Превозвачите: Искаме референдум за излизане от ЕС, ако планът "Макрон" бъде приет

От транспорта няма да остане нищо в България, обяви Димитър Димитров

по статията работи: iNews | 07.12.2018 | 09:46
Превозвачите: Искаме референдум за излизане от ЕС, ако планът "Макрон" бъде приет
ИТАР-ТАСС/EPA/YURI KOCHETKOV

Пакетът "Мобилност” или т.нар. пакет "Макрон” е на път да мине през Европейския парламент в близък до първоначалния си вид, който ще ощети значително българския транспортен бранш. Това стана ясно днес, а ако това наистина стане, родните превозвачи са готови да стигнат и до крайна мярка – не само протести, а дори иницииране на референдум за излизане та България от Европейския съюз. Това обяви Димитър Димитров, изпълнителен директор на Камарата на автомобилните превозвачи, в предаването "Денят на живо” по Канал 3.

"Ако приоритизираме нашите проблеми, първото и основното, което казва пакета за мобилност е, че се борим срещу социалния дъмпинг и за по-справедливо заплащане на труд и други социални придобивки за водачите – това звучи много добре и ние го подкрепяме, въпреки че излиза, че ние сме против. Не сме против. Първото, което поставихме като въпрос е изменението за прибирането на водача в страната, където е установен превозвача – т.е. без значение какво е гражданството на човека, къде е семейството му, къде е постоянното му жителство – той трябва да се прибира, където е установен превозвача. Няма нищо социално в това. Български водачи, които живеят в България, но работят за немска фирма, трябва да бъдат прибирани в Германия.

Следващото, което твърдят е, за справедливо и равно заплащане. В момента имаме свободен пазар на труда – всеки един водач може да отиде и да работи в чуждестранна фирма без проблем. Само че имаме страшно много случаи, при които водачи отиват, работят няколко месеца там и се връщат в български фирми, защото условията там не са по-добри. Освен това в цяла Европа, включително и България, има изключително голям недостиг на шофьори. Т.е. ние ако си позволим да не предлагаме конкурентно заплащане и добри условия, то няма да има изобщо шофьори. Истината е, че това е една от малкото професии, която е изравнена с европейското заплащане. Това не може да е причина да се изтеглят нашите шофьори от там, заради което се търсят най-различни механизми.

За всички вече е ясно и ние го заявяваме открито – целта на този пакет "Мобилност” е изтеглянето на нашата работна ръка към западни фирми, пререгистрацията на български фирми и такива регистрирани в България, да бъдат регистрирани в други държави-членки, съответно плащането на данъци при тях.

От транспорта няма да остане нищо в България. А този пакет ще засегне много други сектори. Имаме около 65 хиляди тежкотоварни превозни средства, които работят навън. Това е износ на една услуга. Парите идват от чужбина, които преди отново да отидат там минават няколко пъти през различни юридически български лица. Т.е. има широк кръг на бизнеси, свързани с транспорта”, коментира Димитров.

Той поясни, че още не са правени конкретни изчисления колко повече ще бъдат разходите след въвеждането на пакета "Мобилност”, тъй като множество от критериите са неясни.

"С всичките изисквания за командировки и т.н. обаче излиза, че един шофьор трябва да получава заплащане от 7000 евро. А дори те не плащат такива заплати. Излиза, че на нас слагат и още едно допълнително завишаване”, каза шефът на Камарата и обясни, че засега няма конкретна база – може да се направят хипотези за заплащането при различни варианти, но няма нищо конкретно.

Какви обаче ще са мерките, които превозвачите ще предприемат.

"В момента нещата са изключително неблагоприятни за нас. Дали едни протести ще имат ефект, ние не можем да знаем, но сме длъжни да пробваме. Просто сме в безизходица. Лошото е, че не говорим само за транспорта, а за цяла България. И това е целенасочено срещу източните държави”, допълни изпълнителният директор на Камарата на автомобилните превозвачи.

Той даде пример с другия пакет "Мобилност”, който засяга автобусните превозвачи. Там транспортът се либерализира, а пък този за товарните превози -  не. Защото именно в този вид транспорт е засегната Западна Европа.

Като мярка, която може да бъде предприета от българските превозвачи, Димитров изтъкна, че те ще бъдат призовани да изтеглят банковите си сметки, които са в чужбина, в България.

"Свидетели сме на един саботаж към българския транспорт. Нямаме избор. Това можем да направим – да изкараме камионите, да отидем в Брюксел, Старсбург. Каквото зависи от нас, това ще направим. Оттам нататък, ако са си навили на пръста, че ще ги приемат тези неща... Стана въпрос и преди това, обсъждали сме го с колегите, за иницииране на референдум за излизане от Европейския съюз. Защо ни е такава Европа, какво печелим от нея”, попита той.

Димитър Димитров обясни, че транспортът е третият по големина сектор в страната, който генерира 17% от БВП. Над 80%, около 80-90%, ще бъдат загубени, ако се приеме пакета.

Поясни и че вече има български фирми, които са отворили представителства в чужбина.

Колкото до реакциите на българските политици, които преди няколко месеца бяха на път да обявят победа, представителят на Камарата обясни, че те са "силно притеснени”.

"Често се виждаме с транспортния министър, но мислим и да поискаме среща с премиера – в крайна сметка това е национален проблем. Оттам насетне предстои обсъждане на 10 януари, а седмица по-късно гласуване. Призовават ни да бъдем по-активни и да търсим съмишленици от други държави. Много е сложна ситуацията, тъй като се стига до едно голямо пазарене. Но на нас няма какво да ни предложат, защото ние ще сме най-потърпевши”, каза още Димитров.

"10 януари е датата, на която ще се обсъжда пакет "Мобилност 1” в комисията по транспорт в Брюксел, а седмица по-късно е гласуването в Страсбург. Това са двата варианта за протести – предстои да се организираме с колегите и да вземем окончателно решение”, допълни Димитър Димитров.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:20 Още от деня коментарно предаване
  • 18:45 Спорт ТОТО
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • Сега "Скъпа мамо" - сериал, еп.2
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.2, еп.4
  • Сега "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.