БАБХ: Агнешкото месо на пазара е предимно от български производители

Цената на килограм агнешко е около 15,10 лв.

по статията работи: Беатрис Николoва | 05.05.2015 | 14:55
БАБХ: Агнешкото месо на пазара е предимно от български производители
inews.bg/Марио Евстатиев

С наближаването на Гергьовден инспекторите на Агенция по безопасност на храните стартираха масирани проверки в цялата страна.

Проверките са започнали на 4 май и ще продължат до 6 включително. Инспектират се обектите, в които се продават смесени хранителни продукти, както и специализираните месарски магазини.

За Гергьовден цента на агнешкото не е по-различна от тази покрай Великденските празници - килограм агнешко струва около 15,10 лв., цяло агне с глава е около 15,50 за кг., а такова без глава е 14,20 за кг.

Оказва, че предлаганото месо на пазара е предимно от български производители, заяви за iNews д-р Расим, главен инспектор в БАБХ.

"Проверяме търговски обекти и складове за търгуване на едро, като внимателно следим за произхода на месото и дали са редовни търговските документи. Отново апелираме да се пазарува само от регламентирани обекти (магазини за хранителни стоки и складове на едро), които са проверени от нас", призова д-р Расим. Тя не може да каже с точност колко са проверените обекти до момента, но по нейни думи на ден един инспектор проверява около 5 обекта.

При нарушение глобите варират в зависимост по кой закон за постановени. При липса на здравна маркировка, идентификационна маркировка, при неправилно съхранение, при нерегламентирана продажба започват от 250 и стигат до 5000 лева.

До момента инспекторите не са установили сериозни нарушения, единствените проблеми констатирани от инспекторите на БАБХ са несъответствия в температурния режим (за охладени меса се поддържа температура в хладилната камера от 0 до 4 градуса по Целзий. Температурата във вътрешността на месото не трябва да е по-висока от 7 градуса).

Дали месото е прясно, може да се познае лесно само по вида му. Качественото месо е със светло розов цвят, а тлъстините трябва да са бели с розов оттенък.

Търговците издадоха лесен трик за разпознаване на качествено месо. Ако месото е прясно, трябва да има добра еластичност. Лесно може да се провери, като се натисне с пръст и ако в рамките на 1 минута месото върне формата си, значи е прясно, обясни Ваня Янкова (търговец).

По нейни думи клиентът знае как да купува, след за маркировката и държи на българския произход на месото.

От агенцията по храните продължават с проверките и през празничния ден.

Горещият телефон на агенцията за сигнали на потребителите е 0700/ 122 - 99.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Церемония по връчване на...
  • 23:30 Да надживееш Ескобар тв филм /32...
  • 00:20 Светът и ние /п/
  • 00:45 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:15 Господин Тау тв филм /18 епизод/п/
  • 03:45 Натисни F1 образователна поредица...
  • 04:15 Олтарите на България
  • Сега bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.2, еп.4
  • 00:40 "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:10 "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.