"Непознатата София" или новите забележителности на столицата

Първата демонстрационна карта помага на София в борбата за Европейска столицата на културата

по статията работи: iNews.bg | 17.08.2011 | 18:49
"Непознатата София" или новите забележителности на столицата

Знаете ли къде се намира надгробният камък на Иван Вазов? А Курилският манастир? Това са само част от обектите, включени в първата демонстрационна карта по проект "Непознатата София".

"Непознатата София" цели да набележи непознатите, но интересни исторически, архитектурни, културни и художествени места и обекти на територията на град София и да допринесе за тяхното популяризиране сред гражданите и туристите. Основната цел е да се подпомогне придобиването на статут на София на Европейска столица на културата.

От началото на проекта - на 1 юни, до момента са избрани осем интересни, но малко познати забележителности на столицата. Първоначално подборът е направен чрез собствено изследване, направено от Център за предприемачество и управленско развитие - България.

След това изборът е бил оставен изцяло на гражданите, които чрез анкетна карта, публикувана на страницата на проекта, както и с анкети на място, да изберат забележителностите. Единственото условие за гласуване е обектите да бъдат малко познати и известни на гражданите.

Така, досега са получени общо 1200 предложения, каза ръководителят на проекта Станислав Червенков.

След гласуването, софиянци са определили на първо място за малко познат и известен обект надгробният камък на Иван Вазов.

Той се намира в градинката пред храма "Света София", съобщи консултантът по проекта Стоян Стоянов. Той представлява голям витошки камък, който е докаран специално от планината, в знак на преклонението на писателя към красотата на природата.

Легендите разказват, че на този камък Вазов е седял често и е написал някои от най-добрите си творби, обясни Стоян Стоянов.

На второ място сред вота на гражданите е митрополитският храм "Св. Николай Чудотворец", намиращ се на ул. "Цар Калоян", до хотел Рила. Това е един от най-старите храмове в София, обясни консултантът на проекта. Първите основи на църквата са от ІV век, от времето на император Св. Константин Велики.

На трето и четвърто място хората са класирали къщата музей на Пейо Яворов на ул. "Г.С. Раковски" и "Късноантичен мавзолей", намиращ се в Южния парк.

Мястото, където Пенчо Славейков е написал някои от най-известните си произведения, пък се класира на петото място според вота на софиянци. Малкото позната и известна поляна "Славейковите дъбове" се намира на метри под Семинарията в квартал "Лозенец".

Мястото се смята за паметник на културата от национално значение, тъй като е автентично наследство от известните писатели Петко и Пенчо Славейкови.

На "Славейковите дъбове" са се срещали представителите на кръга "Мисъл" - Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Петко Тодоров, д-р Кръстев, както и Мара Белчева и Боян Пенев, разказа Стоян Стоянов.

Сред новите обекти е включен и православният храм "Света Богородица". Точно след моста на ул. "Черковна", в кв. "Хаджи Димитър" през далечната 1912 г. Пейо Яворовсе се венчава за своята муза от любовните си стихотворения и любима Лора Каравелова, преди да замине за фронта в Македония.

Вила "Рустика", съществуваща до готското нашествие от последната четвърт на ІІІ век, когато е разрушена и ограбена, е открита през миналия век. Тя се намира в северната част на кв. "Хаджи Димитър". При разкопките на вилата са открити 250 сребърни монети от ІІІ век в глинено гърне. Предполага се, че тя е била използвана като светилище и гробище за траките.

Курилският манастир пък, който също попада сред забележителностите на демонстрационната карта, се намира съвсем близо до София - до брега на река Искър.

На това място е имало манастир още преди Първото българско царство, но в началото на Османското робство е разрушен. През 16 век манастирът е възстановен, като четири века по-късно става девически манастир. Тогава в него е имало действаща печатница, която е била "дом" за християнската литература. В днешно време в манастира няма монаси, но е действащ.

Но това е само временната класация на "Непознатата София". Всеки има възможност да промени реда в класацията и да избере тази, която той реши, тъй като проектът продължава до 31 август. Така че, всеки, който знае някое закътано, но хубаво местенце, да не го пази за себе си, а до го сподели. Гражданите могат да гласуват за тези осем обекта, но и да добавят нови.

За улеснение на желаещите да се включат "Непознатата София", организаторите съобщиха, че демонстрационната карта с осемте обекта ще бъде разпространена на аерогара "София", автобусни гари, хотели, ресторанти и на места с голям поток от граждани и гости на столицата.

Проектът ще бъде отворен за развитие и надграждане, обеща ръководителят му Станислав Червенков, като целта му е, освен откриването на интересните места с историческо и културно значение, е и намирането на допълнително финансиране.

Червенков съобщи, че ще се търси помощ от Столична община, за да могат да се поддържат и приведат в добър външен вид забележителностите, включени в демонстрационната карта.

Сумата на бюджета за изпълнението на проекта е близо 16 000 лв., като 14 000 лв. са финансирани от Столична община по програма "Европа".


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


2 Силвия Димитрова 17.08.2011 | 19:28
Определено бих гласувала за малката базилика „Св. Николай Чудотворец" построена от севастократор Калоян с цел да стане малка семейна църква. Има чудесен дървен иконостас и няколко впечатляващи икони. Много жалко, че тази антична и автентична постройка не е добре позната, а тя пази многовековна история. Дано проектът "Непознатата София" хвърли повече светлина върху античните ни светини.
1 d.krumova _ 17.08.2011 | 19:10
Как няма да е непозната нашата мила столица, след като един от най-великите ни писатели лежи под един прост витошки камък?! Коя нормална държава ще си погребе знаменитостите под камък, бре? Това да беше по другите страни – щяха да му издигнат мраморни плочи за чудо и приказ. Може ли да сме такива диваци? Това е срамно и позорно. Камък! Пфу.

ТВ програма

Кино

  • Сега България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 БНТ представя Проф. Асен Златаров:...
  • 22:00 Любов в окови 3 тв филм /23 епизод/
  • Сега "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.8
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.8
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • Сега "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Кошмари в кухнята"- риалити
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.