Берлин срещу затварянето на Балканските бежански маршрути с помощта на София и Скопие

Германия изпрати протестна нота заради участието на България и Македония в Срещата на върха на Вишеградската четворка за създаването на алтернативна гранична защита срещу мигрантите

по статията работи: iNews.bg | 14.02.2016 | 17:48

Германия е изпратила протестна нота на Словакия срещу участието на България и Македония в Срещата на върха на Вишеградската четворка, която ще се състои утре в Прага, съобщи словашкият премиер Роберт Фицо. На срещата в Прага държавните и правителствени ръководители на Унгария, Полша, Чехия и Словакия, са поканили българския премиер Бойко Борисов и македонският президент Георге Иванов.

За участието на нашия министър-председател съобщи днес правителствената пресслужба. На срещата ще бъдат обсъдени мерки за защита на външните граници на ЕС. В рамките на посещението си Борисов, който ще бъде придружен от външния министър Даниел Митов, ще се срещне и с чешкия премиер Бохуслав Соботка.

Междувременно днес словашкият премиер Роберт Фицо заяви, че Германия се е оплакала пред министерството на външните работи на Словакия срещу организирането на извънредна среща на Вишеградската четворка заедно с България и Македония. Това каза Фицо при визитата си в Банска Бистрица, предаде БГНЕС.

Основна тема по време на срещата В4, която ще се състои в понеделник ще бъде увеличаването на контрола на границите на България, Македония и Гърция. Според Фицо страните от В4 - Словакия, Чехия, Унгария и Полша, трябва да предложат алтернативен план за защита на външните Шенгенски граници, ако Гърция не успее да се справи.

Според германския седмичник "Шпигел" планът на В4 за защита на Шенгенските граници и затварянето на Балканските маршрути за бежанците на практика е срещу плана на канцлера Ангела Меркел, който предвижда разрешаване на мигрантската криза с помощта на Турция.

"Германия смята, че трябва да се търси друг начин и поради това изпрати протестна нота. Ако Гърция не иска да защитава Шенгенските граници, ние сме длъжни да предложим други варианти", каза Фицо по време на форума на неговата партия. Според него нотата означавала: "Какво си въобразяват от В4 заедно с Македония и България? - Да говорят за защита на външните граници ли?".

Правителството в Прага съобщи, че няма информация за протест от страна на Германия поради срещата на В4. Срещата в понеделник има две много ясни теми - 25-та годишнина от създаването на В4 и мигрантската криза в Европа.

"Няма никакви опити за пробиване на която и да е държава от ЕС или Германия", каза говорителят на чешкото правителство Мартин Айрер.

"Ако липсва общоевропейска стратегия, тогава съвсем легитимно е страните от Балканския маршрут да защитават собствените си граници. Ние ще им помогнем в тази насока", заяви министърът на външните работи на Словакия Мирослав Лайчак.

За възможността от създаване на "резервна граница" за защита на Шенгенските граници срещу мигрантската вълна в ЕС през т.нар. "Балкански маршрут" говори и премиерът на Чехия Бохуслав Соботка, който на свой ред обсъди този въпрос с Фицо и той одобри намеренията му.

"Ние искаме да постигнем съгласие между страните от В4 - в случай, че Гърция не функционира, но това се случва. Тогава по-добре да инвестираме в средства за защита на границата, която разделя Гърция с Македония и България и останалите държави от тази линия", посочи Фицо. И допълни, че страната му е готова да даде финансова помощ, както и персонал на България и Македония, за да защитават добре границите от мигранти.

 

На срещата в понеделник Македония ще бъде представена от президента Георге Иванов, потвърди държавната агенция МИА.

"Срещата на Вишеградската четворка, която предхожда срещата на върха на ЕС и на която България ще присъства като наблюдател, съдържа сериозни рискове за България. Ако нашето присъствие там не се ограничи само с наблюдателски и информативни функции, то е твърде рисковано и може да ни навреди. ако започнем активно да участваме в отделната политика на Вишеградската четворка, това ще бъде лошо за България". Това предупреди по БНР евродепутатът от Реформаторския блок (ДСБ) Светослав Малинов.

По думите му "тези държави имат сериозна опозиция срещу част от мерките, които са добри за България и не могат да представят убедителна алтернатива като общоевропейско решение".

Алтернативата, която той има предвид, е появилата се преди няколко седмици идея за създаване нова "резервна европейска защитна линия” по северните граници на Гърция с България и Македония с цел да се спре потокът от мигранти по т.н. Балкански път.

Според наблюдатели това би означавало преместване на външната граница на ЕС на север към Централна Европа. Унгарският премиер Виктор Орбан на няколко пъти дори се изказа буквално за издигане на стена по границата на България и Македония с Гърция. Същевременно ЕК предупреди Гърция, че може да въведе граничен контрол за пристигащите от нейна територия, ако не подобри до три месеца положението по своите граници.

Припомняме, че Орбан потърси подкрепа за идеята при посещението си в София в края на януари и покани Борисов да се присъедини на 15 февруари в Прага към срещата на Вишеградската четворка, която трябва да формира обща позиция за Европейския съвет, посветен на мигрантския поток, няколко дни по-късно.

Според Светослав Малинов страната ни не бива да поема никакви ангажименти след участието си в този формат на срещата.

Освен за Вишеградската четворка идеята за "защитната линия” очевидно е съблазнителна и за други страни по Балканския път. Преди два дни стана ясно, че Австрия е предупредила да се готви за затваряне на границата си с Гърция. Това би се наложило, ако Виена спре приема на мигранти, след като обявеният от нея горен таван за годишния им брой бъде достигнат вероятно още преди лятото.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • 01:50 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 03:25 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 04:20 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 04:35 Олтарите на България
  • 04:45 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:30 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 06:00 Дворът с люлките игрален филм...
  • 07:45 Телепазарен прозорец
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.5
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:10 "Да живее крал Джулиън" -...
  • 06:00 "Светът на здравето" - здравно...
  • 06:30 Премиера: "Древно инженерство" -...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:30 "Не ме оставяй" - сериен филм /п/
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.