Петкова иска строги наказания за крадците на ток

Подобни деяния трябва да се криминализират и престъпниците да се наказват с бързо производство, смята тя

по статията работи: iNews.bg | 27.09.2016 | 11:31

Въпросът с цената на тока, която плащат тези, които крадат, е въпрос, който трябва да намери решението си максимално бързо, защото от това губим всички ние. Не е справедливо и обосновано този, който краде ток, да плаща по-малко от този, който е изряден платец. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на дискусия, посветена на превенцията на кражбите на електроенергия и енергийни съоръжения, предаде БГНЕС.

Петкова определи кражбите на електроенергия и енергийни съоръжени като изключително важен проблем, който стои на дневен ред от много години. Тя подчерта, че с общи усилия трябва да се намери пътя за разрешаването му.

"Тази тема е много важна и касае всички нас, защото, когато има посегателство върху електропреносната мрежа от това страдат всички и всички трябва да платим. Темата за кражбата на ток е много важна и от гледна точка на енергийната ни сигурност. Когато има посегателство върху електропреносната мрежа има и много сериозни рискове върху цялата енергийна мрежа”, заяви Петкова.

Тя бе категорична, че трябва да се намери пътя за борба с този проблем. "Трите електропреносни дружества генерират загуба в милиони левова от кражбата на ток. За 2015-2016 г. до този момент посегателствата към ЕСО са 17 на брой и щетите са в милиони левове”, обясни енергийният министър.

Теменужка Петкова припомни, че кражбата на електрическа енергия е визирана и в Наказателния кодекс и представлява криминално деяние, за което се предвиждат санкции, включително лишаване от свобода. "Трябва да направим така, че тази разпоредба да действа, ако тя действа съм сигурна, че ще има много силен превантивен ефекти и ще намали желанието на други лица да посягат към кражба на електрическа енергия”, каза още министърът на енергетиката.

След като чу мнението на представителите на трите електроразпределителни дружества у нас, Петкова заяви, че изводът не може да е друг освен формиране на обществена нетърпимост към подобни деяния. "Правителството застава категорично зад такава позиция и ще работим за това този проблем да бъде преодолян. Въпросът с цената на тока, която плащат тези, които крадат, е въпрос, който трябва да намери решението си максимално бързо, защото от това губим всички ние. Не е справедливо и обосновано този, който краде ток да плаща по-малко от този, който е изряден платец. Тук е много важна ролята на КЕВР, които ще направят всичко възможно този дисбаланс да бъде елиминиран”, посочи Петкова.

Относно кражбите на енергийната инфраструктура, тя коментира, че и това е много важен проблем, който рефлектира пряко върху енергийната сигурност на страната. "Трябва да се намери начин този риск да бъде минимизиран. Може би е мястото да се помисли тук за някакви промени в законодателството. Трябва да се намери начин, който да отдели по определени критерии тази част от критичната инфраструктура и тя да се третира по по-специален начин и, когато има посегателство върху нея, производството да е по-бързо и с по-сериозни санкции”, убедена е Теменужка Петкова.

Във връзка с криминализирането на деянията, свързани с продажба на метали и скрап, енергийният министър посочи, че може да се мисли и в тази посока и да се немери решение. "Добре е всички ние да инициираме създаването на съвместна работна група под егидата на МЕ, в рамките, на която да формираме предложения за законодателни предложения, които да дадат възможност за цялостно решаване на проблема. Такава група ще е много важна и полезна с оглед на това, че в края на годината ще има промяна на Закона за енергетиката във връзка с пълната либерализация на енергийния пазар. Бихме могли да инициираме промени в законодателството, които да дадат резултат максимално бързо”, уверена е Петкова.

Има предложение цената на киловат час за лицата, които крадат ток, да се вдигне, каза още Петкова. Наказателният кодекс е предвидил разпоредба, съгласно, която, когато се установи по съответния ред, че има незаконно посегателство върху електроенергийната система, газопреносната мрежа и топлоснабдителната система, е предвидена санкция и наказание - лишаване от свобода. "Има подобни присъди, но голям част от тях не са влезели в изпълнение за лицата, които са откраднали електрическа енергия. На лице е много сериозна воля от страна на правителството, парламента, този проблем да бъде решен. Той седи на дневен ред от много дълги години, но решаването му преминава през определени стъпки, които трябва да бъдат извървени. предложих да се създаде съвместна работна група, която да излезе с конкретни законови предложения”, посочи Петкова.

Тя, обаче обясни, че към настоящия момент съществува несправедливост, че тези лица, които крадат ток, плащат по цена, която е на технологични разходи, които са приблизително около 6 ст. на киловат час. "Тези 6 ст. включват цената за пренос и задължение към обществото. Лоялните клиенти плащат около 13-15 ст. на киловат час. Това е недопустимо. Според мен проблемът идва през 2014 г., когато бившата КЕВР приравнява тези кражби към технологичните разходи, които се заплащат от електроразпределителните предприятия”, разясни ресорният министър.

"Имаме идеята и амбицията това да бъде променено като предложението, което беше направено е тази цена да бъде за цена на недостиг на балансиращия пазар, която е приблизително около 20 ст. на киловат част, която трябва да заплащат тези недобросъвестни лица за всеки откраднат киловат час. Към настоящия момент се начислява за 3 месеца, предложението беше този период да бъде увеличен до 6 месеца назад да се плаша калкулация за 20 ст. на киловат част. Това е предложение, което се надявам д бъде обсъдено с КЕВР и да бъдат предприети действия”, заяви Петкова и допълни, че това са правомощия изцяло на КЕВР и, за да се стигне до подобна промяна трябва да се променят правилата за търговия. надявам се това да бъде факт съвсем скоро. Предстои да се реши този проблем, правителството има воля и това нещо ще се случи, зарече се Петкова.

Относно посещението й в Кипър тя коментира, че вчера е било проведено първото заседание на работна група и от страна на Кипър е бил проявен много сериозен интерес към концепцията за изграждане на газоразпределителен център на територията на България и възможността един от източниците за доставка на природен газ за газовия хъб "Балкан” да бъде именно кипърски газ от находището "Афродита”. Тя подчерта още, че се надява утре парламентът да приеме на второ четене законопроектът за помощта за НЕК.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • Сега "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.13...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.66
  • Сега "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.