Бутилиращи компании: Не пипайте имената на българските извори

Идеята за подмяната им с имена на фирми е в противоречие и на евродирективата, казват от СБПБ

по статията работи: iNews.bg | 01.11.2017 | 16:01
Бутилиращи компании: Не пипайте имената на българските извори
община Сапарева баня

Съюзът на безалкохолната промишленост в България (СБПБ), в който членуват най-старите бутилиращи компании в страната: БУЛМИНВЕКС "Горна баня” и БК " Горна баня”, както и Централният кооперативен съюз, "Балдаран Спринг”АД и други водещи компании в сектора, изразява сериозната си загриженост заради призивите за заличаване на имената на българските извори и подмяната им с търговски марки на фирмите. Имената на изворите са национално богатство и като такива принадлежат на потребителите, а не на производителите, затова мястото им е на етикетите. Обезпокоени сме от изкривения публичен дебат във връзка с проекта за нов Закон за храните, внесен от Министерски съвет с цел хармонизиране на българското законодателство с европейското. Бихме искали да алармираме обществеността за опитите за манипулиране на този дебат от страна на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България (АПБНБ) и за едностранното отразяване на тяхната позиция след приемането на Законопроекта на първо четене миналата седмица, пишат от браншовата организация в специалното си обръщение.

Изрично изискване и основен принцип на европейската Директива 2009/54/ЕС е "видът на водата и имената на изворите да определят търговското описание на бутилираните натурални минерални и изворни води, а не търговските брандове”. Раздел "Натурални минерални и изворни води” в Законопроекта за храните съответства максимално на основните постановки и духа на Директивата. Няма нито един текст или терминология в този раздел, които да противоречат на европейския регламент – обратно на внушенията. Напротив: и термините, и разпоредбите в него са взети директно от Директивата и са транспонирани коректно и точно. Всеки може да се увери в това, след като се запознае и сравни съдържанието на Директива 2009/54/ЕС и на предложения Раздел "Натурални и минерални изворни води” в Законопроекта на МС. Текстът на Раздел "Води” е съобразен още със становищата на министерствата на земеделието и храните, на здравеопазването, на икономиката, както и с решението на МС от 28.06.2016 г.

Законопроектът се подготвя от 2 години и е минал през две обществени обсъждания. Затова буди сериозно недоумение изразената позиция на АПБНБ, че предлаганият от МС регламент в раздел "Води” е направен непрофесионално, тенденциозно и е насочен пряко срещу бизнеса и срещу потребителите. С интерпретациите си по текстовете в Законопроекта АПБНБ не само преиначават и деформират принципите на Директива 2009/54 на Евросъюза, но и на практика се противопоставят на въвеждането на европейския регламент, което България, като страна членка на ЕС, е длъжна да направи.

Несъстоятелните твърдения на АПБНБ, цитирани в някои медии, лесно могат да бъдат опровергани. Във връзка с някои от тях (цитирани по-долу) от СБПБ отбелязват следното:

1. "С новия закон търговските марки ще отпаднат заради имената на изворите" (АПБНБ).

    Марките не отпадат, а се запазват. Директивата изисква наред с търговската марка на етикета да се поставя ясно и четимо и името на извора, както и видът на водата (изворна или минерална), което в момента не се прави от част от производителите. Тъкмо името на извора и видът на водата гарантират правото на потребителите на информиран избор - това е залегнало като основен принцип в Директивата. Марката е част от търговското описание – то остава на етикета, както и цялата интелектуална собственост на производителите, стига да се гарантира правилното изписване на имената на българските извори съгласно европейската Директива. Не се налагат нови инвестиции в нови марки – противно на внушенията - защото старите остават на етикетите. Но имената на изворите, като словни изрази, са национално богатство и принадлежат на потребителите, а не на производителите, затова тяхното място е на етикетите. Директивата не допуска да има само търговски марки и фирмени имена на етикетите, както настоява АПБНБ.

    2. "Връща се опцията на едно находище да бутилират едновременно няколко концесионера" (АПБНБ).

    Не може да се върне нещо, което не си е отивало и няма как да си отиде. Нормалната и законова практика в България, откакто функционират находищата - в Горна Баня, Хисар, Велинград и др. - е те да се експлоатират от няколко производителя едновременно. Европейската директива изобщо няма изискване за "едно находище - един концесионер", въпреки уверенията на АПБНБ в обратното. Изискването на Директивата гласи съвсем друго: "едно находище – едно търговско описание". Това се спазва от производителите на цитираните находища и те развиват успешно собствените си търговски марки и интелектуална собственост. Твърденията, че при няколко концесионера имало опасност от замърсяване и компрометиране на находищата са нон сенс - дългогодишната практика на производителите в находищата в Горна Баня, Хисар, Велинград и т.н. го доказва.

3. "Съществуват спорни термини в Директивата и в Законопроекта, които ще доведат до хаос." (АПБНБ)

Термините, използвани в Директивата и в Раздел "Води” на законопроекта - като "търговско описание”, ”извор”, "място на екплоатация” и т.н. не само не са спорни, а са безспорни. Преводът на Директивата на официалния сайт на Европейския съюз е ясен и опитите той да бъде смислово преиначен са безпочвени и тенденциозно провокативни. С произволните си интерпретации обаче АПБНБ на практика саботира въвеждането на европейския регламент у нас, будейки съмнения, че защитава определени търговски интереси.

4. "Отпадат списъците за признаване на изворните води в законопроекта”.

Европейският регламент е категоричен и не изисква създаване на списъци на признатите изворни води. Това не се прави в никоя страна на Европейския съюз и няма основателна причина да се въвежда само у нас, тъй като се създава излишна административна тежест. Изворните води се регистрират по начин, определен от раздела на Законопроекта в здравното министерство, където те биват сертифицирани, а за бутилирането им се издават разрешителни за водовземане, съобразени със Закона за водите. За нуждите на Европейската общност се правят само списъци на признатите натурални минерални води и те се публикуват ежегодно.

 

В заключение от браншовата организация подчертават, че отхвърляме опитите да се персонализират становищата на Съюза на безалкохолната промишленост в България с който и да е от членовете на организацията.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • Сега "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Аз обичам България" - забавна...
  • 22:30 "Dancing Stars Extra" - зад...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • Сега Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Любовни афери" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.