Експерти подготвят нов рецептурник за менюто в детските градини, което забранява напълно традиционни български ястия, които са вредни - пържени и месни полуфабрикати, а вкарват полезни екзотични храни. В менюто ще бъдат включени модерните напоследък суперхрани като киноа, чия и авокадо.
Очаква се рецептурникът да бъде въведен през 2018 г., съобщи по бТВ проф. Стефка Петрова от Националния център по обществено здраве и анализи.
От менюто ще отпаднат пържените храни, като например мекици и пържени филии, а също колбасите, кремвиршите и надениците. За сметка на тях храната на децата може да включва брюкселско зеле, броколи, авокадо, фурми, чия, киноа, ленено семе, китайско зеле и др.
"Суперхраните наистина са ценни - имат растителни мазнини и минерали. Добре е децата да бъдат запознати с тези храни и да бъде част от менюто им. Запазили сме много традиционни закуски и сме коригирали състава им, намалили сме захарта и солта”, обясни Петрова.
По-скъпите храни обаче може да утежнят бюджета на детските заведение в случай, че се предлагат ежедневно. Затова те ще са по-скоро алтернатива, а не норма, посочи тя.
Ще бъде въведен и по-голям грамаж на порциите. Сега изискването е те да са по 130 грама, което се оказва недостатъчно за някои от по-големите деца.