БСП: Преди промените имаше и много добри неща, бяхме 26-и в света

Младите трябва да знаят за лагерите и тоталитарните режими, казва Меглена Кунева

по статията работи: iNews.bg | 15.04.2016 | 17:31

България беше на 26-то място в света "Според индекса на обществено развитие на ООН на държавата през 1990 г. България беше на 26-то място в света. Новата история на България има и друго лице – успешно развитие на промишлеността, селското стопанство, здравеопазването, образованието, социалната сигурност”. Това заяви народният представител от БСП Мариана Бояджиева в парламентарен контрол към министър Кунева по повод проведена инициатива "Запознай младите с комунизма”.

Тя обясни, че на 30 март тази година на сайта на Министерството на образованието и науката се е появила новина, че зам.-министър Диян Стаматов е участвал в открит урок за тоталитаризма в България, в който ученици са изнесли презентация за лагерите "Белене” и "Куциян”. Тя допълни, че учениците са изгледали филма "България – забранена истина”. Бояджиева уточни, че в съобщението, публикувано на сайта, са цитирани и думите на зам.-министъра, че учениците трябва да знаят за нещата, които са се случили от различни гледни точки, представени от учители, историци и медии, за да може никога да не позволят подобни неща да се случат отново. "Това е възглед, който ние споделяме”, категорична е тя.

Народният представител обясни, че според съобщението – тази инициатива цели да фокусира интереса на младите хора към периода 1944-1989 г. и попита: "Предвижда ли политическият кабинет на министерството свое участие и в други изяви на инициативата "Запознай младите с комунизма”, които да бъдат с тема "Индустриалното и социално развитие на България през периода 1944-1989 г.”, както и развитие на атомната енергетика в България?”.

"След 1954 г. в България няма терор и репресии, както и в България комунизъм никога не е имало”, категоричен е народният представител от левицата Таско Ерменков. Според него инициативата "Запознай младите с комунизма” не случайно е написана така, защото ако е била правилно написана - "Запознай младите със социализма” – тогава е трябвало да излезе истината, че промишлената продукция на България от 1939-та до 1989-та година е нараснала 104 пъти, селското стопанство – 263%, реалните доходи на населението със 600%, обществените фондове за потребление със 787%, БВП с 26%, националния доход с 16%. Безработица и неграмотни практически няма. Безплатно и достъпно здравеопазване. Основните производствени фондове са оценени на 134 млрд. долара през 1990 г. 98% от тях са създадени в периода след 45-та година.

Ерменков подчерта, че ако всичко това е било казано на хората, става ясно защо има носталгия. "Има носталгия, защото днес 43% от населението живее в тежки материални условия, 48% са в риск от социално изключване, 30% от заетите българи са бедни. Ако искате това да бъде преодоляно, няма да стане с такива инициативи. Ще се случи, ако днес показателите, които страната ни постига, са по-високи от тези, които посочих в социалистическа България. За съжаление, има много дълго да мечтаем, докато стигнем до тях”, коментира Таско Ерменков.

Учениците трябва да знаят за лагерите в Белене и Куциян, в които са изпращани невинни хора, заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева в отговор на въпрос на Бояджиева и Ерменков. "Вие споделяте възгледа, че учениците трябва да са запознати с престъпленията на тоталитарните режими, за да не позволят подобни да се случват отново. Смятам, че това важи за всички тоталитарни режими –националсоциалистически, фашистки или комунистически", заяви тя и допълни, че това е логиката на тяхното изучаване в средното образование в България.

Конкретната инициатива "Запознай младите с комунизма", по думите на Кунева, е изцяло в духа на новите интерактивни методи на преподаване и отразява философията, включително и на новия Закон за предучилищното и училищното образование за повече свобода както на учителите, така и на учениците.

Кунева сподели виждане, че придобиването на умения за подготвяне и изнасяне на презентация и говоренето пред публика са изключително необходими компетентности за учениците за XXI век. Тези умения са разписани в учебните програми, които се подготвят от екипа на Министерството на образованието и науката. На проведен на 30 март 2016 г. по инициатива на ученици и родители открит урок по история и цивилизация ученичка е изнесла презентация за престъпленията на тоталитарния режим и е бил прожектиран филм, в който се разказва и за трудовите лагери Белене и Куциян. Заместник-министър Стаматов е бил поканен от ученици от 22 СОУ "Георги С. Раковски" да присъства на открития урок. Колкото до конкретния ви въпрос дали се предвижда участие на Политическия кабинет на МОН в инициативите на "Запознай младите с комунизма" по каквито и да е теми, моят отговор е "Засега не", отбеляза вицепремиерът

Що се отнася до теми като "Индустриалното и социално развитие на България през периода 1944-1989 г." и "Развитие на атомната енергетика" министър Кунева увери депутатите, че в учебното съдържание по история и цивилизация периодът 1944-1989 г. е отразен както в седми, така и в десети клас и засяга посочените теми.В отговор на въпрос от народните представители Валери Жаблянов и Стоян Мирчев от БСП относно "Опитите за политизиране на българското образование" министър Кунева се позова на новия Закон за предучилищното и училищното образование, в който е посочено: "В системата на предучилищното и училищното образование не се допуска налагането на идеологически и/или религиозни доктрини". Тя добави, че това съвсем не означава да лишаваме учениците от необходимата им политическа и правна грамотност. По думите й Европейската референтна рамка за ключовите компетентности обезпечава индивидите за пълноценно участие в гражданския живот на основата на познанията за обществените и политическите концепции и структури. Идеята на провежданата от МОН образователна политика е училището да подготвя децата за активно и отговорно гражданско участие в обществените процеси.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:45 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:40 Господин Тау тв филм /31 епизод/п/
  • 04:10 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • Сега bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • Сега "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.