Бургас с уникален нов „Приморски парк“ (СНИМКИ)

След 5.8 млн. лв. инвестиция жители и гости награда ще го видят такъв, какъвто е бил преди 1 век

по статията работи: iNews.bg | 09.07.2017 | 15:40  10 Виж всички снимки

Министър –председателят Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и кметът на община Бургас Димитър Николов откриха официално обновеният "Приморски парк” в Морската градина на Бургас. Дейностите са изпълнени по проект "Осигуряване на балансирана градска среда в централна градска част, ж.к. "Възраждане" и ж.р. "Меден рудник" - етап І" на община Бургас, който се реализира с финансиране от Оперативна програма "Региони в растеж" 2014 – 2020. Стойността на реконструкцията на историческото ядро на Приморския парк е близо 5,6 млн. лв. При реализацията на останалите компоненти на проекта до средата на 2019 г. в града ще бъдат инвестирани близо 30,5 млн. лв.,

"Честито на бургазлии и техните гости. Ангажиментът, който бяхме поели преди време го изпълнихме по най-добрия начин. Заяви при откриването премиерът Бойко Борисов. "Действително проблем ни беше палмата, защото тя трябваше да бъде точно като на снимката от преди 100 години и много снимахме и мерихме, но се справихме”, коментира още той. Борисов информира, че приключва ремонтът на ул. "Крайезерна" в Бургас, а движението ще бъде пуснато във вторник вечерта.

"Надявам да отпадне жалбата за разширението на пътя Сарафово – Слънчев бряг, защото има и проект, и пари. От доста време една фирма обжалва и спира ремонта.  Ако падне обжалването, догодина по това време ви обещавам четирилентов път до Слънчев бряг. Обжалването е единствения проблем, всичко останало сме направили, посочи още премиерът. Той изрази задоволство и от строежа на спортната зала в града, която се строи на пълни обороти, за  да е готова за  първенството през 2018 г.

 "Лесно се печели и изпълнява проект, лесно се управлява оперативна програма, трудно обаче се печели европейското доверие, доверието на европейските ни партньори. Трудно се задържа и лесно се губи. Благодарение на това доверие в предните два мандата на премиера Бойко Борисов, нито този, нито други изключително качествени обекти на община Бургас нямаше да могат да се реализират”, заяви при откриването на парка министър Николай Нанков. Той подчерта, че качеството, с което Бургас изпълнява проектите си, на други места трудно се открива и отчита. "Адмирации към кмета Димитър Николов и неговия екип за толкова добре изпълнените обекти”, допълни още регионалният министър. Той отбеляза още, че всички жители и гости на Бургас ще се радват и наслаждават на един уникално възстановен парк. "Ще бъдем заедно с кмета и още десетки проекти ще се реализират в община Бургас”, категоричен без той.

Кметът Димитър Николов отбеляза, че благодарение на проекта цялата алейна мрежа в Приморски парк в Бургас е основно реконструирана и преасфалтирана. Обновени са също фонтанът, чешмите и подпорните стени.  Вече има нови перголи, пейки и кошчета за отпадъци. Изградени са два подземни резервоара за събиране на повърхностни дъждовни води, които ще се използват за поливане на зелените площи, чиято обща площ е над 120 декара. "Тя изисква изключително интензивно обработване и обгрижвдане, защото е най-посещаваното място в нашия град”, обясни Николов. Той благодари на екипа на проекта, затова че се е справил за 1 година. Поднесе и своите извинения на гражданите, които са търпели ремонтите. Кметът на община Бургас допълни, че при реконструкцията на парка са спазени над 60 изисквания на Министерството на културата, защото е паметник на парковото изкуство. Част от него е реконструиран по снимки от преди 100, 80 и 70 години, за да бъде възстановена морската градина в най-автентичен вид. "Благодаря на проектантската и строителна фирма за усилията и качествената работа. Надявам се повече бургазлии и гости на Бургас да се възползват от новата инфраструктура”, отбеляза още той.

С направената инвестиция са обособени също места за отдиха, а средата вече е по-достъпна за хора с увреждания. Изградени са детски площадки, поливната система е автоматизирана, изпълнени са също водопроводна и канализационна система. За сигурността на гражданите е монтирана система за видеонаблюдение. Подменени са осветителните тела, които са и енергоефективни.

Агенция "Пътна инфраструктура” инж. Дончо Атанасов инспектираха и строителните дейности по улица "Крайезерна”в Бургас. Ремонтът се финансира по линия на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014 – 2020. Той е изпълнен по проект "Обновяване на градска жизнена среда в северна промишлена зона и южна промишлена зона" на обща стойност 18 252 600 лв. На ул. "Крайезерна" се изграждат две нови платна към вече съществуващите две, както и две кръгови кръстовища от към пътен възел "Запад". Реконструкцията включва още две кръгови кръстовища при надлез "Владимир Павлов", нова дъждовна канализация и подновяване на съществуващия водопровод. Ул. "Крайезерна" ще свързва пътен възел "Запад" и бул. "Тодор Александров". Целта е транзитният поток от автомобили за Южното Черноморие, идващ от София, при влизане в Бургас да се отклони през пътен възел "Запад" и да влезе към периферната "Крайезерна". От там да продължи по републиканския път 1- 9 към пътен възел "Юг". Това ще сложи край на летните задръствания, тъй като улицата ще изведе автомобилния поток за Южното Черноморие извън централната градска част.

Инж. Атанасов съобщи,че е обявена процедура за изграждане на зелена система от дървета срещу снегонавявания между Бургас и Карнобат, която отсечка бургазлии наричат "лятната магистрала”. Предвижда се в участък от 400 м. да бъдат засадени 4-метрови вечнозелени кипариси, които да образуват плътен пояс в сервитутната зона. Ако мярката е успешна, че ще се приложи на всички опасни от снегонавявания участъци от републиканската пътна мрежа. 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Церемония по връчване на...
  • 23:30 Да надживееш Ескобар тв филм /32...
  • 00:20 Светът и ние /п/
  • 00:45 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:15 Господин Тау тв филм /18 епизод/п/
  • 03:45 Натисни F1 образователна поредица...
  • 04:15 Олтарите на България
  • Сега bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.2, еп.4
  • 00:40 "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:10 "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.