Dacia заведе на "пластичен хирург" всичките си модели (СНИМКИ)

Почти цялата гама получи сериозен фейслифт отвън и отвътре, а Duster най-накрая го има и с автоматик

по статията работи: Кристиан Костурков | 22.12.2016 | 14:41  12 Виж всички снимки
Dacia заведе на "пластичен хирург" всичките си модели (СНИМКИ)
Кристиан Костурков

След като се наложи на целия европейски, а и на много места на азиатския, африканския и южноамериканския пазар, умножи моделите и класовете, които предлага, Dacia реши да обнови няколко от бест селърите си. Което неминуемо ще донесе на румънската марка (макар и позната като Renault на някои от пазарите) нови успехи. И не само ги обнови, а ги пипна точно там, където имаше нужда, където нещо липсваше. Не, така моделите не станаха по-луксозни, но определено бяха пипнати там ,където имаше нужда, където нещо липсваше, където нещо дразнеше окото, където нещо изглеждаше малко архаично, макар и в нискобюджетен автомобил. И това обновление определено ще донесе още успехи на Dacia. Включително и у нас, където марката вече 3 години е неизменен лидер на пазара на нови коли, а някои от моделите са тотален бестселър в класа си.

А, може би трябваше да спомена за кои модели говорим. Ами за най-популярните – Logan, Logan MCV, Sandero, Sandero Stepway, както и Duster. В малко по-малка степен промени има и по Dokker и Lodgy в различните им модификации. На практика цялата гама. Вероятно поради тази причина цялото това мероприятие марката реши да обедини под наименованието Фаза 2. Какво ли ще донесе тази втора фаза на марката? Най-вероятно това, каквато е целта – още повече клиенти.

1827114Цялата процедура започва (и се забелязва) първо от предницата на колите. Освен, че изглежда по-модерна, там откриваме и нова броня, радиаторна решетка и фарове. Формата на последните се е запазила, но пък вътре вече виждаме нещо, което дори не всички по-реномирани марки имат – т.нар. светлинен подпис. От външната страна на фаровете Logan, Logan MCV, Sandero и Sandero Stepway вече лесно се забелязват 4, разположени един под друг правоъгълника, които не само правят моделите по-различими, но и представляват новите LED дневни светлини. Отпред имаме още и нова радиаторна решетка с хромирани детайли. Впечатление прави и новият дизайн на бронята и вградените в нея светлини за мъгла.

Споменатите модели на Dacia вече стават и по-разпознаваеми и отзад. При 3 от тях (без Logan MCV) веднага се набива на очи тотално промененият дизайн на задните светлини. Те представляват 4 осветени квадрата, което също се превръща в нов светлинен подпис за автомобилите от тази марка. Дизайнерите са пипнали също и тази броня, като благодарение на това, поне според мен, задницата е станала малко по-елегантна. Докато отпред по-скоро можем да говорим за повече агресивност.

1827116Особено при Sandero Stepway. Там предната броня е не само променена, но е заприличала (напълно умишлено де) на тази на Duster. Естествено целта е така на този модел да се придаде малко повече офроуд усещане. Което не е само усещане, тъй като Sandero Stepway може да се похвали и с малко по-голям пътен просвет. Освен това вече може да има и странични огледала с различен цвят от този на купето (не говорим за базова версия, където капаците им просто са черни заради спестената боя), както и алуминиеви релси на покрива. Които са напълно функционални. И собственика на такава кола не само да се кефи, че прилича все повече на "джипче", а да може да постави върху тях кутия за багаж. Към всичко това трябва да добавим и новият модел джанти за Sandero Stepway.

Четирите модела на Dacia са претърпели "лифтинг" и в интериора. Освен че така са станали по-модерни и адекватни на съвремието, промените са довели и до премахването на някои неща, които много хора намираха за не особено приятни в тези модели. Като например клаксонът, който вече си е където му е мястото – на волана. А не на лостчето за мигачите, както беше досега. Но първото нещо, което човек забелязва, когато отвори вратата на някоя Dacia от Фаза 2, е воланът. Да, той е чисто нов, няма нищо общо с дизайна на стария, по-модерен и много по-приятен на вид е, а и на допир при по-високите нива на оборудване. Бутоните по него също са много по-готини от старите. Специално при Sandero Stepway пък върху волана има и син надпис "Stepway” върху хромирания кант.

1827110В интериора на обновените модели откриваме още промени в дизайна (и то в добрата посока) на скоростния лост, лостовете за мигачите и чистачките, отворите на вентилационната система, част от таблото и централната конзола, дръжките на вратите, както и бутоните на ел.стъклата, които вече са във вратите, а не в долната част на централната конзола. По част от изброените елементи също вече има и хром. Тапицерията на седалките също е претърпяла изменения. Тук отново ще споменем и Sandero Stepway, за което са изработени нови седалки със специални шевове. Нещото, което буквално ме изкефи, е джобчето за мобилен телефон отстрани на облегалката на пътника. Супер е.

Новостите при моделите на Dacia от Фаза 2 обаче не се изчерпват само с промени по дизайна. Колите вече се предлагат и с нов двигател. Това е 1-литровият бензинов 3-цилиндров SCe с мощност от 75 к.с. и максимален въртящ момента от 97 Нм. Който вече се предлага на мястото на стария 1.2 16-клапанов мотор, които също беше със 75 коня. Но тук вече имаме по-модерен агрегат, с по-малък разход ма гориво и по-малко изхвърляни вредни емисии.

Традиционно при повечето марки, когато има толкова много нововъведения, цената може да се вдигне. Не и при Dacia. За всеки един от моделите тя остава същата в сравнение с тези преди Фаза 2. Така например старото Sandero в базова версия с базовия 1.2-литров бензинов двигател струваше 13 990 лв. с ДДС. Аналогично Sandero, само че от Фаза 2 с новия 1-литров бензинов SCe 75 у нас се предлага на абсолютно същата цена. Същото е и при останалите модели или модификации.

1827111Това не важи само за Duster. Но, когато говорим за вариант с автоматична скоростна кутия. Да, автоматична, каквато за момента не се предлагаше, а много клиенти по цял свят питаха за такава възможност. Е, от тук нататък отговорът вече няма да бъде "Не, не се предлага", а "Да, предлагаме ви Duster и с 6-степенна автоматична трансмисия EDC с двоен съединител". На модела, който остави сериозен отпечатък в модерния в последните 10-ина година сегмент на SUV-тата наистина му липсваше версия с автоматик. Е, вече я има. Което вероятно ще изтласка продажбите на Duster още по-нагоре. На всичкото отгоре клиентите няма да получават просто автоматик, а такъв с двоен съединител. В допълнение купувачите на Duster EDC ще получават и асистент за потегляне по наклон. Е, да, тук вече ще има корекция на цената в посока нагоре, но както е казал народът (или почти както го е казал) безплатен автоматик няма.

Иначе видеоизменения в интериора и екстериора на Duster няма. Но то няма и смисъл. Просто защото догодина Dacia вади на пазара второто, изцяло ново поколение на Duster. Говори се, че то ще има не само по-модерен вид, ще разчита на по-добри и модерни технологии, ще има повече качества за офроуд. Не че в сегашното поколение последното не е на ниво де, но слуховете твърдят, че новото ще бъде още по-проходимо.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:15 Господин Тау тв филм /18 епизод/п/
  • 03:45 Натисни F1 образователна поредица...
  • 04:15 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • Сега "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • Сега "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.