БСП и ГЕРБ пак намериха повод да се скарат, този път заради Харманли

Неадекватният кабинет доведе до безредиците, каза Нинова. Ако вие бяхте на власт, щеше да е по-зле, контрира Цветанов

по статията работи: iNews.bg | 25.11.2016 | 13:43
БСП и ГЕРБ пак намериха повод да се скарат, този път заради Харманли
БСП

БСП и ГЕРБ намериха нов повод да се скарат публично. Причината този път станаха вчерашните ексцесии в бежанския център в Харманли. Остри реплики, взаимни обвинения си размениха лидерът на социалистите Корнелия Нинова и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Причините за бунта са неадекватната политика на правителството на Бойко Борисов в оставка, по тема бежанци и нежелание да се чуят разумни аргументи от опозицията, кметове, населението. Най-важното е как да се действа от тук нататък, за да се гарантира сигурността на българските граждани. Това заяви от парламентарната трибуна в декларация лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде БГНЕС.

"Не защитихте националния интерес, а изпълнявахте решения на външни началници и сменяхте позицията на България в зависимост от къде задуха вятърът. Борисов отиде по тази тема при Ердоган и се обяви за безвизово пътуване на турските граждани”, заяви лидерът на БСП.

"Вчера след като в Европа се повдигна въпросът за замразяване на преговорите за приемане на Турция в ЕС, той обърна говореното си и каза, че е притеснително за всеки демократично мислещ човек случващото се там, но то беше същото и преди 3 месеца по време на посещението му”, изтъкна Нинова.

Тя обвини кабинета в оставка, че под натиска на Европа и срещу 160 млн. са предали националния интерес и са приели постановление за трайно настаняване на бежанци в общините, като държавата им гарантира финансова и социална права, каквито не гарантира на собствените си граждани.

Според Нинова от ГЕРБ са критикували строителството на оградата, но не я достроиха, а само я оскъпиха многократно. "Каналджийството процъфтява, превръща се в доходоносен бизнес. По данни на МВР са задържани на вход от януари – октомври 2016 г. – 4004 души, на изход, без регистрация са задържани – 4571 души, задържани във вътрешността – 8257 души. Уважаеми управляващи, залагате около 4000, 13 000 в страната и на изход. Идва въпросът какви са тези хора, дори и тези, които вчера бунтуваха, не са бежанци от войните. 52% са от Афганистан, 20% от Ирак, 15% от други държави и само 13% от Сирия. Как са влезли и на какво основание пребивават тук?”, запита Нинова.

Тя обвини ГЕРБ в лъжа, че казвали, че нямало проблеми, а БСП се "заигравали със страховете на хората”, когато фактите са налице.

"Борисов призова да се обединим около проблем, но се сети малко късно, когато падна от власт, вероятно разбирайки, че ще носи цялата отговорност за това, което се случва. "Ние няма да носим отговорност за ваши грешки и национални предателства”, посочи лидерът на БСП.

Тя призова кабинетът в оставка да помисли и да намери решения за 5 конкретни действия.

"Първо, незабавна екстрадиция на тези, които не са бежанци от войната, а са мигранти, икономически и всякакви други, а не със самолет, някъде през декември. Армията на границата и драконовски мерки срещу нелегалното пресичани и каналджийството до най-високите административни равнища. В тази работа, всички знаят, има замесени представители на всички администрации и служби. Да се ускори изграждането на оградата, ако може без да се краде. Отмяна на постановлението за трайно заселване на бежанци в България. Категорична позиция в Европа, че националният интерес на България стои на първо място и искане на преразглеждане на Дъблинското споразумение”, обясни Нинова.

"Ако сте съгласни за тези 5 действия, имате нашата подкрепа. Ако не, си носете цялата отговорност и ако си мислите, че подаването на оставка ще ви спаси от нея, много се лъжете. Ако си мислите, че ще внушавате-ние подадохме оставка и настъпи хаос в държавата, също няма да ви го позволим, защото днешните проблеми са следствие от вашите вчерашни грешки”, посочи Нинова. Според нея изходът от тази ситуация е в смяна на политиката и от решителни действия, продиктувани само от националния интерес на България.

Когато говорите за бежанци и за проблемите, които днес трябва да решава България, повярвайте, ако вие управлявахте тези проблеми щяха да бъдат в пъти по-големи и по-нерешими с години напред. Това заяви от парламентарната трибуна в декларация председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Цветанов обвини БСП, че не е се е разбрало каква е била реакцията им относно позицията, която имаше в Европарламента за по-хуманното отношение към мигрантите, и която резолюция беше подкрепена от евродепутатите на БСП. Според него мигрантската криза е проблем, който стои пред всички парламентарно представени групи и всички български институции.

"Всички сме свидетели, че и политиците допринасят за напрежението в тези бежански центрове. Не е нормално там да присъстват хора, които не живеят, а просто отиват, демонстрират сила и по този начин допълнително допринасят за радикализирането на поведението на тези бежанци", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ. "Изключително важно е, че трябва действително и политиците да бъдат много внимателни с поведението си. Въздържайте се от резки изказвания, защото това може само да навреди на общата политическа среда", обърна се още той към БСП.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • Сега "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.11...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.64
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.