Много гафове на Тръмп и студенина съпътстваха визитата на Меркел (ВИДЕО)

На първата среща с канцлера президентът на САЩ отново поиска страните членки да увеличат парите за отбрана, а канцлерът настоя за търговско споразумение ЕС-САЩ

по статията работи: iNews.bg | 18.03.2017 | 10:28
Много гафове на Тръмп и студенина съпътстваха визитата на Меркел (ВИДЕО)

Ексцентричният американски президент Доналд Тръмп извърши поредния си дипломатически гаф и по време на официалната си среща като домакин с германския канцлер Ангела Меркел. Непоследствено след разговора им в Белия дом двамата трябваше да бъдат снимани от фотографите, за да бъдат разпространени снимки на двамата от световните агенции, но верен на непредстазуемия си нрав и вероятно недоволен от резултатите от срещата, милиардерът отказа да се ръкува с германския канцлер.

Милиардерът отказа ръкостискане с канцлера

Така първата среща между президента на САЩ Доналд Тръмп и германския канцлер Ангела Меркел доведе до конфузен момент, след като той не й стисна ръката пред фотографите в Овалния кабинет, предаде Асошиейтед прес. Тръмп помоли фотографите да "изпратят добра снимка обратно в Германия", като заяви, че двамата са провели много добри преговори до момента, а Меркел похвали приятелското посрещане.

След това обаче фотографите подканиха двамата лидери за ръкостискане. Меркел попита тихо Тръмп искат ли да си стиснат ръцете, но той не й отговори, гледайки пред себе си със стиснати ръце, посочва АП.

"Общото впечатление от тази среща беше доста студено", коментира германският седмичник "Шпигел". "Тръмп не пожела да подаде ръка на Меркел на среща в собствения си кабинет!", пише и германският в. "Билд" на сайта си. Все пак преди срещата Тръмп посрещна Меркел с ръкостискане и по-късно двамата лидери участваха в съвместна пресконференция, отбелязва АП.

Тръмп подкрепя НАТО, но с финансови условия

При първата си среща с Меркел президентът Тръмп изрази силна подкрепа за НАТО и настоя Германия да изпълни поставената от Алианса цел за увеличаване на военните разходи, предаде Ройтерс. Агенцията коментира, че срещата между лидерката на най-голямата европейска икономика и държавния глава на САЩ беше очаквана като събитие, което може да помогне да се определи съдбата на трансатлантическия алианс и да оформи работните им отношения.

"Подчертах отново пред канцлера Меркел силната си подкрепа за НАТО, както и необходимостта нашите съюзници от НАТО да плащат своя справедлив дял от цената на отбраната", заяви Тръмп по време на съвместната пресконференция.

Меркел пък заяви, че е уверила Тръмп, че Германия ще увеличи разходите си за отбрана до поставените от НАТО цели, защото също смята това за необходимо. "Зарадвах се да науча, че президентът Тръмп отдава голямо значение на НАТО", отбеляза тя, цитирана от ТАСС. "На срещата на НАТО в Уелс заявихме, че и Германия трябва да увеличи разходите си за отбрана", каза канцлерът. И уточни, че очаква Германия да постигне през 2024 г. поставената цел за отбранителни разходи от 2% от БВП.

На Срещата на върха в Уелс държавите членки на НАТО, които харчеха за отбрана по-малко от 2% от БВП, се ангажираха да не намаляват военните си бюджети и да се стремят да постигнат уговореното равнище до 2024 г., припомня агенцията.

Photographers: Can we get a handshake?
Merkel (to Trump): Do you want to have a handshake?
Trump: *no response*
Merkel: *makes awkward face* pic.twitter.com/ehgpCnWPg7

— David Mack (@davidmackau) 17 март 2017 г.

Неволен гаф на Тръмп: "САЩ са могъща компания"

Срещата между двамата лидери бе белязана с още един гаф на американския президент, но този път той бе езиков и неволен – следствие от близкото му минало като бизнесмен. "САЩ са могъща компания", изпусна се Тръмп на пресконференцията, но все пак се усети и бързо поправи грешката си, предаде Асошиейтед прес.

Доналд Тръмп толкова пъти се е хвалил колко невероятен бизнесмен е, че може би е разбираемо да сбърка старата си позиция с новата, коментира агенцията. И припомня как милиардерът е обичал да казва, че неговата "Тръмп Организейшън" е не просто невероятна компания, а мултинацонален конгломерат от невероятни компании.

"Ние сме много могъща компания... страна. Ние сме много, много силна страна", изтърва се Тръмп на пресконференцията с Меркел, цитира го АП.И отбелязва, че никой в залата не е трепнал и не е показал да е забелязал нещо. Тръмп пък е продължил без да му мигне окото, с думи, които със същия успех може да е използвал многократно за своите компании: "Скоро ще бъдем на ниво, на което може би никога преди не сме били".

Неподходяща шега на Тръмп

По време на пресконференцията Тръмп в един момент се опита да разчупи леда с шега как и двамата с канцлера са били жертва на подслушване. И макар че и двете страни се постараха да загладят различията в мненията, давайки тон за бъдещите трансатлантически отношения, личеше си, че помежду им липсваше топлината на дългогодишното приятелство между Меркел и предшественика на Тръмп - Барак Обама, отбелязва ДПА.

Запитана за общуването с Тръмп, който е бизнесмен, а не политик от кариерата, Меркел отговори, че хората влизат в политиката от различни среди и по различни пътища и това внася разнообразие в мненията, което е добро нещо. Тя призна, че понякога е трудно да се стигне до компромис, но "това е нещо нормално". "Ако не беше така, нямаше да има нужда от политици", каза тактично Меркел за неопитния американски държавник.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Арт дъга детски образователен филм
  • 14:40 Вълкът и седемте козлета 2...
  • Сега bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.74 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.46
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.2
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • Сега Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.