Българските отбори на Shell Eco-marathon отново подобриха постиженията си

В Световния шампионат за пилоти Симеон Михов от ТУ-София зае първо място сред автомобилите, задвижвани от водородна клетка

по статията работи: iNews.bg | 05.07.2016 | 16:26

Студентите от ТУ-София отбелязаха най-високия резултат от трите български отбора, които участваха на Shell Eco-marathon Европа – най-голямото състезание за енергийна ефективност, което тази година се състоя за първи път в Лондон, Великобритания. Тимът с емблематичното име "Феникс" се класира на четвърто място в категорията автомобили Градски тип, задвижвани с водородна клетка. Студентите заеха 4-о място с постижение от 229 км, изминати с 1 куб. м водород. На първо място застана вечният им конкурент от Политехническия университет в Нант, Франция, който измина 389 км/1 куб. м водород.

Своите постижения от миналата година подобриха и отборите от Русенския университет и от Професионалната гимназия по селско и горско стопанство и туризъм "Никола Й. Вапцаров" в Чепеларе. И двата тима се състезават в категорията Прототипи, а задвижването е с електрическа батерия. Русенските студенти се класираха на 11-о място от общо 49 отбора с резултат 409 км с 1 квтч, с което подобриха резултата си от 2015 г. с впечатляващите 92%. Учениците от Чепеларе заеха 25-о място със 178 км/1 квтч – с 35% по-добро постижение спрямо 2015 г. В категорията на тези два тима първи е отборът от Испания Eco-Dimoni с постижение от 747 км/1 квтч.

Пилотът от Чепеларе Силвестър Ботев отбеляза рекорд за най-бързо излизане от автомобила по време на техническата проверка – 2,97 секунди.

"Дълбоко съм впечатлена от усилията на българските отбори да се справят както с построяването на съвсем нови автомобили, така и с предизвикателствата на изцяло новата писта и обстановка в Лондон. Сам по себе си фактът, че и трите тима от България завършиха състезанието и се класираха достойно в своите категории вече е успех. Не бива да забравяме сериозния напредък в сравнение с изминатото разстояние с единица енергия през миналата година. Вече гледаме напред към 2017 г., когато българското участие в Shell Eco-marathon ще навърши 10 години и сме изпълнени с готовност да увеличим значително отборите от България," каза Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

Тази година Shell Eco-marathon Европа беше част от първия фестивал на устойчивото развитие "Изгради бъдещето". Четиридневното събитие в лондонския олимпийски парк "Куин Елизабет" събра над 30 000 посетители от всички възрасти, а специални гости бяха футболната легенда Пеле и пилотът от Формула 1 Кими Райконен. Присъстващите на фестивала "Изгради бъдещето" в Лондон, който започна на 30 юни и завърши на 3 юли, имаха привилегията да се запознаят и с редица технически иновации, инспирирани от Shell, чиято цел е да подпомогнат човечеството в справянето му с енергийните предизвикателство на XXI век.

Сред тях са системата Pavegen, която трансформира кинетичната енергия от стъпките на хората във възобновяема електрическа енергия, GravityLight – метод за производство на светлина за общности, нуждаещи се от достъп до чиста и достъпна електрическа енергия, който използва само тежест и скрипец, както и изобретението Capture Mobility, при което вятърни турбини превръщат раздвижващия се въздух от преминаващите автомобили на пътя в електричество.

Футболната икона Пеле беше домакин на виртуален футболен мач между младежки отбори в Лагос, Нигерия, и в Лондон, на който се използваше системата Pavegen. Всяко докосване на крака на футболист до кинетичните плочки на Pavegen, инсталирани в игралните полета, увеличаваше игровото време на съответния отбор и възможността да отбелязва повече дузпи. Суперзвездата на Формула 1 Кими Райконен оцени високо "чудесната, комплексна работа" на младите студенти, които участват в Shell Eco-marathon Европа – състезание, организирано от повече от 30 години.

Над 200 студентски отбора от 29 страни от целия свят пристигнаха в олимпийския парк "Куин Елизабет", след като в продължение на 12 месеца конструираха, сглобяваха и тестваха своите енергийно-ефективни превозни средства, които се състезаваха на специално изградена градска писта, дълга 2,2 км, за да изминат най-дълго разстояние с най-малко количество гориво. Младите инженери се състезаваха в две основни категории – прототипи и автомобили "Градски тип".

Победителите с най-високи резултати Microjoule-La Joliverie от Франция постигнаха нов рекорд от 2606,4 км с един литър компресиран природен газ (метан) в категорията "Прототипи". Успех постигна и лицеят Louis Delage от Франция, който измина разстояние от 445,7 км с използването на еквивалент от един литър гориво с тяхната задвижвана от бензин кола "Градски тип".

Фестивалът "Изгради бъдещето" предложи още едно интересно състезание на присъстващите - Световен шампионат за пилоти от Shell Eco-marathon – индивидуална надпревара между победителите в категорията "Градски тип" от Северна Америка, Азия и Европа, за да определят най-бързия и най-енергийно- ефективния пилот. В него Симеон Михов от ТУ-София зае първо място сред пилотите на автомобили, задвижвани от водородни клетки, а победилият отбор на Световния шампионат на пилотите беше от университета Пендидикан в Индонезия. Отборът беше награден със седмица тренировки с отбора на Ферари в Маранело, Италия. Те ще се срещнат с отбора от Формула 1 и ще получат от тях съвети как да подобрят технологията си за следващия Shell Eco-marathon.

Норман Кох, глобален технически директор на Shell Eco-marathon, заяви: "Тази година пистата беше особено предизвикателна за всички отбори и ние станахме свидетели на високи стандарти на представяне, както и на решимостта и отборния дух на шампионите."


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 23:25 Анет игрален филм /копродукция,...
  • 01:50 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 03:25 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 04:20 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 04:35 Олтарите на България
  • 04:45 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:30 Още от деня коментарно предаване /п/
  • Сега bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.5
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.5
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:10 "Да живее крал Джулиън" -...
  • Сега Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:30 "Не ме оставяй" - сериен филм /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.