Андрей Райчев: Планират да сменят Бокова с Георгиева за ООН, а Плевнелиев да иде еврокомисар

Ако парите свършат и държавата затъне в заеми ще има избори 2 в 1 и Борисов ще се кандидатира за президент, смята социологът

по статията работи: Филипа Тодева | 11.12.2015 | 08:11

След министерската оставка, какво ще се случи с Реформаторския блок и възможно ли е по-сериозено сътресение във властта? Провали ли се правосъдната реформа и кой има интерес от нея? Ще бъдем ли свидетели на скандал с официална смяна на българската кандидатура за генерален секретар на ООН Кристалина Георгиева вместо Ирина Бокова?

Филипа Тодева разговаря по темите със социолога Андрей Райчев.

Ще доведе ли оставката на правосъдния министър до краха на Реформаторския блок?

Проблемът е на ДСБ в случая, защото ДСБ иска да напуска и да се бунтува. Движение "България на гражданите" не иска нищо подобно. Проблемът е, че те получиха много повече гласност, отколкото имат електорално присъствие. Първо имат няколко министри, второ – място в медиите. Каквото и да кажат те, то се разпространява, а електоралното им присъствие е около 1-2%. Но така или иначе се класираха на тази позиция и освен Кънев, никой не иска да напуска, защото са наясно, че бъдещето може да не им поднесе втори път такава възможност. А като опозиция са много слаби, защото нямат улица. Опозицията е силна, когато може да излезе от парламента и да отиде на улицата, но улица няма. По този начин Кънев се самоизолира. Докато Христо Иванов извърши лично действие, той не е политически лидер. Той е един честен човек, попаднал в правителството. Каза, че ако не се изпълнят нещата, които ще си отиде. Те не се изпълниха и той си отиде. Кънев не е в тая ситуация. Той не може да импровизира. Явно се беше ангажирал по някакъв начин с нещо, с обещание може би към Иванов или нещо подобно и извърши едно действие, от което сега или ще трябва да се откаже и да попадне в позицията на Едвин Сугарев, или ще се окаже в полицията на Филип Димитров, който сам "се уби" в първото правителство на СДС. Кънев няма полезен ход, той направи драматичен жест.

Кой печели от тази ситуация?

Радан Кънев не помисли и в този смисъл направи услуга на своите политически противници – главно на ДПС.

Допускате ли по-голямо сътресение в управлението?

Управлението ще стане по-стабилно, но ще смени характера си. Ще стане чисто центристко, ще престане да бъде дясноцентристко. С излизането на реформаторите ще се изпълни едно от условията на Местан да ги поддържа. Второто е за Патриотичния фрон, но не двете партии – а тази на Валери Симеонов. ДПС ще премине в позиция на подкрепяща партия. В този смисъл управлението ще стане по-стабилно.

Искате да кажете, че не коалиционните партньори, а ДПС крепи правителството?

Това твърдение е крайно, но ДПС помага на правителството съвсем отчетливо. Всъщност ДПС създаде това правителство, като подаде оставка при управлението с БСП. Беше съвършено ясно, че БСП няма да спечели властта. И това е една премислена и много дългосрочна политика на Местан, която се състои в това да завие надясно и на запад, да прекрати левите съюзи и да започне десни, за да престане да бъде обвинявана ДПС, че е антизападна, а да бъде приета за прозападна и пронатовска. Демонстрацията на това беше свалянето на Станишев и качването на Борисов. Те го качиха на власт. Ако те не бяха развалили коалицията досега Орешарски да е в роля. Орешарски доказа, че може напълно да оцелее от уличен натиск. Улицата не можа да го свали и затихна. Свали го ДПС.

Очаквате ли това правителство да изкара пълния си мандат?

Щях да ви кажа "Да", ако нямаше една неопределеност с президентските избори. Аз съм сигурен, че Борисов не иска да стане президент. Той предпочита да бъде министър-председател. Поради по-голямата власт и по много други причини. Но има вариант, при който положението в страната много ще се влоши, т.е. парите ще свършат, прекалено много се потъва в заеми и т.н. При такъв случай той ще предпочете да стане президент, за да не носи тази отговорност. При първия сценарий правителството ще изкара до 2018 година, а при втория – ще има избори в 2 в 1.

Как ще се отразят скандалите в съдебната система, реформата, която мнозина смятат за провалена? Как смятате ще погледне Брюксел на това?

България се нуждае от няколко реформи. От тази реформа, която се прави в момента не се нуждае България, а Европа. Аз съм дълбоко убеден, че правителствата и в България, и в Румъния е точно толкова корумпирано, колкото са в Брюксел, в Берлин и в Париж. Идеята, че българите и румънците са корумпирани, а ония са чиста вода, е чисто и просто мит. Не нападат нас, защото това е най-евтиното, най-лесното, нашите страни най-малко могат да окажат съпротива. И изразяват недоволството си не толкова от нас, колкото от цялостния процес на разширяване в Европа. В този смисъл тая реформа беше поискана от нас, защото те ни казаха: "Направете някаква реформа". Румънците симулират по-радикално, като арестуват някакви хора и ги обвиняват. Но е лесно да се арестува Волен Сидеров, защото е слаб. Те това правят. България се нуждае много повече от реформа в медицината. Тези 400 болници са немислимо количество. 56 ВУЗ-а имаме. Това е абсурдно. Тая година обявиха 70 000 места за студенти, при 50 000 кандидати. Това е извращение. Местата трябва да са най-много 20 000. Давам често този пример. България има 56 ВУЗ-а, 25 банки и 6 мелници. Не може да имаш глава 60 кг и тяло 10 кг.

Обвиняват президента Плевнелиев, че влошава и без това обтегнатите ни отношения с Русия. Смятате ли, че има такова нещо?

Да. Това е и моето мнение. И аз мисля, че най-лошото е, че той прави това не защото убежденията му са такива, а чисто просто доскоро той си въобразяваше, че американците ще натиснат Борисов той да го подкрепи, защото Плевнелиев е много верен. Това е малоумно, тоя план е глупав, но той го изпълняваше. Сега доколкото разбирам планът му е още по-сложен и още по-вреден за България. Той си представя, че сега Ирина Бокова ще отпадне като българска кандидатура за генерален секретар на ООН, а на нейно място ще дойде Кристалина Георгиева и ще спечели място в ООН. Това е илюзия. Че могат да махнат Бокова съм сигурен, но че Георгиева ще спечели – това е абсурд. И че мястото на Георгиева ще остане празно и Бойко Борисов ще прати Плевнелиев. Това е планът в момента. Това е още по-лошо.

Допускате ли реално да се случи това?

Да. На първа фаза ще се случи. Ще махнат Бокова. На втора и трета – не зная.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 "Петолиние на паметта
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.