Във ВСС бистрят уволненията с "ЧРД!"

Правосъдният министър Диана Ковачева чукна 37 години и именно в този ден свика извънредно ВСС, за да обсъдят дисциплинарните наказания на магистратите

по статията работи: Ивелина Георгиева | 16.07.2012 | 11:36

Започна извънредното заседание на ВСС за обсъждане на дисплинарната практика при нарушения на магистрати. Заседанието започна с приповдигнато настроение, заради рождения ден на министъра на правосъдието Диана Ковачева. Тя получи поздравления и букет с цветя от магистратите. Те ще обсъждат дисциплинарната практика при забавянето на дела. Един от въпросите, който трябва да бъде изяснен, е ясни ли са критериите за налагане на санкции при забавянето на дела.

Бавното правосъдие води до отказ от правосъдие, заяви правосъдният министър. Според нея отказът от правосъдие е едно от най-тежките нарушения, които един магистрат може да направи. В тази връзка е необходимо да се разгледа въпросът за натовареността на магистратите, посочи министърът. По нейно мнение решението на този проблем ще доведе до по-балансирано правосъдие.

Тя отбеляза, че на днешното заседание трябва да се бяга от конкретния казус на уволнената дисциплинарно миналата седмица съдия Мирослава Тодорова, но този случай трябва да бъде използван като формален повод за обсъждането на проблемите по повод натовареността на съдиите.

Ковачева съобщи, че снощи е получила писмо от съдия Мирослава Тодорова.

В писмо до министъра на правосъдието Тодорова приветства инициативата на Диана Ковачева за дискусия за работата на ВСС като кадрови орган на съдебната власт. Дисциплинарно уволнената съдия Мирослава Тодорова е убедена, че срещата с ВСС ще бъде изключително полезна за преосмисляне на цялостната концепция за целта на дисциплинарното производство срещу съдии и прокурори за забавено изготвяне на актове. "Темата за дисциплинарната дейност на ВСС, заедно с начина, по който се провеждат конкурсите за назначаване и повишаване на магистратите, е в центъра тъкмо на този дебат, категорична е тя в писмото си.

Петър Стоянов, член на ВСС съобщи, че от 2008 г. досега ВСС е наложил най-тежките дисциплинарни наказания, като е уволнил седмина магистрати.

Според магистрата ВСС е бил поставен в една много неприятна ситуация, в която са слушали само критики по отношение на съвета, без членовете му да имат възможност да се защитят.

Почти никой не спечели и почти всички загубиха от ситуацията, която се разви миналата седмица, коментира председателят на ВКС Лазар Груев. По думите му най-вече е загубила България в навечерието на важния доклад, който очаква от Брюксел.

Натовареността на съдиите е един от основните проблеми на съдебната система, категоричен бе Груев. Той посочи, че съдиите масово работят по време на ваканции и почивни дни.

"Защо винаги трябва да реагираме, когато колата се обърне", попита Груев. С близо 30% се е повишило решаването на делата от страна на съдиите през последните години, въпреки драстичната им натовареност, посочи още той.

iNews припомня, че съдия Мирослава Тодорова бе дисциплинарно уволнена с решение на Висшия съдебен съвет на 12 юли, като решението бе взето с гласовете на 19 от членовете на ВСС, трима бяха "против", а двама гласуваха "въздържал се".

Това бе второто дисциплинарно производство срещу Тодорова, образувано за по-малко от година, този път по предложение на петима членове на ВСС - Пламен Стоилов, Иван Колев, Теодора Нинова, Вельо Велев и Кирил Гогев.

Основанието за образуването му е системно неспазване на сроковете за написване на мотивите на три дела.

Главният прокурор Борис Велчев и председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев отказаха да коментират защо Мирослава Тодорова е уволнена.

Мирослава Тодорова е председател на Съюза на съдиите в България (ССБ).

Над десет неправителствени организации се обявиха в нейна защита, както Асоциацията на прокурорите. Десетки съдии излязоха на протест срещу решението за нейното уволнение. Това бе първият съдийски протест у нас.

От Българския хелзинкски комитет (БХК) излязоха с гневен и емоционален коментар по случая. Според тях "властта прави брутален опит да сломи усилията на съда да избере почтени хора в новия ВСС, като за наказание и назидание порази точно в този момент реформисткия Съюз на съдиите".

Според БХК съдия Мирослава Тодорова олицетворява промяната в съдебната система. Според правозащитната организация за този ход реално отговаряла изпълнителната власт, която се стремяла да сложи "груба хватка" върху независимия по Конституция съд.

"Вече една година тече пряката, безскрупулна "дисциплинарна” репресия срещу съдията Мирослава Тодорова, която цели да сплаши – вече не нея, защото това се оказа невъзможно, а всички останали магистрати, които биха се мобилизирали да разбият непоносимо аморалното статукво в управлението на съдебната власт", изтъкват от БХК. Цялата позиция на БХК по случая можете да прочетете тук.

"Това е разправа с Мирослава Тодорова, защото не можаха да я уплашат", каза Нели Куцкова, говорител на Съюза на съдиите в България. "С уволнението на съдия Мирослава Тодорова настоящият ВСС като за последно иска да покаже кой има властта".

Премиерът Бойко Борисов определи уволнението й като "провокация", защото дойде малко преди доклада на ЕК, а вицепремиерът Цветан Цветанов на няколко пъти уверяваше, че няма никакво вмешателство в работата на ВСС при вземането на това решение. Това се наложи, защото Цветанов бе обвинен от опозицията в саморазправа с Тодорова. Мотив за това обвинение дава това, че Мирослава Тодорова заведе дело за клевета срещу министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. Тодорова съди Цветанов с мотива, че е разгласил неверни и позорящи обстоятелства както за нейната съдийска работа, така и за нея като председател на Съюза на съдиите.

Цветанов атакува Тодорова, че забавяла мотивите по делото срещу наркотрафиканта Васил Маникатов и по този начин обслужвала организираната престъпност.

Също така вътрешният министър я обвини публично, че е блокирала дело за изнасилване на две момичета. Всъщност се оказа, че делото е забавено по вина на разследващия орган и прокурора и освен това е било заведено за грабеж.

Цветанов беше заявил и че Тодорова покровителствала мафията.

През януари ВСС санкционира съдия Тодорова с 15% намаление на заплатата за срок от 2 години заради това, че е забавила 57 дела.

Също така съдия Мирослава Тодорова беше изразила, заедно с голяма част от магистратите, разочарование от новия Закон за съдебната власт. Съюзът на съдиите в България беше сред основните движещи сили за промени в нормативната уредба, ала предложенията на магистратската организация бяха отхвърлени от ГЕРБ. Сред тях бе и предложението ВСС да се избира пряко – идея, зад която твърдо застана и Брюксел.

През март Българският институт за правни инициативи (БИПИ) защити съдия Мирослава Тодорова и посочи, че тя е подложена на преследване с ясно изразени политически мотиви.

"Свидетели сме на безпрецедентна кампания срещу председателката на Съюза на съдиите в България съдия Мирослава Тодорова и българската общественост трябва да бъде наясно, че става дума за политически мотивирана репресия заради нейните публични позиции за съдебната реформа, а не за въздаване на справедливост", се казваше в позицията на БИПИ.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


13 Emily Reed 16.07.2012 | 13:10
А не трябваше ли първо да направят това, а след това да започнат да раздават наказания. Пореден гаф за управляващите и ВСС, които очевидно въобще не се противят на прищевките им.
12 Kremena kremi 16.07.2012 | 12:54
И аз така. Но на прима виста това, което става ясно е, че уволнението някак си беше...очаквано. Особено след големите разпни на Цветанов с въпросната съдийка.
11 Kremena kremi 16.07.2012 | 12:53
Те и без това са доста смешни с това показно уволнение. Поредното доказателство, че у нас нещата не функционират, така както би трябвало да действат.
10 Kremena kremi 16.07.2012 | 12:52
Защото не са се заяждали с него:) Елементарно бе Уотсън:))
9 Kremena kremi 16.07.2012 | 12:50
Хубаво да обсъдят положеното защото станаха за срам пред целия народ. Уволнението на въпросната съдийка за мен беше чиста показност на някой властоимащи.
8 ivanka stoqnova 16.07.2012 | 12:25
Тези направо станаха смешни,това е все едно да накарат един съд да преразгледа решенията си.
7 Andrei Ivanov 16.07.2012 | 11:53
На това което направиха ВСС му казваш не особено професионално,защото според мен си беше чиста саморазправа със съдя който си позволява да има собствено мнение и критикува ВСС и който има конфликт с вътрешния министър Цветанов! Защо не уволниха съдиите които се изкараха социално слаби и взеха на безценица парцели на морето,на които някои даже бяха построили и хотели?
6 empty world 16.07.2012 | 11:49
Кой крив - кой прав! Иди, че разбирай на кого страната да вземеш във въпросната ситуация. Аз ако трябва да взема страна ще ми е много трудно. Сигурно ще трябва да се запозная с още повече факти по случая.
5 Экатерина Карапетрова 16.07.2012 | 11:47
ВСС постъпиха не особено професионално е факт, но и самата Тодорова защо не е потърсила диалог за проблемите в съдебната система по-рано в качеството си на председател на Съюза на съдиите?!
4 empty world 16.07.2012 | 11:41
Какво толкова имат да го обсъждат това уволнение. Ще бъдат най-смешния Висш съдебен съвет, ако си отменят решението по уволнението на съдия Мирослава Тодорова. Скандалът е наистина голям.
3 Зорница Вичева 16.07.2012 | 11:36
Който все едно не е разбрал, че се връща татово време, ето, сега официално може да го отпразнува. Нали толкова пенсионери реваха дълги години за комунизма, трябва да са доволни. сега се завръща или поне най-лошите черти от него.
2 Калина Галинова 16.07.2012 | 11:20
Хах... Жалка е, защото си потърси правата и реши да съди Цецо олигофренчето ли?
1 nedostapnata moma 16.07.2012 | 11:14
няма какво да се преосмисля , като сте жалки , ще бъдете уволнявани !!!

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Да бъдеш Майстора документален филм...
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.9...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.62
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.