Хора на Плевнелиев ще лапнат 30 млн. лв. чрез "София Тех парк"

Обществените поръчки "понамирисват" – май се пишат за един изпълнител

по статията работи: Филипа Тодева | 21.11.2013 | 11:09
Хора на Плевнелиев ще лапнат 30 млн. лв. чрез "София Тех парк"
inews.bg/Марио Евстатиев

След дълго стъкмяване и протакане "София Тех парк" АД обяви три обществени поръчки за строителство, които са разпределени в три отделни лота и са за общо над 32 млн. лв. Така хора от най-близкото обкръжение на президента Росен Плевнелиев ще разпределят до края на годината над 30 млн. лв., пише в. "Репортер".

Близо година след като беше създадена с откритото лобиране и тайното инженерство на Росен Плевнелиев, компанията "София Тех парк" най-сетне обяви някакви конкретни стъпки по изпълнението на амбициозните си строителни планове.

Забавянето в обявяването параметрите на обществените поръчки предизвика негодувания в строителния бранш и съмнения, че условията се пишат старателно за един определен изпълнител. 

Това е архитектурното бюро "А и А архитекти" на Ангел Захариев, съпруг на съветничката на Плевнелиев и министър в служебния кабинет Екатерина Захариева. За тази схема допълнително натежава и присъствието като изпълнителен директор на "София Тех парк" на Елица Панайотова. 

Амбициозната дама минава за любимка на президента и изобщо "президентски човек”. Определяна е така от медиите близки до Плевнелиев и Иво Прокопиев. 

Панайотова е бивш управител на "перлата” на Плевнелиев – "Бизнес парк София”, където се появява след съмнителната сделка, при която собствеността премина във "фондове от групата на Gramersy”. Тя е възприемана като лост за директно влияние на президента в проекта "София Тех парк”. 

През годините Панайотова е участвала и в управлението на множество компании, контролирани от олигарха и близък приятел на Плевнелиев Иво Прокопиев, в които собствеността е неясна или офшорна. Такава например е "БПС 14”. 

Връзката на Панайотова с Прокопиев личи и от участието є като представител на "Лендмарк холдингс” – строителното направление в бизнеса на олигарха. 

Силната финансова ангажираност на Плевнелиев с проекта пролича и от решението на назначеното от него служебно правителство да налее 7 млн. лв. в компанията. Това стана в последния ден от управлението на служебния кабинет, което допълнително буди съмнения за начертана президентска "схема”. 

Мотив за налетите средства така и не беше представен, а по обясненията на бившия икономически министър Асен Василев това е станало, за да "тръгне проектът”. 

Според вестник "Репортер" въпросният проект е дело лично на президента Плевнелиев. За първи път за неговата идея се разбра при посещението му в САЩ през пролетта на 2012 г. "Започнах да рисувам лично аз мастър плана на "София Тех парк”. Аз съм един от малкото хора в България, който е правил подобни концепции, разбира от тях." Така представя идеята си Плевнелиев пред американските си домакини, докато българите в делегацията му го гледали изумено. 

И още една важна подробност – "Парите са налични”, добавя президентът. "София Тех парк" наистина се финансира основно по оперативна програма "Конкурентоспособност", като безвъзмездната финансова помощ е над 97 млн. лв.

Но едва ли това е достатъчно основание парите да отидат при "едни хора”. А Плевнелиев е специалист по усвояването на средства покрай големите строителни проекти. Справка - "Бизнес парк София”, където журналистическо разследване показа как той е отклонил близо 1 млн. лв. от своите партньори Lindner.

Схемата тогава минава през кипърската офшорна фирма Inox, контролирана от първата му жена Вероника.

Каква схема е предначертал за "София Тех парк" Плевнелиев може би ще разберем на 8 декември, когато трябва да бъдат обявени победителите в обществените поръчки за строителство.  

За момента правят впечатление някои детайлни изисквания към кандидатите, като например с колко точно верижни багера с обем на кофата от 1 куб. м. или триосни самосвала трябва да разполага. 

По първия лот – за инженеринг на инфраструктурата, който е на стойност 17 млн. лв., кандидатът трябва да има оборот за предходните 3 финансови години (2010 г., 2011 г. и 2012 г.) не по-малък от 34 млн. лв. без вкл. ДДС. 

Само от строителни дейности, свързани с инженеринг на инфраструктура пък, оборотът трябва да е минимум 17 млн. лв. Поръчката е разделена на два подобекта - единият е изграждане на паркови територии, спортни площадки, паркинг и обслужваща сграда, а другият е за изместване на съществуващи кабелни връзки, които преминават през терена. 

Друга от поръчките е проектиране и строителство на иновационен форум с прогнозна стойност 5.4 млн. лв. Сградата ще бъде двуетажна с разгърната площ около 5300 кв.м и ще включва две многофункционални зали за конференции, срещи и събития с общ капацитет 1000 души. 

Тук кандидатът трябва да покаже оборот от дейност за предходните 3 финансови години (2010 г., 2011 г. и 2012г.), не по-малък от 16 млн. лв. и приходи от дейност сходна с поръчката за 10 млн. лв. 

"Репортер" отбелязва, че всички тези рестрикции ограничават броя на потенциалните кандидати.

Разбира се, спорен остава и въпросът има ли изобщо нужда от подобен технологичен парк в София. Той до голяма степен ще представлява офисна площ с елементи на презентационни зали и музейна част.

За явната липса на интерес към "София Тех парк" говори фактът, че въпреки настойчивите предложения от страна на Плевнелиев към HP, Cisco и Google и др., никоя от компаниите не е откликнала до момента за участие под каквато и да е форма. Потвърден интерес има единствено от производителя на стени за катерене "Уолтопия", който си търсеше терен за изграждане на спортна зала. Може би затова в проекта за технологичния парк вече присъстват и спортни площадки.

Очевидно на територията на "София Тех парк" "Уолтопия" е получила изгодно предложение за построяването на залата си. Освен от българския строител на стени за катерене потвърден интерес има от две напълно анонимни чужди компании. 

Софтуерната "Хемимонд" планира да развива облачни услуги, а германската компания за полупроводници ZMDI смята да премести там развойната си дейност.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


42 Бисерка Ханджиева 22.11.2013 | 10:22
Защо Прокопиев е богопомазан?защото парите му обслужват тези които управляват и тези които раздават правосъдие.
41 Бисерка Ханджиева 22.11.2013 | 10:16
Нищо ново!навсякъде по високите етажи се шири корупция и задкулисие.Съдебните органи защитават тези от които имат интерес.Но къде сме ние малките хора?защо позволяваме всичко това ,като сами ги избираме!!!!
40 Станимира Димитрова 22.11.2013 | 06:13
зАПОЧВА ПУБЛИКУВАНЕ.мозьчния инвалид прибра жена си и нападна друга.Че тя е с онкозаболяване,че тя е хипертоничка,че има болно сьрце,че е инвалид по болест,това не го интересува.С такива като него с липсващ морал се напьлни София.Те идват от провинцията всички до един и са такива за всичко.Започва публикуване на енергийните изнасичвачи. Този е от Монтана - СА7990ТС т. синя.Синовете им са сьщите като тях.
39 Росен Караманов 22.11.2013 | 05:42
-ама първо да го извадят от осрания гъз на бойко,и тогава да му го подадат в устата
38 Росен Караманов 22.11.2013 | 05:40
-аз викам,да вземе да"го"лапне,най-накрая
37 tedka todorova 21.11.2013 | 18:55
Само далавери около този президент. Как не му е неудобно вече. Да вземе да си подаде оставката най - накрая.
36 melrose place 21.11.2013 | 17:23
Той Плевнелиев затова толкова натиска за проекта "София Тех парк" и разправя какви ли не глупости, колко България имала нужда от този проект и какви ползи щял да донесе, нови работни места бла-бла. Абсолютни простотии са това. Прави го за да помага на своите бизнес партньори и защото и те са му обещали да лапне някакво парче от пая.
35 Натали Виденова 21.11.2013 | 17:14
Този "София Тех парк" е една крупна далавера. Плевнелиев пак помага на картелите да се облагодетелстват за сметка на държавата,
34 dancho danchev 21.11.2013 | 14:33
То е крайно време всички които са злоупотребили да бъдат разследвани , включително и Плевнелиев, нещата в тази страна не може да продължават така, ако искаме да тръгнем в положителна посока.
33 мили ванили 21.11.2013 | 14:12
Срам и позор...жалко,че имаме такъв президент,но си мисля,че скоро ще го видим в затвора.
32 Емилия ОтЛьонеберя 21.11.2013 | 14:08
Егаси хитреците
31 Kalo Storm 21.11.2013 | 14:02
не се сдържаха дане измислят поредната шмекерия!
30 dancho danchev 21.11.2013 | 13:54
Ами използва момента човека, все пак властта му е в ръцете и си плете своята кошница, а народа кучета го яли, жалкото е че прокуратурата не взима под внимание тези злоупотреби.
29 Jana Kirova 21.11.2013 | 13:54
Навярно сред хората, които ще се облажат от тези 30млн ще бъде и олигархът Прокопиев, както и самият президент, няма начин те да не запълнят офшорните си сметки, само се питам кога ще възтържествува справедливостта у нас и тези хора ще бъдат пратени на съд и ще получат адекватни присъди за делата си.
28 Petar Petrov 21.11.2013 | 13:51
Всяка собственост на олигарха Прокопиев и президента Плевнелиев и неясна или офшорна, тези хора се занимават с далавери и корупционни схеми и отдавна трябваше да бъдат разследвани от прокуратурата и наказани за делата и злоупотребите си.
27 Пламена Христова 21.11.2013 | 13:48
А , аз не знам защото все още няма повдигнати обвинения срещу него и Прокопиев, след като толкова скандални неща излязоха на яве и до кога ще им се разминава?
26 Бони бон 21.11.2013 | 13:48
"Но едва ли това е достатъчно основание парите да отидат при "едни хора”. А Плевнелиев е специалист по усвояването на средства покрай големите строителни проекти. Справка - "Бизнес парк София”, където журналистическо разследване показа как той е отклонил близо 1 млн. лв. от своите партньори Lindner." - Мхм. Още нещо няма ли да има?! Къде не е набалжил той с приятелите си и американските си кукловоди!
25 La Bicha 21.11.2013 | 13:47
Къде да ходи?! Кой да го изгони, като се е вкопал добре във връзките си.
24 Raina Knqginq 21.11.2013 | 13:46
А бе ще бъде разследван! Къде си бе момче, това е БЪЛГАРИЯ! тук политиците си коват законите за себе си, както и присъдите!
23 Бони бон 21.11.2013 | 13:45
Тоя техно парк си беше подозрителен още от самото начало. Спомням си, че Росен още, като министър се засили с него още в началото на мандата си да го строи! Явно е искал набързо да хване времето, че може да си уреди неговите хора да го построят и т.н.
22 La Bicha 21.11.2013 | 13:43
Чудничко просто. Преиздента отново доказа вързките си с олигарси, като Иво Прокопиев. А служебният кабинет, си беше нареден от тях, независимо какво казва Прокопиев по медиите.
21 Raina Knqginq 21.11.2013 | 13:43
"Това е архитектурното бюро "А и А архитекти" на Ангел Захариев, съпруг на съветничката на Плевнелиев и министър в служебния кабинет Екатерина Захариева. За тази схема допълнително натежава и присъствието като изпълнителен директор на "София Тех парк" на Елица Панайотова. " - Шуробаджанащина висше управленско ниво. Това е истината тук.
20 Батко Реджеп 21.11.2013 | 13:19
"Обществените поръчки "понамирисват" – май се пишат за един изпълнител" - Абе, този президент няма ли най - сетне да си ходи. Вече толкова много ми е паднал в очите, че не искам да го чувам и виждам .
19 ханибал суарес 21.11.2013 | 13:13
да, това е така и си мисля, че президента трябва да бъде разследван от прокурора. това трябва да бъде първата цел на новия прокурор, който ще дойде на власт.
18 ленено семе 21.11.2013 | 13:12
никой вече не се учудва, само че този президент трябва да си подаде оставката, за да може да бъде разследван от прокуратурата по бързата процедура.
17 триста зора 21.11.2013 | 13:12
започна да мирише много лошо от президента и мисля, че е крайно време да си подаде оставката, защото това което прави не е никак добре.
16 Тръпкомир Тръпков 21.11.2013 | 13:11
това са едни големи мошеници, които само се чудят каква далавера да направят и съм сигурен, че това се прави с помощта на иво прокопиев.
15 ханибал суарес 21.11.2013 | 13:10
това което чета, никак не ми харесва. явно нашия президент няма никакви скрупули да върти далавери, дори и когато е президент, а не министър председател.
14 ленено семе 21.11.2013 | 13:10
няма да се учудя, ако наистина е така. президента продължава да си прави далаверите, независимо, че в момента не е министър, а президент.
13 триста зора 21.11.2013 | 13:09
това въобще не може да ме учуди, защото президента продължава да си прави далаверите, въпреки че не е министър. това се нарича наглост.
12 Тръпкомир Тръпков 21.11.2013 | 13:08
плевнелиев е направил поредната схема за източване на пари и няма да се учудя ако и неговия приятел иво прокопиев му помага в тези далавери.
11 Емилия ОтЛьонеберя 21.11.2013 | 11:57
Само далавери покрай тоя президент, бе
10 zvezdata zvezdata 21.11.2013 | 11:54
Така е, и най-вече, като ни излъга, че по честен път си е спечелил парите и бизнесът му е бил чист, нямал никакви връзки с олигарсите и се е трудел. :)
9 qnko qnev 21.11.2013 | 11:36
При него личният интерес е преди всичко.
8 qnko qnev 21.11.2013 | 11:35
Вече много започна да мирише около президента.
7 mitko velev 21.11.2013 | 11:33
Роската ми се струва ще излезе голям мафиот.
6 mitko velev 21.11.2013 | 11:32
Има ли някой учуден от случващото се около президента и схемите му за усвояване на средства!
5 нова надежда 21.11.2013 | 11:19
Май ни излъга Плевнелиев, като обяви, че не е в политиката, за да си оправи живота.
4 Кристина Минкова 21.11.2013 | 11:19
Браво,още една тлъста сделка и пари в офшорките на президента....
3 нова надежда 21.11.2013 | 11:17
Оппа, нова далаверка с името ма президента. Колко ли такива още има?!
2 Пламена Недялкова 21.11.2013 | 11:16
Той доста свои хора уреди да гушнат едни пари .
1 Емилия ОтЛьонеберя 21.11.2013 | 11:15
я ги виж ти, мошниците

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 18:20 Още от деня коментарно предаване
  • 18:45 Спорт ТОТО
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Вечерното шоу
  • 22:00 Любов в окови 3 тв филм /20 епизод/
  • Сега "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.4
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.4
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • Сега "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.