Саудитска Арабия очаква българския бизнес

В страната има работа за български компании от сектори медицина, строителство и лека промишленост

по статията работи: Елица Елефтерова | 13.06.2011 | 17:55

Саудитският бизнес има намерение да развива търговските отношения с България, но в момента нито Саудитска Арабия има посолство у нас, нито България - в Саудитска Арабия. Това обаче може да се окаже проблем с бързо разрешение - посланикът на кралството Н.Пр. Салех Ал Гамди в Атина, който отговаря и за България, обясни, че саудитско посолство у нас може да бъде открито в най-скоро време, в момента, в който се събере екип.

Ал Гамди е на посещение в България и заедно с представители на бизнеса от двете страни представи страната си в Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Саудитският посланик не пропусна и възможността да обясни, че цената на петрола не трябва да надвишава границите от 75 и 80 долара за барел. "В момента произвеждаме 8.5 млн. барела на ден. Имаме готовност едностранно да увеличим добива до 12.5 млн. барела, за да компенсираме евентуален недостиг на доставките от другите страни членки на ОПЕК", допълни той.

Саудитска Арабия е най-големият производител на петрол – една четвърт от общия добив в световен мащаб и има най-големите доказани резерви. Страната обаче не може да определя цената на суровината - това се прави от световните пазари, обясни още ал Гамди и коментира, че саудитската страна не е срещнала разбиране от останалите страни-членки на ОПЕК за намаляването цената на черното злато. "Искаме да постигнем стабилност на пазара, която да донесе ползи, както за производителите, така и за потребителите", добави той.

Ал Гамди обясни също, че Саудитска Арабия е благоприятна за инвестиране по ред причини, като изтъкна стабилната данъчна политика и подчерта, че има достатъчно работа за българските строителни фирми.

За да илюстрира развитието на Саудитска Арабия, посланикът посочи, че в страната се развива икономически с бързи темпове. Изграждат се нови учебни заведения, като през последните години са открити 23 нови университета. В тях се обучават предимно жени.

Посланикът призова български фирми да участват по-активно в саудитски търгове и като цяло в икономиката.

Засега бизнес отношенията между Кралство Саудитска Арабия и България не е на необходимото ниво, на което би трябвало да бъде, защото двете страни имат дългогодишни отношения. Провеждани са много срещи не само на бизнес, но и на дипломатическо ниво, които да спомагат развитието на взаимоотношенията и бизнеса между двете държави.

Българският бизнес може да се насочи в сферата на медицината, разказа Николай Филипов – президент на Българо-саудитския бизнес съвет. Друга сфера, в която може да инвестираме е леката промишленост, защото саудитите са основен консуматор на продукти от тази промишленост.

Освен това може да изнасяме и характерните за Близкия Изток стоки и услуги в сферата на селското стопанство. Има опити на български компании за директна търговия със зърнени култури, но това де факто все още не се е случило, тъй като се налага продукцията да минава винаги през чужда компания. Целта на българския саудитски съвет е да помага за предотвратяването на такива намеси, т.е. да се посредничи за директни бизнес отношения.

Филипов обясни, че има и няколко саудитски фирми, които инвестират в България, но допълни, че не са достатъчно активни. От България за саудитската държава се изнася малко количество българско саламурено сирене и зърнени храни. Внос от Саудитска Арабия в България има на мед, като отпадъчна суровина, но също в малко количество.

На въпрос може ли да изнасяме електричество към Саудитска Арабия, Филипов обясни, че е напълно възможно, стига да има благоприятна бизнес среда за това. Засега обаче българската страна е няма по въпроса.

Относно иранската идея да разкрият рафинерии за обработка на петролни продукти у нас и възможността саудитски инвеститори да направят същото, Филипов посочи, че до момента не са водени такива разговори, но има подобни намерения и от саудитска страна, като очакванията са в близко време да се направят стъпки в тази посока.

От думите на Филипов стана ясно и, че Саудитска Арабия иска да привлече българи, които да работят в сферата на услугите – като помощен персонал. Доскоро запазена марка за работничките от Филипините, тази сфера, с която се свързва голяма част от емиграцията ни по принцип, може да отвори още врати за безработните у нас.

Освен това саудитските бизнесмени проявяват голям интерес към имотите по Черноморието у нас. В българо-саудитския съвет има непрекъснат интерес към такива имоти. Интересуват се също и от СПА-комплексите и тези с минерални извори.

Екзотичната страна

Саудитска Арабия е най-голямата страна на Арабския полуостров и трета по големина арабска страна в целия свят. Традиционно се свързва с добива на петрол като една четвърт от добива в световен мащаб се извършва именно тук. Това е една от страните, които запазиха монархията си независимо, че тази пролет и там имаше размирици, част от масовата вълна заляла страните от региона революция, след Жасминовата революция в Тунис.

Държавно устройство устройство все още е абсолютна монархия, начело с крал (от юни 1982 г. - Фахд бен Абдел Азис Ал Сауд, който е едновременно премиер-министър, главнокомандващ и върховен съдия. Наследникът на престола (принц Абдулла бен Азис Ал Сауд) е пръв заместник на премиер-министъра и осъществява непосредственото ръководство на правителството. Всички министри са от кралското семейство. Съществува и Консултативен съвет от 90 члена, назначавани от краля за 4 години
.

Страната е населявана от близо 26.5 млн. души. Почти 2/3 от населението на страната е под 25 г.
Съвсем логично основата на икономиката на страната е нефтът. Запасите му са 35,8 млрд. т, което изпраща страната на първо място в света. Годишно се добиват 430 млн. т, от които 390 млн. т. се изнасят.

Силно развита е нефтопреработващата и химическата промишленост. Освен строителството , страната има традиции и в металообработващата промишленост, както и в текстилната и целулозно-хартиената. По-слабо развити са също хранително-вкусовата и златарска дейност. 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


4 Петър Стоянов 14.06.2011 | 10:39
Няма как това, което се случи в Либия, Тунис и Египет да засегне Кралство Саудитска Арабия, тъй като за разлика от държавите, в които се води гражданска война за премахване на американските пионки там (изключвам Либия), то при Саудитите, американци няма, хората са богати и щастливи. Богатството на петрол са определили постоянен ръст на икономика, ниско данъци и всякакви модерни архитектурни красоти. За завиждане са тези Араби.
3 Данчо Георгиев 14.06.2011 | 10:31
Какъв бизнес ще развиваме със Саудитска Арабия, като дори нямаме размяна на дипломатически посолства. Къде спи Министър Николай Младенов, когато бизнесът зове. Арабската държава има остра нужда от строителни фирми - в България не е като да няма. Точно сега е дошъл моментът, когато у нас намалява работата за строителните фирми, и едно такова излизане на пазара на саудитите, би повлияло изключително добре на безработицата у нас в този бранш.
2 Ани Г. 14.06.2011 | 09:54
"Относно иранската идея да разкрият рафинерии за обработка на петролни продукти у нас и възможността саудитски инвеститори да направят същото, Филипов посочи, че до момента не са водени такива разговори..." Ето това ако се случи, просто ще избухнем супер много! Ако Саудитска Арабия ни подаде това рамо, наиситна шансовете ни, според мен, за развитие на икономиката, ще са много високи!!
1 Станимира Георгиева 14.06.2011 | 09:54
"Освен това саудитските бизнесмени проявяват голям интерес към имотите по Черноморието у нас. В българо-саудитския съвет има непрекъснат интерес към такива имоти. Интересуват се също и от СПА-комплексите и тези с минерални извори." Представете си след някоя или друга година, арабите с черджетата отгоре, как са превзели, така или иначе претъпканите ни плажове, и се разхождат точно като бейове.:) Ама няма лошо, те поне имат пари и възможности за истинско инвестиране в България!

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:30 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 06:00 Дворът с люлките игрален филм...
  • 07:45 Телепазарен прозорец
  • 08:00 Денят започва с Георги Любенов
  • 11:00 Туризъм.бг
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Бразди
  • Сега "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:10 "Да живее крал Джулиън" -...
  • 06:00 "Светът на здравето" - здравно...
  • 06:30 Премиера: "Древно инженерство" -...
  • 07:30 "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • Сега "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:30 "Не ме оставяй" - сериен филм /п/
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 Темата на NOVA
  • 13:00 "Необичайният живот на Тимъти...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.