Ако приватизацията на „Белене“ не успее, реакторите отиват в „Козлодуй“

„Росатом“ задължително ще участва който и проект да изберем, но не като инвеститор, каза Теменужка Петкова

по статията работи: Кристиан Костурков | 20.06.2017 | 13:43
Ако приватизацията на „Белене“ не успее, реакторите отиват в „Козлодуй“
Кристиан Костурков

Ако процедурата по приватизация на проекта за АЕЦ "Белене" поради някаква причина не успее, готовите и платени вече от НЕК реактори ще отидат на площадка на "Козлодуй", където ще бъдат използвани за изграждане на нови блокове. Това стана ясно от думите на енергийния ни министър Теменужка Петкова, която проведе срещи с ръководството и представители на "Росатом" в рамките на състоящия се в Москва IX Международен форум "Атомекспо 2017".

Тя потвърди, че развитието на проекта за Втора атомна, както и удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй", са били сред основните теми на разговорите й с руснаците. 

Петкова обясни, че в "Росатом" са добре запознати с намеренията на българското правителство за използването на закупеното оборудване за АЕЦ "Белене" чрез обявяването на конкурс за приватизацията на проекта. В същото време обаче руснаците засега нямат намерение да участват в реализацията на проекта като инвеститор, а единствено като изпълнител.

Същото се отнася и до евентуалното преместване на реакторите и останалото оборудване на площадката на АЕЦ "Козлодуй" за използването му за изграждане на нови блокове там, ако "Белене" в крайна сметка се провали, стана ясно още от думите на Петкова. Тя отбеляза още, че на практика без участието на руската страна няма как да се реализира който и да било от двата варианта.  

"По-скоро нагласата на "Росатом" е да бъдат изпълнител при евентуална реализация на този проект. Ние ще проведем процедура по приватизацията му, както нееднократно вече сме заявявали. Ако евентуално тази процедура не приключи успешно, ще мислим за реализация на 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй". Което отново ще бъде свързано с активното участие на нашите партньори от "Росатом"", обясни Петкова.

Тя отбеляза още, че българската страна държи изключително много на защитата на нашия интерес при евентуален строеж на АЕЦ "Белене". И особено много на защитата на изхарчените вече сериозни суми по проекта.

"В него вече е генериран един много сериозен ресурс. Това са пари на българските данъкоплатци – близо 3 млрд. лв. Като отговорни политици и държавници трябва да мислим за това как парите на българските данъкоплатци да бъдат изразходвани по най-добрия и най-ефективен начин. Както и да гарантираме своята енергийна сигурност и съответно - едно добро икономическо развитие на страната", каза енергийният министър. 

В тази връзка тя отбеляза, че се очаква ядрената енергетика да залегне сериозно в новата енергийна стратегия на България, за изготвянето на която вече се работи в министерството, както и от БАН. Петкова очаква работата на учените да приключи до края на август или началото на септември, което се отнася както до мнението им и препоръките за самата енергийна стратегия, така и по отношение на възложената им задача да намерят най-добрия за страната начин за реализацията на проекта "Белене" и готовото оборудване за централата. 

"Докладът на БАН ще даде по-голяма яснота за решението, което трябва да вземе българското правителство, свързано с необходимостта за изграждане на нова ядрена мощност и за най-ефективно използване на оборудването, което вече е наше", подчерта Петкова. 

Тя припомни, че много държи на това в разработването на новата ни енергийна стратегия да участват и експерти от всички представени в парламента партии, към които преди време изпрати покана да излъчат свои експерти. Крайният срок за това изтече преди седмица, но процедурата по излъчването на въпросните представители все още не е приключила.

Петкова бе категорична, че изключително много държи експерти на тези партии да участват в съставянето на стратегията. От една страна, защото тя се приема от парламента и е важно той да има активно участие в него, а между политическите сили да има консенсус по тези важни въпроси. И от друга, тъй като енергийната стратегия ще обхваща дълъг период от време – до 2030 г. с перспектива до 2050 г., тъй като развитието на ядрената енергетика за България ще е много важно, както от гледна точка на мерките, заложени в Парижкото споразумение, така и по отношение на развитието на сектора у нас и на икономиката като цяло.

В тази връзка тя призова политиците да бъдат отговорни и да мислят визионерски, тъй като в случая става дума и за защитата бъдещите поколения. 

Петкова допълни и че към момента 33% от електроенергията в България се доставя от АЕЦ "Козлодуй" и за страната ни е много важно секторът на ядрената енергетика да продължи да се развива. По отношение на проекта "Белене" Петкова припомни, че инвеститорски интерес определено продължава да има.

"В рамките на предишния мандат проведохме срещи със заинтересовани компании. Но най-добрият начин да се провери доколко е реален този интерес, е като се проведе една публична процедура, прозрачна, в рамките на която всеки един инвеститор ще може да заяви своя интерес и съответно параметрите, с които кандидатства. А ние ще имаме възможността да изберем най-добрата за България оферта", обясни още тя. И допълни, че страната ни разчита изключително много на подкрепата и сътрудничеството с "Росатом".  

"Те ще стоят твърдо зад нас, както винаги са го правили и по отношение на удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на "Козлодуй". Винаги сме имали тяхната подкрепа. И техният много добър експертен потенциал, който влагат за това ние да можем да удължим живота на двата блока", каза още енергийният ни министър.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Светът и ние /п/
  • 00:45 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:15 Господин Тау тв филм /18 епизод/п/
  • 03:45 Натисни F1 образователна поредица...
  • 04:15 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 00:40 "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:10 "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.