ATECA в атака! SEAT „напада“ пазара на SUV-тата

Първият в историята модел на испанците в този клас вече официално е в България

по статията работи: iNews.bg | 21.12.2016 | 16:30
ATECA в атака! SEAT „напада“ пазара на SUV-тата
Аутотехника
Повече за:

SEAT атакува ултрапопулярния и непрестанно развиващ се и растящ през последните години пазар на SUV-тата. След като "джипката" на испанците бе показана за първи път на автосалона в Женева по-рано през тази година, а българските автоманиаци успяха да го видят отблизо преди 2 месеца по време на Пловдивския панаир, най-накрая ATECA направи и официалния си дебют в София. Това се случи на специално събитие, а първите лица, показали на родната публика най-новия член в семейството на SEAT, бяха популярният актьор Димитър Рачков и певицата Хилда Казасян.,

1826427Следвайки дългогодишната традиция на SEAT, автомобилът получава името си от испанско населено място. Село Атека се намира в западната част на Сарагоса, в сърцето на Иберийския полуостров.

За да преборят острата конкуренция в сегмента, испанците са заложили в дизайна на чисто новия си автомобил характерните за най-новите им модели черти, с които да спечелят веднага феновете на марката, които обаче досега нямаха възможност да се сдобията с SUV. В същото време обаче, за да атакува достойно изключително конкурентния пазар в този сегмент, ATECA залага и на смели решения и иновативни технологии, характерни за премиум марките. Доказателството, че са успели, дойде миналата седмица, когато ATECA спечели престижната награда AUTOBEST 2017 в конкуренцията на доста атрактивни модели.

По отношение на екстрериора много елементи, като трапецовидната решетката и страничните блистери с минимализирани радиуси и максимална острота са типични за иконите на марката SEAT като LEON. И все пак всеки един детайл е внимателно разработен, за да достигне следващото ниво заради ATECA. Вдъхновени от изгряващото слънце в Барселона, дизайнерите на SEAT избират яркия оранжев цвят за каросерията на пилотния модел и обръщат особено внимание на спортния силует на автомобила. Преднцата на ATECA е 100% SEAT и същевременно 100% SUV. В същото време, на едно SUV подхожда мускулеста структура, която излъчва здравина и надеждност.

Full-LED светлини с ясен почерк

Сред типичните черти за марката виждаме и Full-LED светлини с изключително приятен светъл цвят и отлична осветеност. Ултрамодерните технологии и емоционалното преживяване вървят ръка за ръка в ATECA. Един пример за това са светлините за добре дошъл" – Welcome Light. Веднага след отключване на вратите, светодиоди във външните огледала осветяват зоната в близост до вратите, прожектирайки името на ATECA и силуета на колата върху пътната настилка. Страничният профил ясно предава динамиката и ефективността на новия SEAT. Точните линии с остри като бръснач радиуси взаимодействат с чувствено преливащи форми като тези около долната част на вратата, показващи не само финото усещане за форма на дизайнерите й, но и опита на производствените специалисти.

Интериорът й внушава изискан спортен характер

Интериорът на ATECA хармонизира перфектно с външния дизайн на автомобила. Той също съчетава изискан и елегантен, но все пак динамичен характер с това неповторимо усещане за солидност и безопасност, така високо ценено от шофьорите на SUV автомобили. Ключови фактори са вдигнатото положение за сядане, както и ясната видимост към предния край на автомобила и солидните лайсни на вратите.

Устройствата за контрол в шофьорската кабина са групирани в тясно сътрудничество, докато всички екрани, като например инфотейнмънт дисплея, простиращ се на цели 8 инча, са само на един кратък жест разстояние.

Отлично усвояване на пространството

С външната си дължина от 4,36 м ATECA гарантира най-доброто усвояване на пространството в сегмента, с максимална интериорна дължина и отделение за багаж, който побира 510 литра в стандартната си конфигурация или 485 л във версиите със задвижване на всички колела. Каросерията е изключителна, не само заради своята широкообхватна гъвкавост, но и с интелигентната олекотената конструкция. Невероятно компактен, ATECA е и сред най-леките автомобили в своя сегмент, което гарантира пъргаво шофиране не само в условията на градски трафик.

Технология - иновативните акценти в ATECA

След като водачът влезе в автомобила, пръстен от светлина осветява старт бутона, пулсирайки подобно на сърцебиене – индикаторът на ATECA, че всичко е готово за следващото Ви приключение. Различните профили за шофиране са ви под ръка, за да адаптирате ATECA към моментната ситуация, пътните условия и личните си предпочитания.

1826426Обхватът на иновативните системи за асистиране на водача е обширен. Traffic Jam асистентът прави придвижването в тежкия трафик далеч по-поносимо, защото ATECA се насочва, ускорява и спира автоматично в границите на системата. При по-високи скорости до около 60 км/ч системата осигурява автоматично поддържане на скоростта и платното на движение. Нова функция за безопасност е Emergency асистентът: ако водачът е неактивен, след определен период от време автомобилът сигнализира за проблем първо с визуално, а след това и със звуково предупреждение, следвани най-накрая от кратко пулсиране на спирачките. Ако все още не е получил отговор, ATECA забавя до застой, оставайки в платното си.

Автомобилът разполага със система от камери Top View за 360-градусов изглед на заобикалящата среда и паркинг асистент, който измерва разстоянията между колата и всичко наоколо със свръхзвукови сензори, а по желание, ATECA дори може да поеме контрола над управлението при паркиране.

Колата предлага и паркинг отопление – докато е паркирана, тя изчаква водача, регулирайки температурата в купето до избрана от него температура. А ако ръцете Ви са заети с багажа, багажникът ще се отвори автоматично само след един жест с крак.

Автоматичният асистент за фарове улеснява нощното шофиране – той включва, изключва и променя дължината на светлините, спрямо ситуацията на пътя. Системата за разпознаване на пътните знаци пък сигнализира за всички особености на пътя.

Цвят за всяко настроение

С многоцветното амбиентно осветление в новия SEAT ATECA можете да настроите перфектния нюанс за всяко пътуване и да видите обичайното по необичаен начин. Напълно интегрирано във вратите, то предлага каскаден ефект, който елегантно осветява тапицерията на вратата. Освен осем различни цвята, от които да избирате, сред които ледено бяло и залезно оранжево, можете да настроите и интензивността на светлините.

Най-високото ниво на свързаност

SEAT ATECA свързва смартфона Ви с инфоразвлекателната система и новия 8-инчов сензорен екран. Можете спокойно да се наслаждавате на мобилни приложения, докато сте на път с Full Link технологията. Нещо повече – най-новите технологии също са на разположение под формата на безжично мобилно зарядно. Просто поставете смартфона си на съответното място и оставете SEAT ATECA да се погрижи за попълването на капацитета на батерията.

Ефективност, от която ще се почувствате по-добре

ATECA се предлага единствено с турбодвигатели, независимо дали става дума за бензинови или дизелови. Мощността им варира от 115 до 190 к.с. При дизеловите агрегати изборът е между 1.6 TDI, чиято мощност е 115 к.с. и 2.0 TDI, при който ще има избор между варианти със 150 и 190 к.с. Консумацията на гориво при тези мотори варира между 4,3 и 5 л/100 км, а изхвърляните въглеродни емисии са от 112 до 131 г/км. Бензиновите двигатели също са два. По-малкият е 1.0 TSI, отново с мощност 115 к.с. По-големият е 1.4 TSI и разполага със 150 к.с. При тези два агрегата средната консумация на бензин е съответно 5,3 и 6,2 л/100 км. Излъчваните емисии пък са между 123 до 141 г/км.

Новият SEAT ATECA се предлага в България и на атрактивна за класа цена. Базовата версия на първия SUV на испанците започва от 39 900 лв. с ДДС.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.