КАТ със специално обръщение за безопасни празници по пътищата

Не само шофьори, но и колоездачи и пешеходци все по-често създават рискови ситуации

по статията работи: iNews.bg | 05.04.2018 | 17:32
КАТ със специално обръщение за безопасни празници по пътищата
МВР

През празничните и почивните дни се активизира движението на всички участници в движението по пътищата. Водачите на превозни средства бързат да стигнат до набелязаната цел и забравят, че цялото им семейство е в автомобила. С безразсъдното си нетърпеливо и нетолерантно отношение те подлагат на опасност не само своя живот, но и на близките си, както и на другите участници в движението по пътищата, с които може да попаднат в сблъсък. С това започват съветите на Пътна полиция за по-отговорно поведение на шофьори, пешеходци и колоездачи по пътищата предвид започналия вече сериозен трафик заради серията от почивни дни.

Все по-често по автомагистралите се движат велосипедисти, без да имат това право. Образуването на колони и задръствания на изходните и входните артерии на големите населени места и на граничните контролно-пропускателни пунктове са обичайно явление през последните години. Дългото чакане изнервя водачи, пътници, служители на различните обслужващи ги администрации.

Да не забравяме и за възникнали нови повреди и неравности на пътя в следствие на обработването през зимата на улиците и пътищата с различни препарати срещу лед и сняг.

Често по улиците в населените места забързани пешеходци забравят, че не са сами на пътя, че има пешеходни пътеки, подлези или надлези и пресичат неправилно, нерядко и без да се огледат. Отчитат се все повече случаи, при които пешеходците със слушалки на ушите и вгледани в мобилните си телефони или други мобилни устройства се изолират от околния свят и с поведението си предизвикват рискови ситуации на за инциденти на пътя.

Компромисите, които правим, често са опасни за самите нас, те помрачават и  празничното не настроение.

За предпазване от попадане в риск от пътнотранспортни произшествия отдел "Пътна полиция" при Главна дирекция "Национална полиция" препоръчва:

ЗА ПРЕВОЗНОТО СРЕДСТВО

- Проверете спирачките, маслото, гумите и светлините.

- Проверете чистачките и зареди резервоарчето с препарат.

- Не бързайте да смените зимните гуми с летни.

- Ако автомобилът ви е неизправен, не правете компромис, изберете друг превоз.

- Заредете повече гориво в случай, че се наложи да пътуваш дълго и бавно.

- Вземете документите на автомобила и полицата за сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите.

ПЛАНИРАЙТЕ ПЪТУВАНЕТО

- Планирайте отрано и практично пътуването.

- Използвайте светлата част на деня за придвижване.

- Тръгнете по-рано.

- Преди шофиране починете добре.

- Не пийте алкохол поне 8 часа преди пътуването. 

- Въздържайте се от обилно хранене, преди да седнете зад волана. Така ще избегнете сънливостта и забавените реакции. 

- Зад волана по дългия маршрут нека е най-опитният водач.

- Не си определяйте час на пристигане. Това води до притеснение при закъснение и до рисково управление с превишена скорост и неправилни маневри.

-  Карайте с разумна и съобразена скорост. Помнете, че в населените места се движат много пешеходци, някои от тях в нетрезво състояние. В близост до пътя има и много деца.

- Поставяйте предпазния колан и настоявай всички пътници в автомобила да направят това. Запомнете, че и Вие като шофьор носите отговорност пътниците да са с поставени колани.

- Не превозвайте детето си без обезопасителна система (седалка или столче). Ползването им е задължително съгласно Закона за движението по пътищата.

ЗАПАЗЕТЕ СПОКОЙСТВИЕ, АКО ПОПАДНЕТЕ В ЗАДРЪСТВАНЕ

- Не правете опити за изпреварване, защото няма да се придвижите много напред.

- Движете се със скоростта на колоната и на по-голяма дистанция.

- При движение зад товарни автомобили и интензивно насрещно движение не губете търпение и не предприемайте  изпреварване. По-добре спрете, починете и продължете отново.

- При интензивно градско движение и образували се колони не предизвиквайте задръстване, навлизайки в кръстовището при зелен сигнал на светофара.

- Ако сте в задръстване, запазете спокойствие, бъдете търпеливи.

- При образувана колона на автомагистрала не заемайте аварийната лента, за да има достъп за линейки и автомобили на полицията и пътните органи.

- Ако попаднете в неподвижна колона в тунел, изгасете двигателя, затворете плътно прозорците и останете в автомобила. Спазвайте точно указанията на контролните органи.

ЗА БЕЗОПАСНИ ПРАЗНИЦИ

- Изберете кой ще шофира, ако ще празнувате навън и ще сте с кола. Ако няма желаещ за шофьор, отидете с друг транспорт.

- Не правете компромис със себе си и близките си и не предоставяйте управлението на автомобила на неправоспособни и/или на употребили алкохол или наркотици хора.

- Приберете ключовете за колата или мотоциклета на сигурно място, ако има опасност неправоспособният Ви син или дъщеря да го подкарат без разрешение.

- Възпрепятствайте управление на моторни превозни средства от неправоспособни.

- Не допускайте шофьорът на колата, в която се движите, да превишава скоростта и да извършва рискови изпреварвания, защото при злополука потърпевш ще бъдете и Вие.

ЗА ОПАСНИТЕ УСЛОВИЯ НА ПЪТЯ

-  След зимата по пътищата се появяват неравности и дупки, банкетите са изровени. Голяма е опасността от повреди по ходовата част на превозното средство; висок е и рискът от пътни инциденти. Движете се със съобразена с пътните условия скорост. Криволиченето за избягване на неравностите е опасно не само за Вас.

- Бъдете особено предпазливи при шофиране по време на или след сняг или дъжд, защото неравностите на пътя са "замаскирани", пълни са с вода или са трудно забележими.

-  На много места пътната маркировка е заличена и това затруднява ориентацията в тъмното. Увеличете дистанцията, движете се със скорост, позволяваща спиране в зоната на видимостта.

- Ако на платното забележите пешеходец в нетрезво или неадекватно състояние, спрете и го изведете на безопасно място. Сигнализирайте на тел. 112. 

Обръщението на инспектор Мария Ботева от "Пътна полиция" гледайте ТУК


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Натисни F1 образователна поредица...
  • 04:15 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • Сега "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.