Нова бомба залагат в енергетиката - производителите на ток ще дават 5% от приходите си в държавен фонд

Особено засегнат е ВЕИ секторът - освен налога, токът над определен от КЕВР праг ще се изкупува не по преференциални цени, а по цена за излишък на балансиращия пазар

по статията работи: Галина Александрова | 03.07.2015 | 14:26

Да бъде създаден специален нов Фонд Сигурност за енергийната система, който да подпомогне НЕК за справяне с финансовия дефицит, породен от необходимостта от изкупуване на енергия по дългосрочни договори и така да не се стигне до повишаване на цената на електроенергията нито за бита, нито за индустрията. Това решение представиха днес след заседанието на Съвета поенергийна сигурност към Министерския съвет представителите на правителството, работодатели и синдикати.

След среща при премиера Бойко Борисов пакетът от мерки бе одобрен от синдикалните и работодателските организации. Реформата на енергийната система почива на принципа на справедливостта и цели да ограничи свърхподпомагнето, а системата да е балансирана и стабилна, съобщиха от правителствената пресслужба.

Това се наложи, след като енергийната регулаторна комисия одобри цени на еленергията през новия регулаторен период, а от бизнеса реагираха остро на това заради очакваното 20% поскъпване на тока за индустрията.

Проектът предвижда всички централи да внасят във фонда 5% от месечните си приходи от продадена електроенергия. Освен това във фонда ще постъпват и приходите от продажбата на въглеродни емисии, както и събраните суми от такса "задължение към обществото".

Новосъздаденият фонд ще се управлява от 7 членове, включително и представители на енергийните производители. Очаква се събраните приходи във фонда да са над 200 млн. лв. на годишна база.

Според председателя на Български енергиен и минен форум Иван Хиновски производителите ще реагират остро на новия налог, който се въвежда с цел да не се вдига цената на тока за индустрията.

"Смятам че производителите ще обжалват това решение. Признавам, че е най-лесното, но противоречи на европейските правила, да натоварваш производителите на електоренергия с нов данък. Има други възможности за значително намаляване на разходите в държавната енерегика, но не виждам те да са взети предвид, въпреки че сме ги предложили", заяви Хиновски за 3e-News.

Експертът подчерта, че НЕК има много активи на значителна стойност, които не са свързани с дейността му и би могло да се продадат. Много банки биха закупили акции от фонда, ако той емитира такива, сочи експертът един от потенциалните източници на приходи. Според него, много западни банки бихо проявили за участие с грантове в създадането на такава институция, но фондът трябва да е револвиращ и да отпуска финансиране за енергийните фирми при определени условия.

Според Хиновски не правилно да се поставя за цел фондът да покрива целия дефицит. Логично е да се предвиди първоначално той да покрие около 20% от таксата "задължение към обществото". Повечето дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия от НЕК изтичат към 2020 г., а дотогава таксата "задължение към обществото" ще намалява, докато накрая стане символична, смята Хиновски.

Той наблегна особено на една възможност, от която НЕК би могъл да се възползва, но не го прави - придобиването и продажбата на "зелени сертификати". В структурата на НЕК има група големи ВЕЦ, енергията от които може да носи приходи от сертификати за произход, отбелязва енергийният експерт. По думите му, НЕК може да си осигури приходи от "зелени сертификати" по 150 млн. лева годишно. 

Друга мярка, която съобщи министър Петкова, е намаляването на административните разходи в държавните фирми. Петкова обясни, че вече е издала заповед, с която Българският енергиен холдинг се задължава да предприеме действия за намаляване на административните си разходи с минимум 10%. Според предварителните разчети ще бъдат спестени около 20 млн. лв. само до края на настоящата година.

Фондът ще се управлява съгласно Наредба на МС, която предстои да бъде издадена. В нея ще бъдат разписани функциите на фонда, реда на събиране на приходите в него и на разходите, които той ще прави, посочи министърът.

Предвижда се с промяна в Закона за енергията от възобновяеми източници общественият доставчик да изкупува по преференциални цени само количествата електрическа енергия, които осигуряват приход на ВЕИ производителите. По този начин няма да се допусне завишаване на нормата на възвращаемост в сравнение със заложената при определяне на преференциалните цени. Положителният ефект за обществения доставчик от тази мярка по предварителни данни ще е около 50 млн. лв.

Измененията предвиждат и количествата енергия, надхвърлящи определения от КЕВР праг, да не се изкупуват по преференциални цени, а по цена за излишък на балансиращия пазар, която е многократно по- ниска. Изцяло нова разпоредба в ЗЕВИ ще позволи на Комисията за енергийно и водно регулиране да измени цените за изкупуване на ел. енергия от възобновяеми източници на база резултатите от извършените от Агенцията за държавна финансова инспекция проверки. Инспекциите следва да установят дали инвестициите, свързани с изграждането на енергийния обект и формиращи преференциалните цени, не надвишават действителните разходи.

"Цялото количество енергия, което ВЕИ произвеждат над часовете, определени в ценовото решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), ще се изкупуват вече не по цена на обществения доставчик, която сега е 125 лв. на мегаватчас, а по цена за излишък на балансиращия пазар, която в момента варира между 4 и 6 лв. за мегаватчас, каза Петкова.

Другата промяна в законодателството предвижда от енергията, произведена от ВЕИ, която НЕК е задължена да изкупува по преференциални цени, да се приспада енергията за собствени нужди на централите като ще се намали и коефициентът на полезно действие на съответните мощности.

Постигнахме консенсус и по възможността КЕВР да се възползва от резултатите от проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция във ВЕИ сектора и където бъдат установени отклонения между декларираните и реално извършени инвестиции да бъдат намалявани преференциалните цени на съответните централи, заяви още министър Петкова. Предприятия, които са изградили своите енергийни обекти с безвъзмездна финансова помощ по европейски проекти и това не е отчетено в ценообразуването, също ще бъдат с редуцирани цени на произвежданата електроенергия, обяви министър Петкова.

Най-важното от днешната среща е, че намерихме резерви, за да не се стигне до повишаване на цените на електроенергията нито за бита, нито за индустрията, заяви Божидар Данев, председател на БСК и координатор на работодателските организации. Данев каза, че очаква след като се направят съответните сметки от страна на Комисията за енергийно и водно регулиране, да няма повишение на цената на електроенергията. Поет е ангажимент от страна на парламентарната комисия по енергетика законовите промени да станат факт до 24 юли този месец и да има време след това КЕВР да се произнесе, отбеляза още той. Данев подчерта, че има пълно съгласуване на вижданията и с Министерството на икономика и с Министерството на финансите, чиито министри също присъстваха на срещата.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.6...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.59
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.