Това лято може и да не ядем сладки български череши, по-малка ще е реколтата и от останалите овошки. Продължителните минусови температури нанесоха големи щети по плодните дървета.
Между 70 и 90% са измръзванията при различните сортове череши в Кюстендилска област, показват резултатите от проверка на специалисти от Института по земеделие в областния център, съобщи БНТ.
Най-малко са засегнати от измръзване ябълките и сливите - до 30%.
Минусовите температури като тази година са явление, което се случва периодично през около 30-40 години в Кюстендилския регион, казват специалистите от Института по земеделие. На 8 януари температурата в региона е била над минус 27 градуса. Овошките от череши все пак не са измръзнали напълно, защото пъпките са били в дълбок покой, успокояват експертите.
Директорът на Института по земеделие в Кюстендил Димитър Домозетов разказва, че при черешата, ако 30-35% от плодните пъпки са запазени, добивът е добър. Тук са запазени по 10%, което значи, че реколтата ще бъде частично компроментирана.
Предположения дали тези студове ще доведат до повтаряне на слабата черешова реколта от миналата година, все още не могат да бъдат направени, категорични са специалисти.
Домозетов обаче напомня: "Не бива да забравяме големия бич - "пролетната целувка" на зимния мраз. Това е много страшно за нашия регион".
Заради ниски температури миналата пролет почти 90% от реколтата от череши в Кюстендилска област беше унищожена. Това се отрази както на качеството, което беше много по-лошо от предходни години, така и на цената.
На едро плодът се търгуваше с 40 ст. за кг повече, а по пазарите на дребно се продаваше над 2 лв. за кг.