Властта товари потребителите - плащаме почти 1 млрд. лева дълг на бюджета към НЕК

Енергийния министър призна за задълженията от 935 млн. лв., но нямало правна възможност държавата да си плати на електрокомпанията

по статията работи: Маринела Йонкова | 28.05.2015 | 16:59

Държавата се оказва най-голям длъжник към Националната електрическа компания. Един от най-големите разходи на електрокомпанията е за изграждането на хидровъзела "Цанков камък". По него НЕК дължи близо един милиард лева на кредитиращите институции. Това е по-голямата част от текущите задължения на дружеството, които към момента са около 1.4 млрд. лева и близо една четвърт от общия й дълг.

Едва сега, години след построяването на хидроенергийния комплекс, за който и до момента се спори доколко и дали изобщо е необходим на енергийната система, станаха публично известни две неща.

Оказа се, че спорният проект не е иницииран от НЕК, а й е нареден от държавата - тогава в лицето на кабинета "Сакскобургготски", с ангажимент да бъде заплатен от държавния бюджет с пари от Австрия по междуправителствено споразумение за намаляване на въглеродните емисии. 

Стана ясно също, че "Цанков камък" формално се води на НЕК, но по документи е публична държавна собственост и не фигурира в активите на компанията. Държавната хазна обаче и до този момент, пет години след построяването на хидровъзела, не е платила и лев от дълга си от 935 млн. лева към НЕК, въпреки че отдавна е получила и най-вероятно е похарчила парите по екоспоразумението с Австрия.

По мнението на експерти от бранша, ако държавата изплати задължението си с лихвите за просроченото време, НЕК ще покрие голяма част от текущия си дълг и ще й тежат основно старите задължения, които може да изплати разсрочено. "Това е безотговорно - държавата поръчва строителството, възлага на НЕК да построи Цанков камък, а после не се издължава", коментираха експертите за 3еNews. По думите им, така държавата се оказва най-големият длъжник към НЕК. Решението е или да се прехвърлят активите, или да се отпишат задълженията на НЕК. Ако това стане, практически финансовото състояние на НЕК ще се окаже много по-добро.

Вместо да направят това, управляващите търсят решението за финансовото оздравяване на електрокомпанията в поскъпването на тока, прехвърляйки държавния дълг върху битовите и стопанските потребители на електоренергия, коментират експерти от бранша.

Държавата не може да изплати сумата от 935 млн. лв. към НЕК за строителството на хидровъзел Цанков камък, заради липса на правни възможности, обясни министърът на енергетиката Теменужка Петкова.  От думите й стана ясно, че и построената за нуждите на проекта транспортна инфраструктура - шосе и тунел, са прехвърлени към Агенция пътна инфраструктура, но само като съоръжения. Реално досега и за тях електрическата компания не е получила нищо, въпреки че те също се водят държавна публична собствност.

"Да се изплатят здълженията от страна на държавата за "Цанков камък" е мечтата на всички в енергетиката. Водена е подобна кореспонденция през последните две години", съобщи Петкова. Министърът уточни, че електрическата компания, която е определена като инвеститор, е теглила 4 кредита, като още изплаща - един от от 100 млн евро с падеж декември 2019 г.

"Според закона за водите, хидровъзел Цанков камък"  не може да не е публична държавна собственост, пътят като част от републиканската пътна инфраструктура - също. През последните 2 години има много сериозна кореспонденция, има писмо от бившия финансов министър Чобанов че няма как тези средства да бъдат преведени към НЕК. Сега водим отново такива разговори, но няма правна възможност. На практика НЕК извършва разходи за поддръжка на пътища, нещо което не е в дейнстта й, но ще търсим решение на въпроса", обеща Петкова.

Припомняме, че при стартирането на проекта през 2004 г. той бе оценен на сумата от 220 млн. евро. Финансирането бе чрез банкови кредити, осигурени без държавна гаранция. Договорите за финансиране бяха подписани на 14 ноември във Виена, като за половината от сумата (100 млн. евро ) е осигурен експортен кредит, гарантиран от австрийската банка Oesterreichische Kontrolbank Aktiengellschaft   (OeKB). Останалите 120   млн. Евро се осигуряват чрез търговски кредит. Схемата на цялостното финансиране включва следните основни участници: VA TECH Finance - Водеща банка-организатор; Bank Austria   Creditanstalt - Банка-организатор   на  експортния кредит в размер на 100 милиона евро с участници Fortis Bank, Raiffeisen Zentralbank, Societe Generale; Credit Suisse  First  Boston - Банка-организатор  на търговските кредити; Oesterreichische Kontrolbank Aktiengellschaft (OeKB) осигурява експортна застраховка, покриваща политическия и търговски риск на експортния кредит в размер на 100 милиона Евро.OeKB също снабди сделката с презастраховка от четири допълнителни експортни кредитни агенции: Coface от Франция; Hermes от Германия; EKN от Швеция и Egap от Чешката република.

Дългосрочен екпортен кредит от Bank Austria Creditanstalt – с размер на непогасената част от 124 393 хил. лв. е използван за финансиране изграждането на хидровъзел Цанков комък, а заеми от ING Bank – Холандия - с размер на непогасените части от заемите 100 531 хил.лв. са използвани за модернизацията и рехабилитацията на каскада Долна Арда. Експортните заеми по двата проекта ползват експортна застраховка от австрийската екпортно-кредитна агенция ОеКВ. Крайният срок на погасяване на двата заема са 2019 и 2020 г. съответно, а обезпечението са ипотека и залог на Хидровъзел Цанков камък и Горна Арда и др., като към края на 2013 г. повече от половината от заемите са непогасени. Сделката има 16-годишен срок. От страна на Австрия е предложено проектът за изграждане на хидровъзел "Цанков камък" да бъде определен като проект по смисъла на Протокола от Киото и двустранния меморандум. Решението е взето от Министерски съвет през септември 2003 г. като с него министрите определят Националната електрическа компания ЕАД за инвеститор на проекта.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 03:25 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 04:20 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 04:35 Олтарите на България
  • 04:45 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:30 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 06:00 Дворът с люлките игрален филм...
  • 07:45 Телепазарен прозорец
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:10 "Да живее крал Джулиън" -...
  • 06:00 "Светът на здравето" - здравно...
  • 06:30 Премиера: "Древно инженерство" -...
  • 07:30 "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • Сега "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:30 "Не ме оставяй" - сериен филм /п/
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 Темата на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.