Всички политически сили в ЕП ни поздравиха за председателството

Екипите ви работиха за мотото „Съединението прави силата“. Отбеляза Юнкер

по статията работи: iNews.bg | 03.07.2018 | 15:05
Всички политически сили в ЕП ни поздравиха за председателството
МБПСЕС

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни даде висока оценка на първото председателство на България на Съвета на Европейския съюз по време на срещата с премиера на страната Бойко Борисов днес. Той го поздрави за избора на правилните приоритети. "Работихме много успешно лично с теб, твоя екип и министрите", коментира Антонио Таяни. "Разчитаме страната да продължи да бъде ключов играч в реформирането на Европа, за да може тя да работи по-добре за нашите граждани", допълни той.

"Браво! Отлично! Много ви благодаря!". Това каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, след като министър-председателят представи резултатите от българското председателство на Съвета на ЕС пред членовете на Европейския парламент в Страсбург днес. "Благодаря на Лиляна Павлова, която беше инженер на това председателство, на посланика и на всички, които работят с премиера в България, в София и по други места", допълни той.

Юнкер посочи, че приноса на нашата страна е в това, че построи мостове, събра хора и постигна успехи в отделни отрасли в период на сложни обстоятелства и предизвикателства и денонощно, във всяка минута екипите на председателството работиха за мотото: "Съединението прави силата". "Искам да благодаря и за вашата работа , свързана със защитата на външните граници. Бойко, отлично се справи", обърна се председателят на ЕК към българския премиер.

Депутати от всички политически сили на ЕП поздравиха страната и министърът за Българското председателство Лиляна Павлова в пленарната зала и по време на срещите им след дискусията.

В отчета си пред евродепутатите премиерът Бойко Борисов обърна внимание само на някои от постиженията през изминалата половин година. Едно от тях е Срещата на върха на 17 май, която събра за първи път заедно президентите на балканските страни и европейските лидери. Като резултат от нея Атина и Скопие постигнаха споразумение за името, а това е постижение, с което всички трябва да се гордеем. Не бива да забравяме и личния пример, който дадохме с постигнатото споразумение за добросъседство между България и Македония, посочи той. Работихме много за свързаността на региона, защото политическите декларации са важни, но гражданите трябва да видят реалните резултати в своето ежедневие – построяването на транспортните коридори номер 4, 8 и 10, дигиталната инфраструктура, жп линиите и пристанищата, което ще даде възможност за просперитет, свързаност, вдигане на Брутния вътрешен продукт на целите Балкани и ще даде възможност за европейско бъдеще на младите хора от региона. В София бяха договорени и 11 транспортни проекта за цифрова програма на Балканите, за енергийна свързаност, за младежите чрез Еразъм + с конкретно финансиране.

Премиерът отбеляза и заслугите на страната за организираната среща ЕС- Турция във Варна на 26 март, която възстанови диалога с южната ни съседка и позволи да бъдат решени натрупаните проблеми, и доведе до това да имаме нулев мигрански натиск на европейската граница. Постигнахме голям напредък като подобрихме Шенгенската информационна система, визовият кодекс и Шенгенския граничен кодекс, както и оперативната съвместимост, посочи той. По реформата на Дъблинското споразумение страната е инвестирала много усилия да придвижи и постигне резултати по 4 от 6 отворени досиета в пакета, в резултат на която преди дни бяха поставени основите на общото решение на лидерите от ЕС.

България ще продължи да работи за пълното си членство във всички политики на ЕС - Шенген и еврозоната, заяви българският премиер. Той посочи основата за това желание – имаме висок икономически растеж от 4%, безработицата падна под 6%, нисък външен дълг 24% от БВП към днешна дата, имаме значим финансов резерв и на практика нулев бюджетен дефицит.

През последните шест месеца страната постегна резултати и по други теми - социалния стълб, енергийния съюз, банковия съюз, единния цифров пазар и подготовката за европейските избори през 2019 г., отчетоха още българските политици. Работихме в динамична и сложна обстановка и посрещнахме много предизвикателства, някой от които ще останат в европейския дневен ред - САЩ и решенията на президента Доналд Тръмп за търговското споразумение с ЕС и излизането от споразумението с Иран; Брекзит - който е не само вътрешен, но и геополитически проблем и резултатът от преговорите не трябва да застраша сигурността на Европа и на гражданите, ситуацията в Африка, която е източникът на миграционният натиск към Европа и тероризмът, който остава сериозна заплаха за света.

Страната ни през тези шест месеца работи с всички институции – и европейски, и български, по конструктивен и прагматичен начин. Без непрекъснатия диалог с Европейския парламент нямаше да успеем да постигнем съгласия по толкова много теми и толкова много законодателни акта да бъдат подписани, някой от които с цената на денонощни преговори и големи компромиси. Постигнати са 45 споразумения с Европарламента от 105, които страната наследи от Естония на 1 януари. Още толкова е затворила в Съвета, за да могат експертите на австрийското председателство да започнат преговори по тях през юли.

Създадохме една добра база, на която следващото председателство да стъпи, отбеляза и българският еврокомисар Мария Габриел, чиято роля за постиженията в сферата на дигитализацията и изграждането на цифрово общество беше изтъкната от депутатите и ръководителите на европейските институции.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 "Петолиние на паметта
  • 15:00 Натисни F1 образователна поредица...
  • 15:30 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • Сега "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • Сега "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.