Преразход в подготовката за председателството, надхвърли 50 млн. лв.

У нас идват евроексперти да помагат в изоставането, българи пък заминават в Брюксел да се обучават

по статията работи: iNews.bg | 15.03.2017 | 14:11
Преразход в подготовката за председателството, надхвърли 50 млн. лв.
НЦППБП

Разходите за подготовката на българското Председателство на Съвета на Европейския съюз ще надхвърлят предвидените за тази година 50 млн. лв. и предстои актуализиране на сумата. Това съобщи по БНР Яна Дочева, и.д. директор на Националния център за подготовката и провеждането на Българското председателство. През февруари тя пое поста от посланик Любомир Иванов, който стана зам.-министър на външните работи в служебния кабинет на Огнян Герджиков.

Тя обясни, че общият бюджет за тригодишния период на подготовката е 150 млн. лв. - по 50 млн. лв. на година, но тъй като основните разходи са през ключовата 2017 г., планираните средства ще се окажат недостатъчни.

До края на март предстои приемането на финансовата рамка за 2017 г. и прогнозната за 2018 г. "Оскъпяването на подготовката за тази година е очаквано. Глобалната сума, която ще бъде одобрена към края на март, ще надвишава може би тези 50 млн. лв. Това е съвсем нормално, защото миналата година 50 млн. лв. не бяха изхарчени, нито смятам, че през 2018 г. ще има чак толкова много разходи. Вероятно най-големите разходи, които ще има през 2018 г., ще са Центърът, относно плащания по договори с фирми, с хотели и т.н.", каза Дочева.

Какво означава да управляваме ЕС?

Над 18 000 делегати ще посетят България през първата половина на идната година, а календарът ще включва над 230 събития, показва моментната снимка на българското председателство в цифри. Следващите месеци ще са ключови в планирането на първото за страната ни лидерство на Съюза.

До края на март предстои приемането на Финансовата рамка за 2017 г., както и на Комуникационната стратегия, а паралелно с това в действие е логистичната подготовка на всички събития: настаняването на делегациите в България, кетъринг услугите и транспортирането на гостите. Навреме ще приключат ремонтите на двете сгради, които ще бъдат ползвани за провеждането на събитията в рамките на председателството, убедена е ръководителката.

"Изпълнителят на НДК напредва. Работим в близък контакт с тях, защото има да доуточняваме детайли за пресцентъра и неговото създаване, както и други детайли по организацията на самите помещения, но те имат пълна готовност и ще бъдат напълно подготвени, за да поемат събитията, които са и преди председателството", каза Дочева.

Тя е категорична, че и с резиденция "Бояна" "също се случват нещата": "Текат ремонтните дейности и там. Няма да имаме срещи на министерско ниво в "Бояна", тъй като сградата е с по-малък капацитет и няма да може да поеме големи събития, но там ще има доста срещи на експертно ниво, тъй като трябва да не се струпват всички на едно място. Оказва се, че програмата е специфична за всяко едно от тях, има паралелни сесии".

Предстои да бъде съставен стабилен календар на събитията, който зависи от редовните прояви в Брюксел, а повече яснота около конкретните дати и детайлите по програмата ще има през май-юни, което ще бъде от ключово значение, за да бъде планирано настаняването, изхранването и транспортирането на гостите.

София ще е домакин на 230 събития

В 4 категории са разделени планираните към момента 230 събития, като най-важните от тях са около 30, включващи неформални срещи на министрите на различните формати на Съвета на ЕС и големи събития на министерско ниво.

"Министрите, държавните и правителствени ръководители и придружаващите ги делегации се настаняват, обичайно, в 4- и 5-звездни хотели. В София, слава Богу, има такива хотели! Проведени са разговори с голяма част от тях. Разбира се, те трябва да преминат и през съответните проверки от службите за сигурност, за да бъдат одобрени. Имаме поне десетина хотела, които вече са планирани", каза Дочева. И допълни, че гостите от ЕС по време на председателството си поемат сами разноските за настаняването, а ангажиментът на страната-домакин е само за резервирането на определена квота стаи.

Леките автомобили и микробусите за транспортиране на делегатите ще бъдат осигурени през Националната служба за охрана (НСО), а автобусният превоз е в отговорностите на Националния център за подготовката и провеждането на българското председателство.

Забавянето не било фатално

Дочева посочи, че след интензивна работа през последните два месеца, няма забавяне в сроковете за възлагане на обществените поръчки и отхвърли критиките за липсата на добра комуникация и координация. "На този етап срокове, които да са заплашени от неизпълнение, няма. През последния месец всички дейности бяха доста активизирани и всеки вече е наясно със съответните си отговорности и задачи. В координация един с друг ще се справим, убедена е отговорничката на подготовката.

От септември е започнало обучението на служителите, ангажирани с българското председателство. В момента такова се провежда в Института за публична администрация. Предстоят лекции и в Дипломатическия институт, включващи и практически симулации. Преводачите се осигуряват на министерско ниво от Главна дирекция "Преводи" на ЕК. С екипа на дирекцията се водят преговори, техническа мисия е направила оглед на сградите и са дадени предписания, за да отговарят на изискванията. Преводите на експертно ниво ще бъдат осигурени от различните министерства и чрез наемане на преводачи за конкретни събития, като за целта ще бъдат предвидени средства от общия бюджет за председателството.

Обсъждат се различни варианти за партньорство с общините за популяризиране на събитията от календара на председателството. Яснота ще има в края на март след одобрение на Комуникационната стратегия, е станало ясно след среща на представители на Центъра по подготовката с Националното сдружение на общините и ресорния вицепремиер Деница Златева.

"Предвиждаме грантова схема, с която в партньорство с общините да направим събития из страната, за да може да се популяризира председателството и там. Уговорихме се в началото на април да проведем нова среща, където да обсъдим по-конкретно детайлите. Вероятно ще включим и неправителствения сектор в събитията и мероприятията, които ще правим по отделните региони", разясни още Дочева.

Кампания за ползата от председателството по обществена поръчка

От Центъра за подготовката и провеждането на Българското председателство си поставят целта до края на годината поне 60% от българите да са наясно за смисъла и ползата от това България да поеме кормилото на Европа за първата половина на 2018 г. През 2015 г. грамотните по въпроса за ползите са били едва 3%, а в края на 2016 г. – 30%, отчитат организаторите.

За целта е предвидена сериозна кампания (по обществена поръчка), с информационни материали и клипове, които да показват защо и как едно председателство може да е от помощ. "Смятам, че едно председателство, освен като политически успех, е възможност да покажеш страната си. България е малко позната, а същевременно повечето чужденци, които идват тук, остават очаровани. От нас зависи да ги накараме да се върнат", каза още шефката на кампанията.

България работи в тясно сътрудничество с останалите държави в т.нар. "тройка" – включваща Естония и Австрия, като освен общите приоритети по време на председателствата, се обсъждат и организационни детайли, но рецепти за успешно председателство няма, допълни тя.

Брюксел праща помощ за изоставането

Междувременно заради изоставането в подготовката за председателството на страната от 1 януари 2018 г., ЕС ще изпрати свои експерти в София, за да ни помагат. Те ще останат у нас около 8 месеца, съобщи пък по бТВ служебният вицепремиер Деница Златева, отговаряща за подготовката.

В същото време България ще изпрати около 200 експерти в Брюксел, за да натрупат опит за организацията на председателството на ЕС, допълни тя.

Според ресорния вицепремиер в момента България се справя добре с подготовката си и изрази надежда, че ще се справим успешно с предизвикателството. "Има притеснения относно сроковете, но има добра координация", увери тя.

Златева посочи, че ЕС е в криза, което прави задачата пред България още по-отговорна. Тя смята, че страната ни трябва да продължи да работи за решаване на бежанския проблем и за изглаждане на взаимоотношенията с Турция.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Натисни F1 образователна поредица...
  • 04:15 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • Сега "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.