Жозе Салойо: Българите управляват все по-умело личните си финанси

Пазарът тук има повече прилики, отколкото разлики с тези в останалите държави от ЕС, казва управителят на БНП Париба ЛФ

по статията работи: Кристиан Костурков | 18.04.2019 | 11:10

Жозе Салойо е управител на БНП Париба Пърсънъл Файненс, С.А., клон България. Има над 15-годишен опит в областта на потребителското кредитиране, като цялата му кариера е свързана с BNP Paribas Personal Finance, част от BNP Paribas Group. През последните 4 години г-н Салойо e главен оперативен директор на BNP Paribas Personal Finance за Централна и Източна Европа, отговаряйки за Чехия, Словакия, Унгария, Румъния, България и Австрия.

Между 2010 и 2014 г. Жозе Салойо е регионален директор по управление на риска за Полша, Украйна, Китай, Турция, Сърбия, Мароко, Тунис и Алжир. Преди това, в продължение на 3 Салойо е завършил престижния парижки университет "Пиер и Мари Кюри" и е инженер със специалност "Информационни системи". Владее френски, португалски и английски.

 

Г-н Салойо, как се развива в последно време пазарът на потребителското кредитиране в България?

Най-важната тенденция е повишеният "апетит" за потребителски кредити. Нашите данни показват, че има активно търсене, което може да се обясни с факта, че доходите на хората се повишават и че те са спокойни за личните си финанси. Ето защо кандидатстват за по-високи суми, особено за потребителски кредити за финансиране на големи проекти като ремонт на дома, обединяване на задължения или покупка на кола. Последното издание на обзора ни "Потребителският кредит на българина" показа, че за една година средната сума за такива проекти нарасна с 12,9% и достигна 6 325 лева.

Повишената кредитна активност е добра новина за икономиката, тъй като подкрепя потреблението, което заедно с износа, е основен двигател на ръста на икономиката. А този ръст води до повече инвестиции, по-високи доходи и в крайна сметка – до по-висок стандарт на живот.

Друга важна тенденция е, че българите управляват все по-умело личните си финанси. Това се доказва от растящия интерес към кредитите за обединяване на задължения. Този продукт помага на хората да оптимизират месечните си разходи и вноски. С кредита за обединяване на задължения те плащат само една вноска към една финансова институция. Това пести време и пари и елиминира риска от пропускане на плащане. А когато хората работят с БНП Париба Лични Финанси, те имат предсказуемостта от плащането на една и съща вноска всеки месец за целия период на кредита, който се предполага, че е сравнително по-дълъг – например няколко години. Именно това е голямото предимство на фиксираните вноски за клиентите – те знаят точно колко ще трябва да платят днес, утре или следващата година.

Има ли разлики на нашия пазар спрямо тези в другите държави от ЕС?

Според мен има много повече прилики, отколкото разлики между клиентите в България и ЕС. Навсякъде хората изискват удобство, което означава, че търсят прозрачни и лесни за управление финансови продукти. Те искат и отлично клиентско изживяване, което е стратегическа посока за развитие на БНП Париба Лични Финанси. Ние правим сериозни инвестиции в обучението на нашите колеги, в развитието на техните лични и професионални компетенции и в осигуряването на отлични условия за работа. В резултат на това, те са щастливи на работа и предават тази положителна емоция на клиентите.

По отношение на спецификите при търсенето на кредити, мога да кажа, че в България хората имат същите нужди и проекти, както и в другите европейски държави. Навсякъде клиентите искат модерни смартфони, телевизори или по-комфортно обзавеждане. Те искат да обновят домовете си, да си купят нова кола или да пътуват. Обща тенденция е и търсенето на потребителски кредити с фиксирана лихва и месечна вноска, което позволява на хората да планират по-добре личния си бюджет. Така че наблюдаваме повече прилики, отколкото разлики в страните, където БНП Париба Лични Финанси развива дейност. Тази тенденция се потвърждава и от нашето голямо проучване "Обсерватория", което показва обща оптимистична нагласа в Европейския съюз и желание за повишаване на стандарта на живот. Това, разбира се, е валидно и за България.

За какво теглят заеми българите? Наблюдават ли се някакви тенденции? Има ли нещо по-специфично при техните желания и нужди?

Нашият бизнес модел е базиран на финансирането на възможно най-голяма част от проектите на клиентите – от сравнително малки като покупка на стоки на изплащане до обновяване на дома, покупка на автомобил, обединяване на задължения, за свободното време и така нататък. Разбира се, има разлики, когато говорим за потребителски кредити за покупка на изплащане или за финансиране на по-големи проекти.

Когато хората кандидатстват за стоков кредит, обикновено сумата е по-малка, а периодът на изплащане – по-кратък. През последната година, тези молби бяха със среден размер малко под 800 лева, а периодът на изплащане беше около 12 месеца. В този сегмент най–търсените стоки са смартфоните, телевизорите и пералните. Мобилните телефони са безспорен лидер в класацията ни "Топ 10 на изплащане", което показва, че те са най-важното устройство за българите.

При потребителските кредити за финансиране на големи проекти топ целите са ремонт на дома, обединяване на задължения и покупка на употребяван автомобил. Тези проекти формират почти 70% от запитванията за потребителски кредити с максимален размер до 80 000 лева. Средният размер на заявките е над 5 700 лева, а периодът на изплащане – около 60 месеца.

Останалата част на интервюто можете да прочетете на Econ.bg


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Церемония по връчване на...
  • 23:30 Да надживееш Ескобар тв филм /32...
  • 00:20 Светът и ние /п/
  • 00:45 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:15 Господин Тау тв филм /18 епизод/п/
  • 03:45 Натисни F1 образователна поредица...
  • 04:15 Олтарите на България
  • Сега bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.2, еп.4
  • 00:40 "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:10 "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.