Доц. д-р Евгени Евгениев: Инвестициите в иновации и образование са път към икономически растеж

Без реформа в тези сфери, икономиката ни ще продължи да бъде ресурсно-ориентирана, а не основана на новите технологии и високата добавена стойност

по статията работи: Кристиан Костурков | 05.06.2015 | 17:46
Доц. д-р Евгени Евгениев: Инвестициите в иновации и образование са път към икономически растеж

Разговаряме с доц. д-р Евгени Евгениев, който преподава във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) от 2008 г. Той също така ръководи научно звено "Иновации" към ВУЗФ, което съчетава опита на преподаватели, които специализират в областта на иновациите и предприемачеството, докторанти и студенти. Преподавал е също така в Централно-европейския университет в Будапеща, Висшето училище по публични политики и мениджмънт в Сеул, Европейския университетски институт във Флоренция, Босфорския университет в Истанбул, и др.

Неговият опит в сферата на иновациите чрез работата му в Световната банка, и сътрудничество с Европейската Комисия, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, ЮНИДО, УНКТАД и др. го правят един от водещите експерти по иновации в България.

Защо иновациите са важни за България?

Поощряването на инвестициите в научно-изследователската и развойна дейност (НИРД) и повишаване качеството на образование в средното и висшето училище, са едни от най-важните реформи, които България трябва да предприеме, за да постигнем икономически растеж и да повишим стандарта си на живот, отговарящ на страна-членка на Европейския съюз. Без реформа в тези сфери, нашата икономика ще продължи да бъде ресурсно-ориентирана, а не основана на новите технологии и високата добавена стойност. Ние трябва да увеличим потенциала си за изграждане на конкурентоспособна икономика дори и чрез целенасочено насърчаване на местни и чуждестранни инвестиции в областта на НИРД. Това отговаря и на Стратегия Европа 2020, която цели устойчив растеж в Европейския съюз, а също така и на българската Програма за реформи на правителството.

Държавата прави ли стъпки за да поощри иновациите?

Трябва да кажа, че нашето правителство прави сериозни стъпки в тази посока. Всъщност, идеите бяха генерирани още преди няколко години, а в момента се осъществява планирането на конкретни мерки, които ще подпомогнат развитието на бизнес средата в новият период на финансиране по оперативни програми до 2020 г. През 2012-2013 г. Световната банка работи с българското правителство по подготовката на серия от доклади, които направиха анализ и отправиха препоръки в няколко насоки, като например институционалната структура на националната система за иновации; управление на фондовете на новата Оперативна Програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 след критичен анализ на управлението на предишната програма. Направен бе и принос към Стратегията за интелигентна специализация на България. Всъщност, тази Стратегия беше официално представена на Европейската Комисия (ЕК) през декември 2013 г. и след серия от дискусии бе официално одобрена от ЕК. Тази стратегия, всъщност, поставя началото на една сериозна Програма за финансиране на иновациите в България, подкрепена с над 1.2 млрд. евро от Европейския съюз чрез Оперативна програма "Иновации и предприемачество".

Да не забравяме, че има и още една одобрена Оперативна програма "Образование и наука за интелигентен растеж", която ще насочи приоритетно огромен ресурс от 1.5 млрд. евро към научни институти и университети в периода до 2020 г. Тези оперативни програми ще подпомогнат и бизнеса, който в момента финансира само половината от 0.6 % от БВП за НИРД, според последни данни на Националния статистически институт. Идеята е бизнеса да бъде поощрен от държавата да финансира повече за иновации и научни изследвания, така както това се случва във водещи иновативни икономики в света, като Израел, Република Корея, САЩ и др.

Днес присъстваме на форум, който вие организирате относно корейският опит в иновациите, образованието и науката. Какво цели това събитие?

Форумът днес е на изключително високо ниво. ВУЗФ подготви тава събитие, съвместно с Посолство на Република Корея. Всъщност, тази нация е била втора по бедност в света през 1945 г., а днес Република Корея е 15-та икономика в глобален план и 7-ма иновативна нация. Това е изключително голямо постижение за страна, която само допреди няколко десетилетия е била активен бенефициент по донорски програми, а днес е един от основните донори на Програми за развиващия се свят към ОИСР, Световната банка и др. Основната цел на форумът е да предаде този опит и да се опитаме да извлечем това, която би било полезно за България. Освен това, форумът привлича представители на бизнеса, правителството и науката, т.нар. "триъгълник на познанието". Например, с нас е Проф. Джу Хо Ли, който е бивш министър на образованието, науката и технологиите и сега преподавател във Висшето училище по публични политики и менижмънт в Седжонг, Република Корея, а в основният панел са двама от нашите заместник министрите на образованието и науката, а също така и представители на глобални компании.

През последните години ВУЗФ всъщност направи поредица от форуми в областта на иновациите, образованието и науката с участие на престижни гост-лектори от чужбина. Тази активност от вас като университет какво се опитва да покаже?

От 2012 г. насам, ВУЗФ инициира десетки събития (конференции, работни семинари, форуми и др.), които привлякоха сериозен капацитет от бизнес и научни изследователи от чужбина, за да почерпим от техния опит. Всички тези събития на ВУЗФ са публични и много често ние си партнираме с иновационната еко-система (бизнес/академия/държава), за да организираме успешно форумите. Освен това, силно си партнираме и с посолства. Така, ВУЗФ се превърна в един от водещите университети в България, които подкрепят системата за иновации и предприемачество. Наши преподаватели активно участват във фокус групи и работни екипи към държавата, Столична община и други институции, които работят в сферата на иновациите. Освен това, ВУЗФ има силен акцент по темите иновации и предприемачество и чрез свои специално таргетирани магистърски програми, които включват представители на академичната сфера и на висш мениджънт от частния сектор като преподаватели.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Книга на книгите анимационен филм
  • 14:45 Господин Тау тв филм /32 епизод/
  • 15:15 Красивата Япония документален филм
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • Сега "Златно момче" - сериал, с.2, еп.12...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.65
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • Сега "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.