Борисов към кметовете: Изборите минаха, стига популизъм! Вдигайте данъците!

Нулеви ставки в селата, по-високи такси на жълтите павета, заповяда премиерът на областните кметове от ГЕРБ и РБ

по статията работи: iNews.bg | 30.11.2015 | 16:51

Премиерът Бойко Борисов призова кметовете на ГЕРБ и Реформаторкия блок в областните градове "да не изпадат в популизъм", а да вдигнат местните данъци и такси за населението и фирмите. Така местните власти ще разчитат на собствени приходи и "няма да товарят държавния бюджет, както досега". Освен това имало опасност парите от еврофондовете за общински проекти да бъдат орязани, тъй като "Европа променя курса и вече дава милиарди евро за сигурност". "Тези пари трябва да бъдат намерени отнякъде, възможно е това да е чрез по-строг контрол по европейските програми.

По отношение на местните данъци в селата министър-председателят е склонен да се въведе и нулева ставка, а липсата на собствени приходи ще се компенсира със средства от бюджета.

"Кметските избори са 30 дена, след това всички кметове са ми еднакви и работим заедно", декларира Борисов. И добави, че "очаква от всички финансова дисциплина, каквато държавата вече е постигнала през 2015 г., чрез по-добра събираемост на НАП и митниците. "Кметовете не трябва да се подвеждат, а да си вършат работата по европроектите както трябва, за да няма после финансови корекции и парите да бъдат плащани от държавата", препоръча още той.

Премиерът поста и въпроса за средствата, които България трябва да отдели за сектор "Сигурност", за да е защитена срещу тероризма. "Ето Европа даде 1,8 млрд. евро за Африка и 3 млрд. евро за Турция. След терористичните актове програмите на правителствата рязко завиха в сферата на въоръжаването и сигурността. Стотици милиони ще отдели и България. Знаете колко консервативни бяхме в бюджета за тази година, но през 2016 г. ще трябва да дадем за сигурност, за службите, за съоръженията по границите. Средствата идват директно от бюджета и няма как да се финансират от друг източник. Ако и вие (кметовете) сте калпави, и парите за вас трябва да дойдат директно от бюджета", посочи Борисов.

Той припомни, че тази година са дадени 151 млн. лв. повече за пенсионерите, 185 млн. лв. повече за МВР, 56 млн. лв. повече за Министерството на отбраната, 105-106 млн. лв. отгоре за тютюнопроизводителите, 50 млн. лв. повече за животновъдите, 100 млн. лв. повече за ремонт на магистралите и мостовете по тях, "които щяха да паднат". Големите общини са инвестирали милиарди по европрограми за естакади, тунели и мостове, които също са дофинансирани от държавния бюджет, продължи да изрежда премиерът.

След което попита риторично: "Може ли 50 цента да е пътуването с метро в София? Във Виена, Мюнхен таксите са други", отсече той. И заяви, че вече е готов да говори за финансова децентрализация, което означава "нулеви ставки в селата и по-високи данъци на жълтите павета".

"Комунистически Китай - там няма нещо, което да не се плаща. 100 км по магистрала излизат 10 лв. български пари. Сиреч, ако си в Китай, до Бургас ще ти струва 80 лв.", изчисли министър-председателят. Засега обаче той не смята да въвежда тол-такси на магистралите, но е разочарован, че у нас се протестира за поскъпване на винетката "с някакви 8 лв. на месец".

"В същото време ми ходят с поршета на протест. Само докато вкара бензин в цилиндрите, вече е изхарчил 12 лв. А в София километрични задръствания с един човек в кола", отбеляза премиерът. И направи паралел с по-стари времена: "Когато аз бях столичен кмет, това беше логично, защото най-младият тролей беше на моята възраст - сиреч красив и запазен, но 40-50-годишен. Сега обаче има ново метро, нови трамваи, нови тролеи и предстои трети метродиамътер в София, който също ще бъде дофинансиран от държавата", коментира той.

Борисов припомни на кметовете как преди изборите са скочили срещу предложението на финансовия министър Владислав Горанов общините да си определят до 2% такса от данък общ доход за собствени нужди. "Всички подскочиха. Особено приятелите ни от Реформаторския блок и ние го изтеглихме", каза премиерът.

Той се обърна към градоначалниците и призова всички, които имат общински дългове сред тях, да станат. След като почти цялата зала се изправи, Борисов заяви: "Сиреч имате дългове, но не искате вие да си съберете данъците, а искате от мен да ви дам 160 млн. лв?! Хайде да оставим тоя популизъм и да се правим на добри – бъдете прагматични!", призова той.

Той предупреди, че тепърва предстоят големи разходи за военни самолети - ремонт на стари и покупка на нови. Днес дори "е пратил вицепремиера Томислав Дончев на оглед във военния завод в Пловдив, за да се види дали там не може да се направи ремонт на МиГ-овете".

Борисов изтъкна още, че България "е втора по усвояване на еврофондовете за стария програмен период" и че в Европа "все още няма нагласа" парите по програми да се орязват, за да се пренасочват за сигурност, особено за нашата страна. Той обаче предупреди кметовете, "да внимават много" с усвояването на европарите, "че една-две общини да объркат, и е възможно средствата от Брюксел да намалеят". След което се обърна към министрите си в съседство и шеговито изкоментира: "Добре ли ги наплаших? То не е плашене, старите кметове знаят как да кършат пръсти, когато идват при мен да искат пари."

 

 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 23:25 Да надживееш Ескобар тв филм /45...
  • 00:15 Отблизо /п/
  • 01:10 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:45 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:40 Господин Тау тв филм /31 епизод/п/
  • 04:10 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • Сега bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.7
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.7
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.