С наближаването на Гергьовден инспекторите на Агенция по безопасност на храните стартираха масирани проверки в цялата страна.
Проверките са започнали на 4 май и ще продължат до 6 включително. Инспектират се обектите, в които се продават смесени хранителни продукти, както и специализираните месарски магазини.
За Гергьовден цента на агнешкото не е по-различна от тази покрай Великденските празници - килограм агнешко струва около 15,10 лв., цяло агне с глава е около 15,50 за кг., а такова без глава е 14,20 за кг.
Оказва, че предлаганото месо на пазара е предимно от български производители, заяви за iNews д-р Расим, главен инспектор в БАБХ.
"Проверяме търговски обекти и складове за търгуване на едро, като внимателно следим за произхода на месото и дали са редовни търговските документи. Отново апелираме да се пазарува само от регламентирани обекти (магазини за хранителни стоки и складове на едро), които са проверени от нас", призова д-р Расим. Тя не може да каже с точност колко са проверените обекти до момента, но по нейни думи на ден един инспектор проверява около 5 обекта.
При нарушение глобите варират в зависимост по кой закон за постановени. При липса на здравна маркировка, идентификационна маркировка, при неправилно съхранение, при нерегламентирана продажба започват от 250 и стигат до 5000 лева.
До момента инспекторите не са установили сериозни нарушения, единствените проблеми констатирани от инспекторите на БАБХ са несъответствия в температурния режим (за охладени меса се поддържа температура в хладилната камера от 0 до 4 градуса по Целзий. Температурата във вътрешността на месото не трябва да е по-висока от 7 градуса).
Дали месото е прясно, може да се познае лесно само по вида му. Качественото месо е със светло розов цвят, а тлъстините трябва да са бели с розов оттенък.
Търговците издадоха лесен трик за разпознаване на качествено месо. Ако месото е прясно, трябва да има добра еластичност. Лесно може да се провери, като се натисне с пръст и ако в рамките на 1 минута месото върне формата си, значи е прясно, обясни Ваня Янкова (търговец).
По нейни думи клиентът знае как да купува, след за маркировката и държи на българския произход на месото.
От агенцията по храните продължават с проверките и през празничния ден.
Горещият телефон на агенцията за сигнали на потребителите е 0700/ 122 - 99.