Икономическото министерство проверява неисгодни сделки на ВМЗ-Сопот

Работниците скандираха в София за работа, чистка в ръководството и срещу обещанията от Лукарски

по статията работи: Ростислава Иванова | 27.07.2015 | 14:30
Икономическото министерство проверява неисгодни сделки на ВМЗ-Сопот
ВМЗ-Сопот

Министерството на икономиката е разпоредола пълна проверка на договорите, сключени от ръководството на ВМЗ-Сопот. Очаква се те да приключат най-късно до месец и от резултатите ще последват административни и структурни промени в предприятието. Това стана ясно на днешната срещу между представители на протестиращите, които бяха пристигнали в София, начело със заводския синдикат КТ "Подкрепа", и зам.-министара на икономиката Любен Петров.

Около 100 представители на работциците и служителите във ВМЗ – Сопот скандираха днес пред сградата на Министерството на икономиката, отчаяни от продължителното спиране на работа и тежкото състояние на предприятието. Хората настояват оръжейният завод отново да започне работа, а свързаният с неизгодни сделки член на борда Илиян Насков да бъде изгонен от предприятието. Работници и синдикат искат още Лукарски да изпълни дадените пред тях обещания за уредени големи поръчки за Вазовските заводи, които още не са реализирани.

"Нямаме политически искания, искаме само работа", заяви председателят на "Подкрепа” във ВМЗ Димитър Атанасов, цитиран от "Фокус”. Той съобщи, че ще предоставят на министъра документи, уличаващи Насков в злоупотреби със служебно положение. Ако оставката на Илиян Насков не бъде приета на общото събрание на акционерите, работниците са готови да направят жива верига и да не го допуснат в предприятието.

Исканията на протестиращите са свързани и с увеличаване на заплатите на работещите във Вазовските заводи, а в директорския борд да влезе изпълнителният директор Богдан Богданов.

Преди дни нежеланият от работниците чрен на борда Илия Насков подаде оставка, но изпрати отворено писмо до министъра на икономиката, в което обвини синдиката "в кадрови мотиви и защита на корпоративни интереси". Той твърди, че сключените договори с доставчици са на цени, по-ниски с между 5 и 12%, а готовата продукция се реализира с 40% по-скъпо.

Работниците недоволстват и срещу самия лукарски, който им е дал "неосъществими обещания", като например това да осигури европейски субсидии на ВМЗ. Предната седмица той посети площадката на завода в Игнатово и декларира, че докато е министър на икономиката, ВМЗ няма да се приватизира. Лукарски каза, че са осигурени договори с поръчки за 83 млн. лв. до края на 2015 г. и за още 218 млн. лв. - до края на 2016 г. По думите му работата била толкова много, че сегашните работници не можели да я свършат, затова трябвало да се назначат още.

Днес обаче Лукарски не се срещна с протестиращите, а изпрати при тях зам.-министъра на икономиката Любен Петров, който изтъкна колко е загрижено министерството за възстановяването на работата.

"Предприятието има много договори, има поръчки, които трябва да бъдат изпълнени, за да може ВМЗ-Сопот отново да се върне на достойното си място в българската отбранителна индустрия, което заслужава...Ние сме убедени, че новото ръководство на ВМЗт ще спази ангажиментите, които е приело пред Министерство на икономиката”, увери на свой ред и Петров. Той посочи, че предложенията на синдиците към ръководството ще идват паралелно и в министерството, за да може ние своевременно да се вземат бързи управленски решения.

Петров се ангажира, че ревизиите в заводите ще продължат и че ще спази договорката от миналия петък с ръководството на ВМЗ и с Богдан Богданов за назначаване на допълнителна експертна проверка.

"Надявам се синдикатите да съдействат, за да се вземе информирано управленско решение, което ще допринесе за една качествена структура и бързо възстановяване на производството, както и бъдещо технологично обновление... За нас е важно ВМЗ-Сопот в най-скоро време да възстанови своите задължения и към частните доставчици, и към държавата, за да може да участва в оперативните програми в международното сътрудничество и коопериране", каза зам.-министърът пред протестиращите. заводската КТ "Подкрепа"

След срещата Атанасов пък заяви, че протестиращите имат уверение от ръководството на министерството, че ще приемат оставката на Насков. "Доволни сме от срещата. Ще има нова структура и независимо кой е търговският пълномощник, той ще бъде изпълнителен директор в борда на директорите. Увериха ни, че това, което поискахме, ще бъде изпълнено”, уведоми синдикалистът.

Зам.-министър Петров прие папката с документи, доказващи неизгодни сделки на предприятието, сключени от Насков. Петров очаква до края на деня да получи и допълнителни документи срещу Насков от директора на завода. "Чакам до края на деня Богданов да ми изпрати допълнителни материали към данните, които са ни предоставили от секцията на КТ "Подкрепа” и да имаме пълната картина за това, което се е случило като процеси във ВМЗ-Сопот в последните няколко месеца”, изтъкна зам.-министърът.

Той се надява, че ще получи до няколко седмици всички доклади от проверките, за да се вземе окончателно решение за структурните и персоналните промени в предприятието. "За ВМЗ-Сопот трябва да се търси ново управленско решение, което да гарантира, че ще изпълни новите договори", каза той по повод предложението на синдиката в борда да влезе търговският пълномощник.

 

"Това е една форма, която присъства в бизнеса по света, но не е популярна в България и не среща много разбиране в българските среди. Затова смятам, че в нея може да се търси ново управленско решение, което на базата на информацията, докладите и на всички предложения от различните заинтересовани страни, да намери най-добрия работещ управленски механизъм. По този начини няма да има съмнение, че ВМЗ-Сопот ще си изпълни договорите, които имаше заради досегашните управленски проблеми", заключи Любен Петров. И обеща на синдиката всекидневно да поддържа връзка с тях за случващото се във Вазовските оръжейни заводи.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:45 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:40 Господин Тау тв филм /27 епизод/п/
  • 04:10 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • Сега "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • Сега "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.