Свиват разходите на НЕК и БЕХ за по-евтин ток

Бизнесът иска задържане на цените до Нова година, реформа и пътна карта за енергетиката

по статията работи: Кристиан Костурков | 21.06.2015 | 15:12

Административните разходи на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и Националната електрическа компания (НЕК) ще бъдат намалени. Такова решение е било взето на днешното извънредно заседание в Министерски съвет, организирано от премиера Бойко Борисов, с участието на министрите от кабинета, които имат отношение към цените на тока и експерти от бранша. Едно от решенията след продължилите над 2 часа разговори е през следващите 3 години административните харчове на двете дружества ще бъдат свивани с по 10%, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова, предаде БТА.

Правителството, също както и бизнесът, е против планираното от Комисията за енергийно и водно регулиране повишение на цената на тока, заяви вицепремиерът Томислав Дончев. Според него ситуацията е сложна и не би трябвало да се предприемат прибързани действия, а да се следват всички принципи и законодателството. Затова и от гледна точка на гарантиране на по-голяма справедливост, ще се предприемат мерки за намаляване на разходите в държавната енергетика - БЕХ и НЕК, добави Дончев.

Освен това държавата вече проверява и вложените пари и направените разходи на ВЕИ-тата, за да се сравнят с очакваните. Множество проверки са започнати, резултатът от тях ще бъде на разположение на КЕВР, когато са готови, съобщи още вицепремиерът. Също така има и стартирала проверка от страна на ЕК. Дончев призовава службите на Комисията да приключат проверката по-скоро. "Това би ни помогнало в търсенето на решение”, смята Дончев.

Българският бизнес може да бъде подпомогнат с нови облекчения, за да не страда от високите цени на електроенергията, стана ясно от думите на Теменужка Петкова. Тя съобщи, че ще бъде обсъдена възможността по-голям кръг от предприятията да могат да се възползват от преференциите на Наредбата за облекчаване на тежестта върху индустрията. Документът, който цели облекчаването на предприятията по отношение на изкупуването на ток от ВЕИ, вече е подложена на обществено обсъждане, припомни още енергийният министър. Тя допълни, че ще бъдат обсъдени всички варианти и възможности, така че един по-голям кръг от индустрията да могат да се възползват от тези преференции. Петкова каза още, че очаква резултатите от проверките на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) във всички енергийни предприятия да са готови в следващите две седмици.

За пътна карта, която да определи стъпките за реформиране и стабилизиране на енергетиката настоява бизнесът в България. Това стана ясно по време на пресконференцията по повод очакваното сериозно увеличение на цената на тока за индустрията. Големите работодателски организации Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Конфедерацията на индустриалния капитал в България (КРИБ), както и Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) твърдо се противопоставиха на увеличението на тарифите за бизнеса, което готви Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) от 1 юли.

За да не бъде натоварен отново бизнесът да плаща за дефицитите в системата, трябва да бъде изготвена пътна карта. Тя трябва да съдържа конкретни стъпки как да се излезе от тежката ситуация в сектора, стана ясно от думите на председателя на БФИЕК Константин Стаменов, цитиран от БГНЕС. Проблемите пред сектор "Енергетика” са големи и се дължат на различни фактори, стана ясно от думите му. От една страна в България разликата между цената на тока на едро и на дребно е едва 70%, докато в ЕС това съотношение е между 2.5 и 4 пъти, посочи Стаменов. В същото време добавката за задължения към обществото, която именно ще натовари цената на тока за бизнеса от следващия месец, е най-скъпа у нас.

Друг проблем на енергетиката, от който страда бизнсът в България, е непрофесионалното ръководене на сектора, посочи изпълнителният председател на БСК Божидар Данев. Също така в годините са се натрупали и стратегически грешки като договорите с американските ТЕЦ-ове в комплекса  "Марица Изток”, ВЕИ-тата и др. Според думите му сектор "Енергетика” в България е много болен икономически. За да бъде излекуван, БСК предлага цените на електроенергията да бъдат задържани на сегашните нива до Нова година, а междувременно всички да се заемат с лечението му, стана ясно от думите на Данев.

Бизнесът е готов да помогне на държавата за справянето с проблемите в енергетиката, стана ясно от думите на Васил Велев от АИКБ. Бизнес оранизациите са готови да излъчат свои екипи от специалисти, които да покажат къде са грешките и как да бъдат коригирани. Освен това експертите ще посочат и къде в сектора има резерви, които да не позволят повишаване на цената на тока. Такива например са неефективно и вредно управление, многото кражби, неспазването на закона и т.н., посочи Велев. Така се стига до ситуацията сега, при която бизнесът вече не може да поеме повече увеличение на цената на тока. "Брашненият чувал не може да бъде изтупан повече”, казва Велев. И допълни, че волно или неволно пред обществото е било представено, че цената на тока ще се увеличи с 1-2%. Това обаче важи само за бита, а за бизнеса поскъпването ще е между 13 и 18%. Ако цените на едро се вдигнат с толкова, това означава, че ще има и поскъпване на дребно, смята Велев.

Според Цветан Симеонов от БТПП с предложените промени в цените от 1 юли отново се получава субсидиране гражданите за сметка на фирмите. Освен това при изготвянето на прокеторешението за новите тарифи никой в КЕВР не е помислил и за малките и средни предприятия. Както iNews вече съобщи, ако исканията на бизнес организациите не бъдат приети, от следващия петък, 26 юни, всички заводи в България ще преминат към протест под формата на спиране на производството за по 1 час на ден.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 14:00 "Петолиние на паметта
  • 15:00 Натисни F1 образователна поредица...
  • 15:30 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • Сега "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Аз обичам България" - забавна...
  • Сега "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.