Яжте риба, за да живеете по-дълго

От рибата си набавяме така необходимите ни омега-3 мастни киселини

по статията работи: Елена Кирилова | 02.04.2013 | 14:23

Консумирането на риба два пъти седмично може да удължи живота ви, сочи ново американско проучване, съобщава Daily Express.

Резултатите от него показват, че при хората над 65 г., които имат високи нива на омега-3 мастни киселини в кръвта, рискът от преждевременна смърт е с 25 на сто по-малък.

Екипът, включващ учени от университетите във Вашингтон и Харвард е констатирал за първи път в историята, че има връзка между омега-3 мастните киселини в кръвта и смъртността на възрастните хора.

В проучването са включени 2700 възрастни американци. Те били наблюдавани общо 16 години. Когато тестовете стартирали, всички доброволци имали добър здравен статус и не са страдали от хронични заболявания.

В рамките на изследването редовно били изследвани нивата на омега-3 мастните киселини в кръвта.

Учените следили основно за докозахексаеновата киселина, тъй като силното й присъствие намалява с 40 на сто риска от сърдечно-съдови заболявания.

Учените твърдят, че рибите, които са богати на полезните омега-3 мастни киселини, са скумрията, сардините и сьомгата.

Въпросните киселини стимулират работата на сърцето и регулират кръвното налягане. Проблемът е, че не се произвеждат по естествен път от организма, а се налага да се набавят чрез храна, предаде БТА.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


9 ivan georgiev 03.04.2013 | 11:41
не мога много много да я ям рибата,май май няма да живея дълго
8 p kehaiova 02.04.2013 | 17:50
Трябва да се научим поне веднъж в седмицата едното меню да бъде риба. Поне аз в къщи се опитвам да го правя.
7 emanoil momchev 02.04.2013 | 16:39
Хапвам си редовно пастървичка с лимонче,.. вкусна е!
6 Radko Radev 02.04.2013 | 16:27
Всичко зависи обаче каква риба хапваме, тъй като океанската вече е доста замърсена с тежки метали, от които хората получават алергии, а тази гледана в рибарници живее в собствените си изпражнения...
5 дрезгав глас 02.04.2013 | 16:02
От рибата си набавяме така необходимите ни омега-3 мастни киселини - бедните хора нямат пари за нищо различно от хляб и мляко...познавам хора, които не са яли месо от месеци, камо ли риба.
4 числото Фи 02.04.2013 | 15:48
Вече ще гледам да яма поне няколко пъти в седмицата риба
3 Старата Госпожа 02.04.2013 | 15:40
Проблемът е, че аз май риба много рядко консумирам, което ме навежда на мисълта, че е време да отида до рибната борса в моя квартал, за д аси купя пресен паламуд, че ми се е дояло.
2 Митридат Египетски 02.04.2013 | 15:19
рядко ям риба, много мирише и не я готвим у дома
1 трендафил въжарски 02.04.2013 | 14:40
много е полезна рибата, това съм го чувал

ТВ програма

Кино

  • Сега Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • Сега "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Аз обичам България" - забавна...
  • 22:30 "Dancing Stars Extra" - зад...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • Сега Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Любовни афери" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.