Започна пускът на Първи блок на Ленинградската АЕЦ 2

Скоро там ще заработи за пръв път реактор от поколение „3 плюс“

по статията работи: iNews.bg | 10.12.2017 | 13:49
Започна пускът на Първи блок на Ленинградската АЕЦ 2
Росатом

На площадката на Ленинградската АЕЦ 2 (филиал на "Концерн Росенергоатом") започнаха дейностите по физическото стартиране на най-новия Първи енергоблок от поколение "3 плюс". Специалистите от експлоатационните служби на Ленинградската АЕЦ (ЛАЕЦ) успешно заредиха в активната зона на реактора първата от 163 топлоотделящи сборки със свежо ядрено гориво, като по този начин започнаха физическото стартиране на реактора. Това важно постижение както за руската, така и за световната атомна енергетика, е второ за настоящата седмица след като на 6 декември в най-южната руска атомна централа - Ростовска АЕЦ, също се проведе физическото пускане на нов енергоблок - Четвърти.

По думите на генералния директор на "Концерн Росенергоатом" Андрей Петров, началото на дейностите по физическото стартиране фактически означава, че всички дейности, свързани с етапа на изграждане на Първи енергоблок на ЛАЕЦ 2 са приключени. "Сега всички системи за презареждане работят в автоматичен режим. Осигурена е пълна готовност за изпълнение на съответните операции при спазване на всички изисквания за безопасност. В продължение на 30 дни ще бъде осигурена готовността на реактора за излизане на минимално контролируемо ниво на мощност. Следващата стъпка е енергийното стартиране, което ще започне през следващата година", обясни Петров.

Своевременното начало на пусковите операции е възможно благодарение на внедряването на уникален метод на управление по време на изграждането на енергоблока. "Ленинградската АЕЦ 2 е най-голямата от седемте пилотни площадки на "Росатом", където е внедрен методът на т. нар. "проектно управление". Използваните инструменти за управление доказаха своята ефективност, като позволиха съществено да се увеличат темповете на изграждане, да се спазят сроковете и стойността. Този положителен опит в близко време ще бъде използван и за други руски АЕЦ в процес на изграждане като например строителството на Втори енергоблок на Нововоронежката АЕЦ 2", заяви Петров.

На свой ред директорът на Ленинградската АЕЦ Владимир Перегуда, оценявайки високо приноса на всеки от участниците в изграждането на Първи енергоблок, заяви: "Новите енергоблокове на централата решават най-важната задача за целия регион – заместване на действащите мощности на ЛАЕЦ. Планира се Първи енергоблок с реактор РБМК да бъде спрян през 2018 г. Затова за Ленинградска област синхронизирането на процеса на въвежданите и извеждани енергоблокове е жизнено важен процес и гаранция за енергийна и икономическа стабилност".

"Днес започна етапът на физическото стартиране на Първи енергоблок на Ленинградската АЕЦ, който е от новото поколение "3 плюс". Това е голяма победа за цялата индустрия и за нашето инженерингово подразделение. Гордеем се, че това е вече вторият иновативен енергоблок, който се пуска и който е създаден с труда и таланта на нашите проектанти. Този път, преди всичко, заслугата е на специалистите от Санктпетербургския "Атомпроект", който е основен проектант. И това ни дава право да говорим за серийно реализиране на проектите на "Росатом". Със своята работа ние за пореден път потвърждаваме лидерството на руските технологии на световния пазар за изграждане на АЕЦ. Важността на това събитие е и в това, че Първи енергоблок на ЛАЕЦ 2 е референтен за международните проекти на "Росатом" в различни държави", коментира президентът на Групата компании ASE Валерий Лимаренко.

Планира се всички 163 топлоотделящи сборки в реактора на Първи енергоблок на Ленинградската АЕЦ 2 да бъдат заредени до края на декември 2017 г. В началото на 2018 г. започва решаващият етап на пусковите операции – енергийното пускане и началото на подаване на първата електроенергия към потребителите. Въвеждането в промишлена експлоатация на Първи енергоблок на ЛАЕЦ 2 се очаква през 2018 г. Това ще означава, че енергоблоковете на "Концерн Росенергоатом" от поколение "3 плюс" ще бъдат два (включително Първи енергоблок на Нововоронежката АЕЦ 2).

Днес Ленинградската АЕЦ е най-големият производител на електроенергия в Северозападна Русия. Централата произвежда около 50% от изработваната електроенергия в региона. Въвеждането в експлоатация на нови енергоблокове на ЛАЕЦ 2 ще позволи да се запази обемът на производство, в това число и поетапното заместване на действащите мощности на първи ред на централата и ще осигури изработването на електроенергия в обем над 30 млрд. кВтч. годишно от четирите най-нови енергоблокове с реактори тип ВВЕР-1200.

Иновационните и най-мощни енергоблокове днес, с реактори ВВЕР-1200, които се изграждат в Ленинградската АЕЦ 2 се отнасят към най-новото поколение "3 плюс". В тях са използвани най-съвременните постижения и разработки, отговарящи на всички постфукушимски изисквания. Тези енергоблокове са уникални и нямат аналог в света. Първият такъв енергоблок бе пуснат в края на 2016 г. в Нововоронежката АЕЦ 2.

В сравнение с традиционните енергоблокове, проектът с ВВЕР-1200 има редица преимущества, които съществено повишават икономическите му характеристики и безопасността. Мощността на реактора в сравнение с предишното поколение (ВВЕР- 1000) е повишена с 20%, количеството на персонала е намалено с 30-40%, проектният срок на служба на основното оборудване е увеличен два пъти и е 60 години, с възможност за удължаване от 20 години. Главната особеност на проекта ВВЕР-1200 е уникалното съчетание на активните и пасивните системи за безопасност, които правят централата максимално устойчива на външни и вътрешни въздействия. В частност в енергоблока с реактор ВВЕР-1200 се използва уловител на стопилка – устройство, което служи за локализиране на стопилката от активната зона на реактора в случай на евентуална авария. Има система за пасивно отвеждане на топлината от парогенераторите, която при отсъствие на всякакви източници на електроснабдяване трябва да осигури продължително отвеждане в атмосферата на топлината от активната зона на реактора.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Да надживееш Ескобар тв филм /32...
  • 00:20 Светът и ние /п/
  • 00:45 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:15 Господин Тау тв филм /18 епизод/п/
  • 03:45 Натисни F1 образователна поредица...
  • 04:15 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • Сега "Разобличаване" - сериал, с.2, еп.4
  • 00:40 "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:10 "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • Сега "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.