Със зимни гуми до 1 март, иначе глоба

Внимавайте как карате и в чужбина, там също санкционират, предупреждават от Европейския потребителски център

по статията работи: iNews.bg | 15.11.2017 | 18:05
Със зимни гуми до 1 март, иначе глоба
Nokian

От днес всички шофьори у нас трябва да карат автомобилите си със зимни гуми. Задължението бе въведено с една от последните промени в Закона за движение по пътищата. Предвидена бе и санкция. Всеки път, когато катаджиите хванат шофьор, който не е оборудвал колата си с такива, той ще отнася глоба от 50 лева. Реално обаче с промените бе допусната и възможност за използване на всесезонни и дори летни гуми през зимата. При това положение обаче условието е грайферът да бъде с дълбочина поне 4 мм. Според експертите обаче използването на различни от зимните гуми за метеорологичните условия в нашата страна не е препоръчително, тъй като не само дълбочината на грайфера е от значение. Каучукът на летните гуми запазва свойствата си при температури над 7 градуса, но под тази граница качествата им се влошават и поведението на автомобила става по-несигурно.

Освен за българските водачи, задължението за използване на зимни гуми важи и за чужденците, които между 15 ноември и 1 март преминават с автомобил през България. Което означава, че глоби ще има и за тях. И обратното, българските шофьори, които пътуват зад граница, също трябва да се съобразяват с изискванията на страните, през които ще преминават. Тъй като и там рискуват да отнесат глоби, ако колата им не отговаря на изискванията на местните закони.

България не е единствената държава в Европа, където употребата на зимни гуми през студения сезон е задължително. Но в същото време има и редица държави, където такова правило не съществува в законодателството, уточняват от Европейския потребителски център в България. Освен у нас, подобно задължение има още например в Естония, Финландия, Литва, Латвия, Словения, Швеция и Хърватия.

Държави, в които използването на зимни гуми е разписано в закон

Естония

Зимните гуми там са задължителни между 1 декември и 1 март.  В зависимост от природните и пътни условия те могат да се ползват и за по-дълъг срок - между 15 октомври и 31 март.

Финландия

Зимните гуми за колата са задължителни за периода между 1 декември и края на февруари. Ако ще слагате гуми с шипове, не забравяйте, че това е разрешено между 1 ноември и първия понеделник след Великден. Грайферите трябва да са поне 3 мм дълбоки.

Латвия

Между 1 декември и  1 март по пътищата там трябва да се движат само коли, оборудвани с гуми, подходящи за зимни условия. Това означава, че грайферите трябва да са поне с 4 мм дълбочина. Гуми с шипове са забранени между 1 май и 1 октомври.

Литва

Зимните гуми са задължителни между 10 ноември и 1 април. Според местните разпоредби грайферите трябва да бъдат дълбоки поне 3 мм. Ново изключение от стандартното правило е, че мотоциклетите, мотопедите и АТВ-ата могат да използват летни гуми между 1 март и 30 ноември, но само ако на пътя няма сняг или лед.

Словения

Между 15 ноември и 15 март, както и при силен снеговалеж или поледица извън този период,  колите трябва да са оборудвани със зимни гуми.  Другият вариант е да се шофира с летни гуми, но в багажника да имате вериги за сняг за всеки случай. Минималните грайфери трябва да са поне 3 мм.

Швеция

Зимните гуми там са задължителни между 1 декември и 31 март. Грайферите им трябва да са поне 3 мм дълбоки. Правилата се отнасят и за всички чуждестранни коли, които минават през територията на Швеция. Гумите с шипове могат да се ползват между 1 октомври и 15 април или ако зимните условия на пътя го налагат.

Хърватия

Зимните гуми и зимното оборудване са задължителни в периода 15 ноември – 15 април. Това задължение се отнася до всички моторни превозни средства, независимо от природните условия или пътя. В случай на нарушение на правилата за шофиране през предстоящия сезон шофьорите могат да бъдат глобени в размер на 700 куни (приблизително 106 евро).

Държави, където зимните гуми са задължителни, ако това се налага от метеорологичните условия

Германия

От 2010 г. в Германия е задължително поставянето на зимни гуми при поледица, киша, хлъзгав път. Грайферите трябва да са с поне 1,6 мм дълбочина. При положение, че метеорологичните условия са по-меки от обикновено, може да останете и с летни гуми. Гумите с шипове не са позволени, защото могат да повредят настилката.  Важно е да се знае, че ако законът се нарушава и зимните гуми са необходими, но не са поставени, то глоба грози и шофьора, и собственика на колата. Санкцията за водача е 60-120 евро, а за притежателя на возилото –  75 евро. Според последните промени, които влизат в сила от следващата година, зимните гуми, произведени след 31 декември 2017 г. трябва да имат специален символ (планина със снежинка). Гуми, произведени преди края на тази година, маркирани с "M & S", могат да се използват като зимни до 30 септември 2024 г. След това трябва да се слагат само зимни гуми, които са с алпийския символ.

Австрия

Между 1 ноември и 15 април колите трябва да са със зимни гуми, ако природните условия го налагат. Тези гуми трябва да са и на четирите колела, когато пътищата са покрити със сняг или лед. Гуми с шипове могат да се ползват между 1 октомври и 31 май. В този случай има ограничение в скоростта на движение (до 100 км/ч по магистралата), като превозното средство трябва да е обозначено, че е оборудвано с такива гуми. Стикерът се купува от автомобилни клубове или бензиностанции. Употребата на вериги вместо зимни гуми се разрешава само ако пътят е постоянно или почти постоянно покрит със сняг или лед.

Люксембург

От 1 октомври 2012 г. зимните гуми са задължителни, когато има сняг или поледица на пътя.

Норвегия

Няма задължение колите да са със зимни гуми, но в същото време те трябва да отговарят на зимните условия. От 1 ноември (или още от 15 октомври в северната част на държавата), шофьорите имат право да използват гуми с шипове, без да бъдат глобявани. В района на Осло, Берген и Тро̀нхейм обаче водачите трябва да плащат екотакси. След първия понеделник след Великден това оборудване трябва да бъде свалено.

Словакия

Зимните гуми са задължителни за автомобили с маса под 3,5 тона при зимни условия – ако по пътя има лед, сняг или е замръзнал.

Румъния

Зимните гуми са задължителни по пътища, покрити със сняг, лед или поледица. Тези гуми се поставят на всички колела.

Чехия

От 1 ноември до 31 март автомобилите трябва да са със зимни гуми, ако на пътя има повече сняг или поледица. Дълбочината на грайфера им трябва да е поне 4 мм. Гуми с шипове не са разрешени.

Държави, в които зимните гуми са задължителни, само ако има знак на пътя за това

Франция

Зимните гуми по принцип не са задължителни, освен ако няма поставен специален пътен знак с думите "pneus neige admis".

Испания

Като цяло зимните гуми не са задължителни. Такива се слагат когато има специално разпореждане на местните власти или специфичен  знак – най-често в по-високите места. 

Италия

Зимните гуми не са задължителни. Ако обаче е поставен указващ пътен знак, колите трябва да са екипирани с вериги за сняг или зимни гуми за периода, за който сте отнася този знак.

Държави, в които зимните гуми не са задължителни

Белгия

Зимните гуми не са задължителни, но са препоръчителни при зимни условия, като минималната дълбочина на грайфера е 4 мм.

Унгария

В някои области (отбелязани със знаци) употребата на вериги за сняг може да бъде задължителна поне на  задвижващата ос на колата.

Кипър, Малта, Португалия и Гърция

Зимните гуми не са задължителни.

Дания

Зимните гуми не са задължителни. Ползването на гуми с шипове е разрешено между 1 ноември и 15 април.

Ирландия

Зимните гуми не са задължителни. Гумите с шипове не са незаконни, но все пак би трябвало да се ползват при повече сняг или лед. В противен случай водачът може да бъде преследван за увреждане на пътната настилка.

Исландия

Няма определен период, в който зимните гуми да са задължителни. Според новите разпоредби обаче гумите трябва да са поне с 3 мм грайфер през зимния период (от 1 ноември до 14 април).

Холандия

В Холандия зимните гуми не са задължителни. Употребата на гуми с шипове не е позволена, защото уврежда настилката.

Полша

Употребата на зимни гуми не е заложена в закон, но се препоръчва силно използването им или на т.нар. всесезонни гуми през зимния период. Слагането на гуми с шипове е строго забранено.

Великобритания

Зимните гуми там не са задължителни, но са позволени. Могат да се използват при температура под 7 градуса. Разрешена е и употребата на вериги за сняг, както и на гуми с шипове, но при по-тежки зимни условия.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Церемония по връчване на...
  • 23:30 Да надживееш Ескобар тв филм /32...
  • 00:20 Светът и ние /п/
  • 00:45 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:15 Господин Тау тв филм /18 епизод/п/
  • 03:45 Натисни F1 образователна поредица...
  • 04:15 Олтарите на България
  • Сега "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.2, еп.4
  • 00:40 "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:10 "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • Сега "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.