Втората пенсия ще расте щом паднат таксите

В края на трудовия си стаж хората ще имат с над 20% повече пари за старини от частните фондове

по статията работи: Кристиан Костурков | 03.05.2015 | 18:26
Втората пенсия ще расте щом паднат таксите
thinkstockphotos.com

Таксите и удръжките, които събират пенсионноосигурителните дружества, за да управляват парите ни за втора пенсия, трябва да бъдат намалени. Това е един от основните изводи, които направиха депутатите от Временната комисия за проучване на финансовото състояние на пенсионноосигурителните дружества и управляваните от тях универсални и професионални пенсионни фондове и прилагането на регулаторната рамка. На 29 април тя прие окончателния доклад за свършената работа през последните месеци, който съдържа и бъдещите действия, които трябва да предприеме парламентът, Комисията за финансов надзор (КФН), НАП и самите дружества. Те са предимно в законодателно направление.

Намаляването на таксите и удръжките, които се събират от вноските на осигуряващите се в универсалните и професионалните пенсионни фондове, са високи и трябва да бъдат редуцирани, става ясно от доклада, с който разполага iNews. Те са общо три. Според сега действащото законодателство, едната е в размер на 5% от осигурителната вноска и се събира още при постъпването на парите на осигурения по сметките на фонда. Това се случва всеки месец. Втората пък е инвестиционната такса, която е в размер на 1% от управляваните активи и се събира на годишна база. Третата на практика не е задължителна, защото касае единствено осигурените, които решат в даден момент да прехвърлят партидата си от един фонд в друг. Тя е в размер на 20 лв. и се събира само при преместване на натрупаните средства. Само за 2014 г. от трите вида такси и удръжки пенсионноосигурителните дружества са получили близо 116.5 млн. лв.

Най-голям дял от общата сума има инвестиционната такса. От нея по сметките на компаниите за м.г. са постъпили 66.108 млн. лв. На второ място се нарежда 5-процентната удръжка от месечната вноска на осигурения, от която са събрани общо 46.649 млн. лв. От таксата за прехвърляне от един фонд в друг пък дружествата са получили общо 3.704 млн. лв. Релано с тези пари са намалели общите суми, които осигурените в универсалните и професионалните пенсионни фондове имат в тях към момента.

Още през 2012 г. КФН разработи план за намаляване на тези такси и съответно увеличаване на реалните пари, които ще натрупат хората по партидите си. За съжаление обаче предложението на надзора така и не стигна до парламента. Поне към този момент. В противен случай сега споменатите суми от удръжки и такси щяха да бъдат по-ниски, а съответно парите по партидите на хората – повече. Според изчисленията на зам.-председателя на КФН, ръководещ управление "Осигурителен надзор”, ако през 2012 г. предложенията бяха въведени и таксите бяха започнали постепенно да намаляват, каквато беше разработената от надзора схема, в момента по партидите на осигурените в универсалните и професионалните фондове щеше да бъдат натрупани допълнително 46.88 млн. лв. Излиза, че при тази хипотеза на практика хората щяха да са си спестили събраните иначе през 2014 г. 46.649 млн. лв. от 5-процентната удръжка от месечната им вноска за втора пенсия. Или иначе казано, вместо 116.461 млн. лв., през 2014 г. пенсионноосигурителните компании щяха да ни удържат 69.581 млн. лв.

Какво беше предложението на КФН през 2012 г.? На първо място се предлагаше таксата за прехвърляне на партидите от един фонд в друг, която е в размер на 20 лв., изцяло да отпадне. И то веднага. Мотивите на Комисията бяха, че във втория стълб на пенсионното осигуряване у нас вече са натрупани достатъчно средства, таксите и удръжките също растат покрай увеличаването на управляваните пари и така самите компании вече могат без проблем да покрият разходите си, ако някой техен клиент реши да се прехвърли в друг фонд.

Отпадането на тази такса щеше да реши и друг проблем за осигурените. От въвеждането на универсалните и професионалните фондове у нас във времето се създаде порочна практика някои техни агенти да си сменят работодателя си. А когато го направят, да прехвърлят постепенно след себе си и партидите на осигурените, които са привлекли към стария си фонд. Понякога това се случваше дори и без знанието на самите осигурени. И то многократно, в някои случаи и всяка година, тъй като законът дава такова право. В най-честия случай това касаеше хора с по-ниско образование, които не разбират точно какво става и на драго сърце се съгласяваха да подписват документите, които някой познат им дава и да си прехвърлят партидата. Познатият обаче рядко им обясняваше, че така ще загубят 20 лв. от натрупаните си пари за втора пенсия. Така, ако някой осигурен е бил прехвърлян 5 пъти, каквито случаи изобщо не са рядкост, той вече е загубил 100 лв. от парите си за втора пенсия. Затова отпадането на тази такса със сигурност ще пресече поне част от дейността на такива "честни” пенсионоосигурителни посредници.

На второ място предложенията на КФН през 2012 г. предвиждаха постепенно намаляване на удръжката от месечната вноска от 5%, колкото е в момента според Кодекса за социално осигуряване, до 3%. Намалението трябваше да започне през 2015 г. и с всяка следваща да пада с по 0.5%, докато след 2018 г. размерът на тази удръжка стигне до 3 на сто.

Паралелно с това трябваше да пада и инвестиционната такса от 1%, която се събира на годишна база. Отново през 2015 г. тя трябваше да стане 0.9% и постепенно от 1 януари 2018 г. тя да стане 0.6%.

Изпълнението на тези мерки на практика трябва да намали с 40% събираните от пенсионноосигурителните дружества такси и удръжки. По този начин ще се натрупват повече пари по личните партиди на осигурените. В същото време обаче тези средства ще трупат и доходност, защото ще се инвестират както останалите и така в крайна сметка осигуреното лице ще разполага с повече пари при пенсиониране. Според изчисления на КФН, с намаляването на таксите с 40%, какъвто е планът и при 40 години осигуряване в частен фонд, лицето ще натрупа в партидата си за този период с 20.4 на сто по-голяма сума за старини в сравнение със сега действащите условия.

Самите частни фондове не са против таксите и удръжките им да бъдат намалени. Председателят на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) Никола Абаджиев обясни пред временната парламентарна комисия, че по принцип смятат, че въпросът с редуцирането на таксите и удръжките за универсалните и професионалните фондове е актуален и е необходимо да се пристъпи към неговото конкретно решаване. Той обаче трябва да бъде разглеждан и решаван в контекста на всички промени в законодателството, касаещи дейността на пенсионноосигурителните дружества и управляваните от тях фондове, смятат от БАДДПО. "Като пример за съществуваща взаимовръзка на бъдещите промени с размера на таксите и удръжките могат да се посочат въвеждането на мултифондовете (за което също се говори вече 7 г. – бел.ред.), създаването на нови механизми за гарантиране на вноските на осигурените лица, за формирането на необходимите пенсионни резерви и т.н.”, казва Абаджиев.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Книга на книгите анимационен филм
  • 14:45 Господин Тау тв филм /33, последен...
  • 15:15 Красивата Япония документален филм
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • Сега "Златно момче" - сериал, с.2, еп.13...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.66
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • Сега "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.