Български студенти са част от новото поколение, което ще управлява ресурсите на бъдещето

Даяна и Георги се върнаха от Veolia Summer School в Париж заредени с нови знания и амбиции

по статията работи: Кристиан Костурков | 22.10.2018 | 10:11
Български студенти са част от новото поколение, което ще управлява ресурсите на бъдещето
Veolia

Двама български студенти участваха в десетдневното лятно училище за управление и възобновяване на ресурсите на бъдещето на международната група Veolia, което се провежда ежегодно в кампуса на компанията в Париж.

Veolia Summer School е само една от социалните инициативи на международната група, насочени към развитието на млади таланти. Тя има за цел, чрез намиране на решения за бъдещето, да подпомогне трансфера на знания от Veolia към следващото поколение млади граждани, да насочи вниманието им към променящия се свят и да развие способностите им за справяне с природните предизвикателства. Младите участници отнасят наученото в страните, които представляват.

Целта на програмата е да укрепи връзката между университетите, студентите и бизнеса в лицето на международната компания Veolia, но онова, което обединява всички тях, е отговорността към околната среда и споделената мисия за възобновяване на световните ресурси.

Тази година 38 участници се присъединиха към събитието. Те са от университети и колежи в САЩ, Армения, Великобритания, Германия, Италия, Ирландия, Китай, Дания, Еквадор, Франция, Унгария, Мароко, Мексико, Оман, Саудитска Арабия, Полша, Аржентина, Румъния, Чехия, Испания, Австралия и България.

Това е трета поредна година, в която и български студенти имаха възможността да участват в инициативата на френската компания. Veolia Summer School събира студенти от специалностите управление на води, енергия и отпадъци, иновативни екологични технологии и др., свързани с дейността на групата Veolia по света.

През 2018 г. българските представители в лятното училище на компанията бяха двама възпитаници на Биологическия факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски" - Даяна Димитрова и Георги Иларионов. Те признават, че заминават за Париж след поредица от интервюта с Veolia в България и силна конкуренция. Студентите споделят, че в кампуса са получили много знания, споделен опит от световни експерти и служители на компанията и нов поглед за бъдещето на световните ресурси и управлението им.

Програмата в лятното училище е изцяло практическа и включва дискусии с експерти от различни области, посещение на стратегически обекти, управлявани от Veolia, работни групи, разработване на проекти, както и среща с Председателя на борда на директорите и главен изпълнителен директор на Veolia – Антоан Фреро.

Българските студенти имаха възможността да посетят депото за отпадъци на Париж, пречиствателната станция за отпадъчни води с аеробно разграждане и зелен бар, създаден върху остатъци от стара железопътна линия.

Младите таланти работиха с експерти по конкретен проект: управление на водата, енергията и отпадъците в нов устойчив екологичен район с 16 000 жители, разположен на пресечната точка на три френски града.

Старши ментори от Veolia ръководят и придружават студентите. Дaяна и Георги споделят, че са най-впечатлени от Тодор Николов. Той започва своето кариерно развитие във Veolia в България през 2011г. От 2012 до 2016г. е изпълнителен директор на Веолия Енерджи Варна, след което приема предизвикателството да работи в Техническа дирекция на Групата в Париж. Тодор Николов всяка година участва като ментор и лектор във Veolia Summer School.

2105301

"Чрез тази инициатива ние се стремим да развием следващото поколение лидери и иноватори, чийто принос ще бъде от решаващо значение в бъдеще за отговорното използване, опазване и обновяване на ресурсите. Като споделяме с тях най-добрите ни практики и знания в областта на водата, енергията и управлението на отпадъците, ние също укрепваме връзката между Veolia и университетите в световен мащаб. От българска страна, благодарение на нашите двама млади посланици, се гордеем, че имаме възможност да дадем още едно доказателство за обещаващото качество и потенциал на следващото поколение български мениджъри", коментира Франсоа Деберг, регионален директор на Веолия за България.

Първият български студент, участвал в лятната програма на Veolia през 2016г. е Мартин Тодоров от Технически университет, гр. Варна.

След лятното училище на Veolia, Мартин е категоричен: "За мен Veolia Summer School бе като пътуване напред в бъдещето. Видях как хората във Veolia, които управляват поверените им ресурси, създават качествен продукт: например от отпадъчната вода - вода за пиене."

Днес Мартин Тодоров е специалист "Работа с клиенти" във Веолия Енерджи Варна и вярва, че Veolia в България ще му предостави възможност да реализира идеите си опазване на ресурсите на бъдещето.

Кристина Пенева от Биологически факултет на СУ и Даниела Гарилова от УАСГ са студентите, спечелили участие във Veolia Summer School в Париж през 2016г. Андрей Стойчев от УАСГ и Елена Делева от Биологически факултет на СУ стажуваха в кампуса на мултинационалната компания през лятото на 2017 г.

Veolia стартира лятното училище през 2010 година и досега в него са обучени 328 млади висшисти от 191 университета от 41 държави.

Групата Veolia е световен лидер в оптимизираното управление на ресурсите. С близо 169 000 служители в световен мащаб, Групата разработва и предоставя решения за управление на отпадъците и енергията, които допринасят за устойчивото развитие на общините и промишлеността. Чрез трите си бизнес дейности Veolia помага да се развие достъпа до ресурси, тяхното опазване и възстановяване.

През 2017г. групата Veolia е доставила питейна вода до 96 млн. души, пречистила е отпадъчните води на 62 млн. души по света, като своевременно е произвела почти 55 млн. мегаватчаса енергия и е преобразувала 47 млн. тона отпадъци в нови материали и енергия.

В България, Veolia е позната с дружествата Софийска вода, Веолия Енерджи България, Веолия Енерджи Варна, Веолия Енерджи Сълюшънс България и САД България.



Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Арт дъга детски образователен филм
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.67 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.39
  • 16:00 "Доктор Чудо" - сериал, с.2, еп.91
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
Васил Найденов: Наивна сума, но необходима за много колеги 500 лв. пенсия за Васил Найденов и още 107 родни звезди това предложение за пожизнена пенсия направиха в сряда от ГЕРБ.