Бъдни вечер е! Стават чудеса! Пожелайте си нещо

Трапезата е постна, със 7, 9 или 11 ястия. Вижте най-важните храни, които трябва да имате на масата

по статията работи: Кремена Бедерева | 24.12.2014 | 10:20

Бъдни вечер - 24 декември, е денят преди Рождество Христово. От православна гледна точка, трапезата няма никакво значение или друго изискване освен да е постна, тъй като е последният ден от Рождественския пост.

На този ден християните се подготвят духовно – чрез пост, изповед и молитва да приемат Светото Причастие и така достойно да посрещнат Христовото Рождество.

В народните обичаи могат да се открият различни традиции, някои от които езически и съответно несъвместими с християнството и православната вяра.

Трапезата на Бъдни вечер е тържествена, но и постна, тъй като е последният ден от Рождественския пост.

След приключване на вечерята трапезата се оставя неприбрана, в символ на очаквания гост.

В огъня през цялата нощ трябва да гори дъбово или крушово дърво, наричано бъдник, което с топлината и светлината си символизира раждането в света на Христос. По традиция най-старият мъж в семейството гадае по бъдника каква ще е следващата година. През нощта коледари тръгват по къщите и пеейки народни и църковни песни разнасят радостна вест за Христовото Рождество.

 

Късмет и предсказания

  • Ако сребърната пара е в парчето, отделено за Богородица или за къщата, годината ще е много добра за всички.
  • Мома или момък могат да узнаят името на годеника или годеницата си, с които им е отредено да бъдат. Затова трябва да успеят да станат незабелязано от трапезата и да подслушат какво си говорят съседите. Първото мъжко или женско име, което чуят, е името на човека, когото ще срещнат още по празниците.
  • Листата на бръшляна от трапезата, сложени под възглавницата, могат да предскажат здравето на този, който е преспал върху тях. Ако са останали свежи и зелени до сутринта, човекът ще е здрав през годината.
  • Зад палешника (широкото остро желязо на ралото, ралник, лемеж) се оставят живи въглени, неречени за различни селскостопански култури. На сутринта се гледа дали въглените са изгорели. Колкото повече пепел има, толкова по-голямо ще е плодородието. Ако въглена е почернял, предсказанието не е добро.
  • На въглен може да се предскаже и времето през годината. Наричат се 12 въглена за 12-те месеца и отново пепелта показва дали ще бъдат благоприятни за реколтата и човека.
  • За изобилието на месеците през годината се гадае и с лук и сол. След като всички си легнат, домакинята разрязва глава кромид лук и слага в 12 люспи 2-3 щипки сол. Нарича ги на 12-те месеца и ги качва на покрива на къщата. На сутринта гледа дали солта се е стопила или не. Ако се е стопила, съответният месец ще е дъждовен и плодороден. Ако солта е останала и се е втвърдила, месецът ще е сух и неплодороден.
  • Ако пепелта от бъдника на сутринта е много, много ще е и плодът по земята и стоката.
  • На Бъдни вечер се разчупват орехите, които са наречени на всеки още на Игнажден. Ако при счупването те останат цели, ако са бели и едри, човекът ще е здрав и ще му върви през годината.

Метеорологични прогнози

  • Каквото е времето на Бъдни вечер, такова ще е и през юни
  • Ако на Бъдни вечер времето е облачно, пролетните култури ще са добри и пчелите ще носят повече мед. Ако целият ден е облачен, ще има болести през годината.
  • Ако на Бъдни вечер вали сняг, пчелите ще се роят много.
  • Ако времето е мъгливо, такова ще е то и през годината.

1454940

Трапезата трябва да бъде изобилна и приготвена с много любов и внимание. Традицията на Бъдни вечер, по отношение на трапезата е ястията да са 9 – колкото месеца трае бременността на жената. В някои краища на страната държат гозбите да са 12 – колкото са месеците в годината, а други 7 – като броя на дните в седмицата. Но най-разпространено е вярването, че броят на ястията трябва да е нечетен.

Подреждането на празничната маса е свързано и с определена символика. Ето и най-важните храни, които трябва да има на масата, като символ на всичко, което ни предстои и искаме да ни се случи:

Пчелен мед – за да ви е сладък живота.

Лук – за много имоти. Изберете голяма хубава глава лук с повече люспи. Те символизират богатството.

Чесън – пази от зли сили. Скилидка от него се носи през цялата година против уроки.

Жито – най-важната храна на българина, като символ, че няма да останем гладни пред предстоящата година.

Ядки – семки тиквени, слънчогледови, бадеми, орехи, лешници, фъстъци – ядките са символ на плодородието. По орехите можете да гадаете за здраве и късмет, хубава ли е ядката, болестите ще бъдат далече от вас и домът ви ще е пълен, гнила ли е – чакайте неприятности.

Плодове – всякакви плодове. Добре е да има ябълки. Плодовете са символ на богатство.

Червено вино – символ на безсмъртието и дълголетието.

Торбичка, пълна с монети (кесия с пари)- символ на богатство и финансови успехи.

На трапезата на Бъдни вечер е задължително да поднесем пита. Поверието изисква питата да е домашно приготвена – тъй като представлява символично жертвоприношение. Украсява се с кръстове, гроздове, цветя, животни – символ на плодородието. В нея се замесва пара, за да покаже кой ще е късметлията през годината.

В ястията за празничната вечеря се включват основно храни, които набъбват при варенето: жито, боб, леща, ориз, сухи пиперки, ошав, стафиди. Те са символ на зачатието, на бременността и раждането на новия живот. Важни ястия за трапезата на Бъдни вечер са постни зелеви сърми и чушки пълнени с боб.

На масата се сяда рано. Когато всички от семейството се съберат, най-възрастната жена прекадява къщата с тамян, като обикаля всички стаи и нарича "да излязат злото и болестите, да влязат здравето, обичта и богаството". След този ритуал прекадява масата, казва се молитва или "ела Боже да вечеряме" и чак тогава започва вечерята. Стопанинът разчупва питката, като първото парче е за Богородица и се поставя на най-високото място в къщата. От масата не се става, освен ако не е наложително. Ако някой стане, то ходи леко приведен.

Всеки член от семейството трябва да опита от всички ястия, за да му върви през годината във всяко отношение. Трапезата не се вдига цяла нощ.

Бъдни вечер е нощта, когато стават много чудеса! Затова пожелайте си най-важното и нека то се случи!

Ето блюдата, които може да сложите на празничната трапеза:

1. Тиквеник

2. Чушки пълнени с боб

3. Постни сърми

4. Ошав

5. Питка

6. Фруктиера с плодове

7. Купичка ядки и семки – орехи, бадеми, тиквени и слънчогледови семки, пуканки

8. Купичка с мед

9. Салата от варени картофи с праз

10. Купичка с лук, чесън и пръснати в нея житени зърна

11. Печена тиква, печени ябълки или варено жито са идеалните десерти

Не забравяйте червеното вино! Както и да си купите тамян, за да прекадите трапезата и цялата къща, за да изгоните злото, болестите и всякаква лошотия.

Ако желаете да намалите броя на блюдата, то обединете някои от тях, като например глава лук и глава чесън сложете при плодовете и тн.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Красивата Япония документален филм
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:20 Още от деня коментарно предаване
  • 18:45 Спорт ТОТО
  • Сега "Бараж" - сериал, еп.66
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • Сега "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.