгледате набързо, да нарамите раницата и да се отдадете на природата. В града има много семейни хотелчета, където определено ще ви посрещнат топло (хората в този град изглеждат някак по-сърцати от всички останали).

И така. Настанили сте се, хапнали сте една катма или пататник и е време да изгорите калориите.

Една от може би най-известните забележителности в областта е пещерата Дяволското гърло и пътят, по който се стига до нея, минаващ през Триградското ждрело.

Триградското ждрело е един от най-внушителните проломи у нас. Скалите се вият покрай река Триградска – отсечени, високи, ръбати, точно до тесния път и на моменти човек има чувството, че ще се стоварят отгоре му.

Това усещане трае само някакви си 2 до 4 километра, защото идва мигът, в който канарите наистина се стоварват отгоре ви.

984d6d7d-6874-0212-4bff-71d263b22749

Просто скалата покрива пътя и единственият начин той да продължи, е като мине под нея. Думите направо са излишни. Дори снимките не успяват да покажат красотата на това място, затова най-добрият начин да се уверите е да го видите с очите си.

Ждрелото и река Триградска ви отвеждат право до пещерата Дяволското гърло. Тя няма да ви предложи внушителни сталактити, сталагмити и други типични пещерни образувания. Тук обаче е най-високият пещерен водопад на Балканите.

d5aa5716-d742-4d89-9e6d-717c2672160bВходът към пещерата е изкуствен и води до голяма зала – Бучащата зала, от която, както може би се досещате, може да се насладите на разкоша и на тътена от падащата вода. Отвесни стълби ще ви изведат покрай водопада към естествения вход към пещерата – сега изход от нея.

Преди да тръгнете нагоре обаче обърнете внимание на създаденото от човешка ръка – точно преди Бучащата зала ще ви посрещне изсечена в скалите дяволска глава – предупреждение накъде сте се запътили. В една миниатюрна зала пък ви чака изсечена фигура на мъж, сякаш дошъл от античните времена (може би Орфей?). На път към изхода пък в скалите тече малко изворче с издълбан мини олтар със статуя на Света Богодорица.

Най-интересното в Дяволското гърло обаче са легендите около пещерата – смята се, че тук Орфей е слязъл в подземното царство на Хадес, за да спаси любимата си – Евридика.

Пещерняците разказват, че ако река Триградска, която се спуска в пещерата, повлече нещо, то не се появява на изхода от пещерата. Тук може да чуете историята как преди години реката повлякла кубици дърва, те паднали в пещерата, но нито една тресчица не е излязла навън. Най-добре обаче ще ви ги разкаже водачът – пещерата работи целогодишно, през зимата има дежурен, а през останалото време групи могат да влизат от 10,00 до 17,00 часа.

И като сме на вълна ждрела и пещери – съвсем наблизо е един друг красив планински път, който, лично по мое мнение е недооценен и някак нечестно изостава след Триградския, а именно – Буйновското ждрело.

Пътят тук минава покрай Буйновската река, която тече през наистина впечатляващ пролом, дълъг 10 километра. Отвесните варовити скали в един момент толкова се доближават една до друга високо над шосето, че човек си има чувството, че ако е горе, може да скочи от едната на другата. Местните хора разказват, че точно на това място изгладнелите вълци прескачат, за да стигнат до село Ягодина и да нападнат кошарите.

fcb2fc92-d475-a4c3-0576-0fbc94d07647

Пътят е изключително красив и заради дърветата и растителността наоколо, която е особено приятна есенно време. А, както може би сте се досетили при споменаването на селото, той ще ви отведе до Ягодинската пещера.

Пещерата е на три етажа, от които само най-ниският е достъпен за групи туристи. Може обаче да наемете специалист, с който да се отправите на няколкочасов преход, оборудван с нужната екипировка и из другите етажи. Необходимо е предварително записване и малка подготовка, преди да се спуснете в пещерни подвизи.

Ягодинската пещера е известна с богатството от форми и цветове. Тук ще видите сталактити, сталагмити, сталактони, пещерни перли... има и древно жилище на пещерни хора, датиращо от IV век пр. Хр.

В една от централните зали спелеолози от цялата страна се събират на 31 декември и посрещат Нова Година. Затова и залата се нарича Новогодишната. В нея учените си докарват и коледна елха, която се запазва необичайно дълго, заради постоянната температура от около 6 градуса и висока влажност.

Ако сте фен на нетрадиционните събития, това е и залата, в която може да се венчаете. Тук се организират сватби, като вече над 100 двойки са си казали "Да".

В пещерата се приемат туристи до между 10,00 и 16,00 часа целогодишно.

Обратно към града. Съвсем близо до Смолян са символите на града – Орфеевите скали и Смолянските езера.

До скалите, на които според легендата Орфей е черпел вдъхновение за песните си, се стига за 10-ина минути от връх Снежанка. Гледката е наистина вдъхновяваща. Надолу са разположени Смолянските езера.

1a2827bd-5f85-d463-0ec8-132ea108f94e

Очарованието им днес вероятно е поизчезнало – в миналото езерата са били над 20, а сега са останали едва осем, като едно от тях – Керяновия гьол, е превърнато в микроязовир. Смолянските езера са чудесно място за разходка в топлите дни, за хвърляне на въдица (уверете се само, че в момента е разрешено), или просто за излежаване край брегове и "броене на мухите".

На около 30 километра югозападно от Смолян, близо до границата с Гърция се крие друга превъзходна забележителност – пещерата Ухловица.

f22e8da5-a556-c6e0-b904-eaf10e38ecfdТя е едно реално доказателство на максимата, че нищо красиво не е лесно достижимо. За да влезете в Ухловица, първо трябва да се изкатерите по стръмна пътека, на повече от километър в планината. Въпреки че на пръв поглед не звучи трудно, пътят е неравен и изморителен, но затова пък местната управа се е погрижила, слагайки беседка на средата на прехода.

Преди да влезете в пещерата пред очите ви ще се разкрие прекрасна гледка към пътя долу, водещ до близкото село Могилица. Ще ви посрещне и българският флаг, който се развява на железен пилон.

Ухловица е като един коралов риф, само че не в океана, а под земята. Пещерата е пълна с т.нар. дендритни образувания – надиплени, с причудливи форми, като истински корали.

Спускайки се надолу в недрата ѝ (спокойно, тя е осветена, охраняема и са изградени стълби), ще стигнете и до внушителен скален водопад. За финал Ухловица ви е приготвила гледката на седем езера, които напролет се пълнят с вода.

Пещерата работи през уикендите от 10,00 до 16,00 часа, като срещу нескъп билет ви се осигурява водач (както и в другите две).

По обратния път от Ухловица към Смолян не пропускайте да се отбиете до село Смилян и да си купите от прословутия смилянски боб. По пътя се оглеждайте и за продавачи на мед – такива има много. Предлаганите видове са няколко, като какъвто и да изберете, няма да сбъркате. Просто е изключено да ви продадат глюкоза.

И когато вече се прибирате, не тръгвайте в последния момент, а си пригответе няколко часа. Защото за финал оставяме наистина впечатляващия феномен Чудните мостове.

Намиращи се в подножието на връх Голям Персенк, до скалните образувания се стига по пътя Смолян-Пловдив. Не се подлъгвайте по табелата на отбивката за Чудните мостове – показва едни нищо и никакви 17-ина километра, но истината е, че са повече. Не е ясно колко повече, но в един момент пътят изглежда направо безкраен.

7d99af8e-9aa3-633e-dc80-f72c8c8bb505

Природните арки са резултат от работата на минаващата под тях рекичка, която в миналото е била пълноводна и векове наред усърдно е дълбала скалите в дълбока пещера. Смята се, че при земетресение се е срутила част от изтънелия от работата на водите пещерен таван, оставяйки ни тези наистина чудни мостове.

Тук е моментът, в който може да ви засипя с информация за броя и големината на мостовете, вида на скалите и дължината на арките, но е ясно, че няма смисъл. Сухата статистика бледнее пред внушителните размери на скалния феномен и разкоша на вековната смърчовата гора, която го заобикаля. Снимки може да видите в галерията.

Една от причудливите традиции е всеки турист, който е минал под най-големия от мостовете, да изпише името си с въглен на стената. Ние в iNews обаче твърде много обичаме природата, за да ви караме да го правите. Някак, когато са чисти, намираме скалните мостове за по-красиви.

Чудните мостове са облагородени за туристически цели и въпреки че са обезопасени, имайте си едно наум. Не се отделяйте от обозначените маршрути, защото скалите могат да бъдат коварни и вече са ставали свидетели на инциденти, един от които завършил с фатален край.

С Чудните мостове се сбогуваме със Смолянско. А сме видели съвсем малка част от природните красоти, които този край предлага. Ще се върнем за повече, със сигурност.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


21 Лили Йовова 10.12.2012 | 18:23
Чудесна статия. Смолян е много хубаво градче с великолепна природа.
20 BornToBe Wild 07.12.2012 | 16:36
Аз пък чакам да стане уикенд, че да си измислям нови идеи:))
19 Дивна Селчева 07.12.2012 | 16:36
На Ягодиснката пещера и на Дяволското гърло съм била неколкократно.
18 riba mech 07.12.2012 | 16:35
Така е. Мястото е велико, винаги има какво да се види или усети по този край:)
17 BornToBe Wild 07.12.2012 | 16:34
Така си е. Там си е супер, а и е много релаксиращо.
16 Дивна Селчева 07.12.2012 | 16:33
Невероятно място на което искам да бъда скоро! Обичам много този край и планината, като цяло:)
15 riba mech 07.12.2012 | 16:33
Страхотно местенце! Искам ми се да съм там сега и да забравя за всички проблеми.
14 Katy Russeva 07.12.2012 | 15:18
Красиво място е няма спор, но сега става само за ски, на топло пред някоя каминка в някоя механа, но не и за разходки.
13 Вяра Петрова 07.12.2012 | 13:55
Разходките в пещерите са идеални,ако искате да дигнете нивото на адреналин и да имате някой друг вълнуващ спомен, а особено сега сигурно е зимна приказка в планината. Завиждам на всички,които ще имат възможност скоро да посетят този рай.
12 Krum Tonev 07.12.2012 | 13:53
Природата си е най-впечатляваща,спор няма. Много е красиво в Родопския балкан,хората са много гостоприемни, а това,което може да видим там ни оставя без дъх, с такива гледки човек разбира колко малка част от вселената е, и колко велика е всъщност Земята.
11 Svilen Marinov 07.12.2012 | 13:49
чудесно място, бил съм там и го препоръчвам на всички, които не са били.
10 raliza gospodinova 07.12.2012 | 12:56
Смолян е един от най красивите градове в България.Казвам го така защото природните забележителности и гостоприемството на Родопчани може рядко да се срешнат по други краища на страната ни.А и Пампорово е един от най предпочитаните курорти от скиорите.
9 Diana Nenova 07.12.2012 | 12:32
В момента условията са чудесни, но за ски. Повечето места показани в галерията ще са трудносостъпни след падането на първия сняг, но пък има и други неща, които могат да се видяг - Планетаруима, красивите църкви в града, архитектурния резерват със запазените стари конаци и къщи, историческия музей, музея на смилянския боб.
8 Петър Попов 07.12.2012 | 11:41
Много е красиво, ама точно в този момент аз лично не ви съветвам да ходите натам, защото сигурно има над един метър сняг и ако не е подготвена колата ви за тези зимни условия - не ви виждам...
7 kolio nikolov 07.12.2012 | 11:35
В Смолян винаги има какво да видиш - прекрасна природа , големи забележителности ;)
6 Liubomira Panajotova 07.12.2012 | 11:35
Магично място е планината на Орфей, има наистина много места, които си заслужава човек да посети. Аз бих добавила и екопътеката Каньона на водопадите, която започва от квартал Средок, макар че сега с този сняг ще бъде доста екстремно преживяване, но поне мецаните спят ;)
5 Janeta Ivanova 07.12.2012 | 11:34
Прекрасно градче много искам да го посетя, харесва ми легендата за Орфей-вестителят на любовта и дори преди време спечелих конкурс за есе на тази тема в Смолян.
4 Stoio Jelev 07.12.2012 | 11:29
Тази година минах покрай Смолян, ходих да гледам Асеновата крепост в Асеновград и чудните мостове, от които наистина останах изумен искам да знаете.
3 Филип Костов 07.12.2012 | 11:23
Ммммм, от кога чакам новата ви уикенд идея... много добро попадение и този път. Почти всички предложения, които сте пуснали и са в България, след това съм ходил да ги посетя.
2 pateshki ustni 07.12.2012 | 11:15
Трябва да отида на тези места , срамота !!
1 Ема Маринова 07.12.2012 | 11:08
Напълно съм съгласна.Самият Смолян не е нищо интересно,но през зимата,когато понатрупа снежец,околията стават като приказка.

ТВ програма

Кино

  • Сега Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 БНТ представя Проф. Асен Златаров:...
  • 22:00 Любов в окови 3 тв филм /23 епизод/
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Да надживееш Ескобар тв филм /46...
  • Сега "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.8
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.8
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • Сега "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Кошмари в кухнята"- риалити
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.